Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

"πόρτα" στον Κορυδαλλό

   Την περασμένη Παρασκευή, μου γεννήθηκε το ρητορικό ερώτημα "είμαστε δικηγόροι ή όχι ;", καθώς πήγα στις φυλακές Κορυδαλλού, να μιλήσω με κρατούμενο (για υπόθεση ναρκωτικών) και μου απαγορεύτηκε η είσοδος.
 Ο λόγος ; Δεν έχω ανανεώσει την δικηγορική μου ταυτότητα, η οποία έχει "λήξει" εδώ και 2 χρόνια και σύμφωνα με τους δεσμοφύλακες, έχει βγει Εισαγγελική εντολή, οι δικηγόροι, εκτός από την επαγγελματική τους ταυτότητα, να δείχνουν και την αστυνομική, ενώ δεν επιτρέπεται να μπεις, αν δεν έχεις ανανεώσει την ταυτότητά σου...
 Επειδή, στην συγκεκριμένη υπόθεση, έχω διοριστεί αυτεπάγγελτα, με το πρόγραμμα της "νομικής βοήθειας", δεν "μου έκοψε" να επιδείξω και τον διορισμό μου, όπερ σημαίνει ότι ...θεωρούμαι ακόμα δικηγόρος, για να διοριστώ, από την Εισαγγελία Εφετών (της Αθήνας, τουλάχιστον, γιατί ο Κορυδαλλός, νομίζω, υπάγεται στην Εισαγγελία Πειραιά), ως συνήγορος του αλλοδαπού, ωστόσο ούτε αυτό, είναι βέβαιο, πως θα έκαμπτε τη νέα "γραμμή", που έχει περάσει στους δεσμοφύλακες της εισόδου.
 Δε γνωρίζω αν αυτό, είναι σε γνώση του δικηγορικού Συλλόγου και γιατί δεν έχει αντιδράσει, στην εισαγγελική αυτή απόφαση, που ουσιαστικά δεν θίγει, κυρίως, εμάς, αλλά τα υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορούμενου και την επικοινωνία, με το συνήγορό του, που θα έπρεπε να διασφαλίζεται-διευκολύνεται και όχι να παρεμποδίζεται τόσο άσχημα, με όποια ...δικαιολογία και αν επιβλήθηκε η απαίτηση της ανανεωμένης ταυτότητας.
 Κάποιος κακόπιστος-πονηρός, θα μπορούσε να πει, ότι ο δικηγορικός Σύλλογος, όχι μόνον δεν αντιτάχθηκε στην εισαγγελική απόφαση, αλλά ότι πάρθηκε "με τις ευλογίες του", εφόσον ...προϋπόθεση της ανανέωσης της ταυτότητας, είναι η πληρωμή της ετήσιας συνδρομής, για να επιβεβαιωθεί ότι εισαγγελέας και εισπράκτορας, έχουν περισσότερα κοινά, από τα τρία πρώτα γράμματα !
 Φυσικά, θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι φταίμε εμείς, που δεν έχουμε πληρώσει και ανανεώσει τις ταυτότητες μας και σίγουρα έχουμε ένα ποσοστό ευθύνης...
 Από την άλλη, υπάρχει ο αντίλογος, ΓΙΑΤΊ να πρέπει να ανανεώνεις την επαγγελματική σου ταυτότητα, σε ετήσια βάση ; Γιατί να μην είναι, όπως οι αστυνομικές ταυτότητες (δεν την έχω αλλάξει, από τότε που εκδόθηκε, πριν 23 χρόνια), που εκδίδονται άπαξ ; Εφόσον έγινες μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου, θα έπρεπε να παίρνεις ΜΊΑ ταυτότητα, χωρίς ...ημερομηνία λήξης, μετά από ένα χρόνο και να σου αφαιρείται, σε περίπτωση, που βγαίνεις σε σύνταξη ή αλλάζεις επάγγελμα-παραιτείσαι ή τιμωρείσαι πειθαρχικά !
   Καλά δε λέω, ότι θα μπορούσε να υπάρχει online σύστημα στην είσοδο των φυλακών, για να βλέπουν, αν είσαι -εν ενεργεία-δικηγόρος ή όχι, γιατί αυτά είναι πολύ προχωρημένα, για την Ψωροκώσταινα...
  Δεν μπορεί να μας ζητούν να αποδείξουμε πως δεν είμαστε ελέφαντες και ότι δεν πήγαμε επίσκεψη στις Φυλακές ή αλλού, για ...χαβαλέ ή επειδή ...δεν είχαμε κάτι καλύτερο να κάνουμε, επειδή δεν έχουν πληρωθεί 75 ευρώ, στο δικηγορικό Σύλλογο.
   Εδώ να επαναλάβω, ότι η ετήσια συνδρομή, μειώθηκε στο μισό, επειδή οι δικηγόροι προφανώς, είχαν κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών και αρνούνταν να ανανεώσουν τις ταυτότητες (αυτό ήταν και το θετικό επακόλουθο, επομένως) !
    Όπερ σημαίνει, ότι με μείωση της σπατάλης και των λειτουργικών εξόδων, ο Σύλλογος μπορούσε να λειτουργήσει μια χαρά και με τα μισά έσοδα, από συνδρομές, αφού δεν είναι και τα μοναδικά του έσοδα αυτά...
    Τα πάνω από 10 ευρώ το μήνα, που ζητούσαν ως συνδρομή, έως τότε και μάλιστα έχοντας σταματήσει, εδώ και κάποια χρόνια, ο Σύλλογος να μοιράζει μέρισμα, ήταν οπωσδήποτε ένα κόστος υπερβολικό και αναντίστοιχο με τις παροχές, που δίνει, ως αντάλλαγμα, στα μέλη του, με βάση τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, όπου τα λοιπά λειτουργικά έξοδα ενός δικηγορικού γραφείου, είναι στα ύψη !

1 σχόλιο:

  1. Το ευτράπελο είναι, πως το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, έγινε γνωστό, ότι απέδρασε αλλοδαπός κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος απασχολούνταν στην εξωτερική διανομή ψωμιού ! Σαν να λέμε "δύσκολα μπαίνεις, εύκολα βγαίνεις"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.