Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

από όνειδος, παράδειγμα προς μίμηση

     Η Τήλος, ένα μικρό νησί μας, έγινε γνωστό, πριν μερικά χρόνια, από τον πρώτο "γάμο" ατόμων του ιδίου φύλου (ήδη, με πρόσφατη απόφαση του Α.Π, οι "γάμοι" αυτοί, κρίθηκαν άκυροι και ανυπόστατοι), δηλαδή για τους λάθους λόγους...
  Σήμερα, με τα όσα έγιναν και γίνονται εκεί, θα έπρεπε να προβάλλεται πολύ περισσότερο και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για τα υπόλοιπα νησιά μας !
  Το προσφυγικό (ή μεταναστευτικό) πρόβλημα είναι παρόν και διαρκώς "καυτό", για πολλούς λόγους : επειδή το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν δυο-τρία νησιά, επειδή έρχεται πάλι κρύο και χειμώνας, επειδή οι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί, για πολύ μεγάλο διάστημα και επειδή ο συνωστισμός, μοιραία, προκαλεί εντάσεις, επεισόδια και βία.
  Όσες ευθύνες και αν έχει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, προσωπικά, το προσφυγικό δεν παύει να αποτελεί ζήτημα ευρωπαϊκό και όχι μόνον ελληνικό, εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία, χρησιμοποιεί την Ελλάδα, ως πέρασμα. για κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα !
  Οι συνθήκες φιλοξενίας, σίγουρα δεν είναι ιδανικές, ενώ και ο περιορισμός, η δέσμευση της ελευθερίας κάποιων, που δεν είναι εγκληματίες, επί μακρόν, οπωσδήποτε δεν μπορεί να γίνει ανεκτός, από άποψη ανθρώπινων δικαιωμάτων.
  Στο ζήτημα αυτό, λοιπόν, η Τήλος, απέναντι στα άλλη νησιά, έχει να αντιπαραβάλει τα εξής : όσοι Σύροι πρόσφυγες, πήγαν εκεί, πλέον, θέλουν να ζήσουν στη "Γη της Επαγγελίας", όπως την αποκαλούν και όχι να φύγουν, ζουν σε κανονικά σπίτια και όχι σε προκάτ παραπήγματα, βγάζουν μόνοι τους, τα προς το ζην, με την εργασία τους, δηλαδή (σε φούρνους και άλλες μικρές επιχειρήσεις, σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες κλπ), ορισμένοι μάλιστα ετοιμάζουν νέες επιχειρηματικές-συνεταιριστικές κινήσεις, μαθαίνουν ελληνικά και γενικά, εντάσσονται ομαλά και γρήγορα, στην τοπική κοινωνία, αισθανόμενοι αναπόσπαστο μέρος της και όχι "ξένο σώμα" !
  Πέρα από το προσφυγικό όμως, η Τήλος, έχει να επιδείξει αξιοζήλευτη πρωτοπορία και σε άλλους τομείς, αφού έγινε το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ευρώπης, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο, τον ήλιο και τον άνεμο, που υπάρχουν σε αφθονία.
  Αυτό έχει ιδιαίτερα σημασία, σήμερα, όπου η ΔΕΗ, προσπαθεί, με μεγάλο φυσικά κόστος, να διασυνδέσει τα νησιά του Αιγαίου, με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας...
  Γενικά, είναι ένα μέρος, όπου ο πληθυσμός, αυξάνεται διαρκώς και υπάρχει ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα και μαζί με δυο-τρία άλλα μέρη της Ελλάδας (βλ. Ανάβρα Μαγνησίας), αποτελούν "οάσεις στην σύγχρονη έρημο" και αποδεικνύουν ΠΏΣ θα μπορούσε να είναι η χώρα μας, αν είχε έξυπνους και άξιους ανθρώπους, στη Δημόσια Διοίκηση !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.