Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

ο ραγιάς ζει

    Στη διάρκεια των 400 χρόνων, που κράτησε η κατοχή της χώρας, από τους Οθωμανούς κατακτητές, οι Έλληνες αποκαλούνταν "ραγιάδες", δηλαδή υποτελείς-υπόδουλοι, έννοια με σαφώς υποτιμητικό χαρακτήρα...
 Ο σύγχρονος νεοέλληνας, δυστυχώς, δίνει την εντύπωση ότι κουβαλάει γονίδια και νοοτροπίες του ραγιά, ακόμα και 200 χρόνια, μετά την απελευθέρωση, με διάφορες εκφάνσεις, όχι μόνον της υποτέλειας, αληθινής ή ...προσποιητής, απένταντι στην Εξουσία, πλέον.
  Η κουβέντα αυτή είναι επίκαιρη, καθώς βλέπουμε αυτές τις ημέρες, τον συνωστισμό αιτήσεων, για τα ψίχουλα του (αντι)κοινωνικού μερίσματος, ακόμα και από άτομα, που δεν το δικαιούνται, άλλοι δηλώνουν ψευδή στοιχεία (θυμίζει όσους, πιθανώς, ζητάνε επίδομα θέρμανσης, χωρίς να έχουν βάλει πετρέλαιο), άλλοι κάνουν αιτήσεις, εξ ονόματος πεθαμένων κ.ο.κ.
  Μία βασική έκφανση ραγιαδισμού, είναι, επομένως, η κουτοπονηριά και η απάτη, η προσπάθεια παράκαμψης του Νόμου, με απίστευτες "πατέντες", πέρα δηλαδή από την (ακαταμάχητη) τάση, να απλώνουν το χέρι, σαν ζήτουλες, κάθε φορά, που η Εξουσία μοιράζει χρήμα (δεν λέω τζάμπα, γιατί δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, το τζάμπα έχει πεθάνει προ πολλού).
   Πέρα, από χτυπητές περιπτώσεις, όπως το χτίσιμο μέσα σε καμένα δάση (βέβαια, η αυθαιρεσία στη δόμηση, είναι, στην Ελλάδα ο κανόνας, ακόμα και όταν υπάρχει άδεια...), θέλω να μιλήσω σήμερα, για μια πιο πεζή-καθημερινή περίπτωση, για τα "σημεία και τέρατα", που παρατηρώ, όσον αφορά την στάθμευση στο κέντρο της πόλης.
   Εκεί, λοιπόν, ο σύγχρονος, νεοέλληνας, ραγιάς, σκαρφίζεται απίστευτους τρόπους, προκειμένου ΚΑΙ να κάνει τη δουλειά του (να παρκάρει κοντά, δηλαδή και να μην περπατήσει και του πέσει ...ο πισινός) ΚΑΙ να γλιτώσει την κλήση.
    Εδώ βέβαια, θα ήταν χρήσιμη, η μαρτυρία ενός δημοτομπάτσου, για το τι βλέπουν καθημερινά τα ματάκια του, ως πιο ειδικού, απλά αυτό, που με έκανε να απορήσω είναι : πως γίνεται ένα αυτοκίνητο, να έχει παρκάρει σε μπλε γραμμή, δηλαδή σε θέση μόνιμου κατοίκου, να ΈΧΕΙ ταμπελάκι μόνιμου κατοίκου στο ταμπλό ΚΑΙ να έχει και ...κλήση στον υαλοκαθαριστήρα !
    Φαινομενικά, δηλαδή, έχει παρκάρει νόμιμα, άρα γιατί ...έχει πάρει κλήση ; Η μόνη εξήγηση, που μπορώ να σκεφτώ, είναι πως, είτε το καρτελάκι μόνιμου κατοίκου, είναι ...πλαστό, είτε ότι αντιστοιχεί σε άλλο όχημα (έχει νομίζω barcode και ο δημοτομπάτσος το βλέπει).
    Πέρα δηλαδή από τις ...κλασικές κουτοπονηριές, έχει χαλάσει το όχημα, περιμένω να εκδοθεί κάρτα και τα άλλα "χαρτάκια" που αφήνει κάποιος, για να κοροϊδεύσει την Εξουσία (ουσιαστικά δηλαδή τον εαυτό του) και τα οποία έχω δει, όπως είχα πει παλιότερα, ακόμα και σε αυτοκίνητα εκπαιδευτικών, που υποτίθεται ότι διδάσκουν ...Παιδεία και σεβασμό στους Νόμους, κάποιοι το έχουν πάει όλο αυτό, σε άλλο επίπεδο, το έχουν αναγάγει σε "επιστήμη" (πως θα παρκάρω παράνομα, χωρίς συνέπειες) !
    Κάτι επίσης, ακόμα πιο κουφό (αλλά 100% ελληνικό), που έχω δει, χωρίς να είμαι βέβαια απόλυτα σίγουρος, είναι και τούτο (όπου εκεί, αν ισχύει, το πράγμα τερματίζει) : έχω παρατηρήσει ένα ι.χ, ίδιου χρώματος και σχετικά σπάνιο (δεν κυκλοφορούν πολλά), κάποιες μέρες, να είναι παρκαρισμένο νόμιμα, με ελληνικές πινακίδες και κάποιες μέρες παράνομα, με ...γερμανικές πινακίδες (οπότε τις κλήσεις τρώει "ο Γερμανός", ΑΝ είναι υπαρκτό πρόσωπο...).
    Βέβαια, αν ανοίξουμε τώρα, την συζήτηση, για το αν και κατά πόσον, οι κλήσεις που κόβονται, τελικά ...πληρώνονται, θα πάμε σε μια άλλη έκφανση ραγιαδισμού, στο ότι γλύφω ή χρησιμοποιώ γνωριμίες, για να μην έχω συνέπειες, από την παραβίαση των Νόμων ή για να πάρω αυτό που θέλω (διορισμό, κάρτα μόνιμου κατοίκου, άδεια εισόδου στο δακτύλιο, μετάθεση στο Στρατό και πάει λέγοντας, ο κατάλογος ΕΊΝΑΙ ατελείωτος).
    Ο σύγχρονος νεοέλληνας ραγιάς, είναι διατεθειμένος να πληρώσει-λαδώσει τον υπάλληλο-εκπρόσωπο της Εξουσίας, για να πετύχει αυτό, που επιδιώκει ΑΚΟΜΑ και (εδώ είναι το εξωφρενικό) όταν έχει δίκιο, όταν δικαιούται αυτό που ζητάει !
    Ο σύγχρονος νεοέλληνας ραγιάς, θέλει επίσης να παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια και ει δυνατόν, χωρίς να κάνει τίποτα...(εξ ου και οι περισσότεροι κοιτάνε να "βολευτούν" στο Δημόσιο)
    Και το καταφέρνει πολύ συχνά, χάρη στις πελατειακές σχέσεις και το ρουσφέτι, πουλώντας την ψήφο του, κάνοντας ένα αλισβερίσι με την Εξουσία, αντίστοιχο με ό,τι γινόταν επί Τουρκοκρατίας, όπου για να τύχεις ευνοϊκότερης μεταχείρισης, θα έπρεπε, είτε να λαδώσεις, είτε να "γλύψεις", είτε να καταδώσεις κάποιον άλλον, δηλαδή να ρουφιανέψεις και πάει λέγοντας.
   Επομένως, η σύγχρονη έννοια του ραγιαδισμού, διαφέρει από αυτήν, που της δίνουν κάποιοι (είτε από άγνοια, είτε από δόλο), ότι δηλαδή είμαστε υποτελείς στους ...ξένους δανειστές (ενώ αυτό είναι φυσιολογικό, ισχύει πάντα και παντού και έτσι άλλωστε μένουμε ζωντανοί), είναι καθαρά ΕΣΩΤΕΡΙΚΌ ζήτημα και πρόβλημα και όσο ο νεοέλληνας συνεχίζει να έχει την "νοοτροπία του ραγιά" και εξαρτάται από άλλους (κυρίως τους πολιτικούς), δεν μπορεί να πάρει την ζωή και την τύχη του, στα χέρια του και παράλληλα κοιτάει πως θα παρακάμψει τη νομιμότητα, με κουτοπονηριά, προκοπή δεν θα υπάρξει στον τόπο αυτό !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.