Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

οι ποινές για ναρκωτικά

   Για τον σχετικά νέο Νόμο περί ναρκωτικών (ισχύει 4 χρόνια), έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν, εδώ παραθέτω ξανά τις ποινές, κάπως πιο σχηματικά :
Α. Στη βασική του μορφή, το έγκλημα της διακίνησης ναρκωτικών (χρησιμοποιείται πλέον ο γενικός όρος "διακίνηση", αντί για "κατοχή" και περιλαμβάνει κάθε σχετική πράξη, αγορά, πώληση, νόθευση, καλλιέργεια, μεταφορά κλπ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η έννοια της κατοχής, που έχει αναλυθεί σε ξεχωριστή ανάρτηση, δεν παίζει ρόλο, το αντίθετο), είναι κακούργημα, που τιμωρείται με κάθειρξη από 8 έως 20 έτη και χρηματική ποινή, έως 300 χιλιάρικα. Άρα, το ...ελάχιστο, η βάση, από την οποία ξεκινάς (χωρίς κάποιο ελαφρυντικό, εννοείται) είναι τα 8 έτη και μετά, παίζει ρόλο η ποσότητα, το είδος, η καθαρότητα του ναρκωτικού και τι βλάβες προξενεί αυτό, στον οργανισμό (έτσι, άλλη πρέπει να είναι η ποινή για ένα κιλό ακατέργαστης κάνναβης και άλλη για ένα κιλό ηρωίνης).
Β. Η πράξη γίνεται πλημμέλημα, με ποινή φυλάκισης, έως 3 έτη, όταν κάποιος διακινεί μικροποσότητες, για να εξασφαλίσει τη δική του χρήση-για τις δικές του ανάγκες ή και για να δώσει σε άλλους, χωρίς όμως κέρδος και εφόσον είναι εξαρτημένος (όχι απαραίτητα δηλαδή, τοξικομανής). Η εκτίμηση ότι πρόκειται για "αυτοεξυπηρέτηση", προκύπτει ξανά, από το είδος, την καθαρότητα και την ποσότητα του ναρκωτικού, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες ανάγκες χρήσης κάθε ενός κατηγορούμενου ξεχωριστά.
Γ. Η απλή κατοχή μικροποσότητας (ή καλλιέργεια σε τέτοια κλίμακα) προς ίδια -αποκλειστικά- χρήση, τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες, μόνον, ενώ μπορεί ο δράστης να κριθεί και ατιμώρητος, αν αποδειχθεί ότι η χρήση ήταν περιστασιακή και δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
Δ. Από εκεί και μετά, υπάρχουν οι διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης, όπου το ελάχιστο ανεβαίνει στα 10 έτη (και μέχρι 20 ξανά) και η χρηματική ποινή, από 50 έως 500 χιλιάρικα...:
-Αν ο δράστης είναι υπάλληλος, που ασχολείται με τα ναρκωτικά, λόγω υπηρεσίας (δίωξη, φύλαξη ή υπηρετεί σε σχολεία, εν γένει, στρατόπεδο, φυλακές ή αστυνομικά κρατητήρια).
-Αν διακινεί τα ναρκωτικά στους παραπάνω χώρους (χωρίς να είναι υπάλληλος δηλαδή).
-Αν ενεργεί στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης ή για να διευκολύνει ή αποκρύψει τη διάπραξη άλλων κακουργημάτων.
-Αν νοθεύει με ναρκωτικά, τρόφιμα ή ποτά.
-Αν είναι υπότροπος, ήτοι έχει ξανά καταδικαστεί για παρόμοιο κακούργημα, εντός της τελευταίας δεκαετίας και
-Αν είναι γιατρός ή φαρμακοποιός και χορηγεί ναρκωτικές ουσίες, χωρίς συνταγή ή ιατρική ένδειξη.
Ε. Τέλος, υπάρχουν και οι λεγόμενες ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης :
-Αν ο δράστης είναι ενήλικος και διακινεί σε ανηλίκους ή μεταχειρίζεται ανηλίκους για τη διακίνηση ή διακινεί ναρκωτικά, που είναι επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν βαριές σωματικές βλάβες και είτε προκάλεσαν βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο σε τρίτο ή επικίνδυνη σωματική βλάβη σε πολλούς, τότε η ποινή ξεκινάει από τα 10 έτη κάθειρξης και μπορεί να φτάσει τα ισόβια, ενώ επιβάλλεται και χρηματική ποινή, από 50 έως 600 χιλιάρικα...
-Με ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή, από 50 χιλιάρικα έως εκατομμύριο ευρώ τιμωρείται, όποιος διακινεί ναρκωτικά, με προσδοκώμενο όφελος, που υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ ή χρησιμοποιεί, κατά τη διακίνηση ή την διαφυγή του, όπλα !
   Πέρα από τα βασικά αυτά αδικήματα κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών, προβλέπονται βέβαια και κάποια άλλα, όπως η διαφήμιση της χρήσης τους ή η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.
   Θεωρώ, τέλος, σημαντικό να τονιστεί, πως όταν κάποιος συλλαμβάνεται για διακίνηση και είναι χρήστης-εξαρτημένος ή/και τοξικομανής, πρέπει να ζητά να εξεταστεί από αρμόδιο ψυχίατρο, ώστε να υπάρχει στη δικογραφία η σχετική έκθεση πραγματογνωμοσύνης, για να τύχει της όποιας ευνοϊκής μεταχείρισης προβλέπεται (το να λες ότι είσαι χρήστης κλπ, από μόνο του, δε λέει τίποτα, πρέπει και να αποδεικνύεται).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.