Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

"σύνδρομο Στοκχόλμης" με συριζα ;

   Με τον όρο αυτό, εννοούμε το ψυχολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο τα θύματα εγκληματικών πράξεων και ιδίως απαγωγών και ομηρείας (συνήθως σε ληστείες), αναπτύσσουν τελικά, καθώς μιλάμε για καταστάσεις με διάρκεια, ευνοϊκά αισθήματα, για τους θύτες-εγκληματίες !
 Φυσικά, πήρε το όνομά του, από περίπτωση ομηρείας, στην ομώνυμη πόλη της Σουηδίας, μετά την οποία, οι όμηροι, όχι μόνον δεν ήθελαν να καταθέσουν εναντίον των ληστών, αλλά θέλησαν και ενεργητικά να τους ενισχύσουν-βοηθήσουν...
 Με αφορμή την συμπλήρωση 2 χρόνων εξουσίας, για τον συριζα, νομίζω ότι η δημοσκοπική αντοχή, που επιδεικνύει, μετά από όλα όσα έχει κάνει και κυρίως, όσα δεν έχει κάνει, σε κάποιο αντίστοιχο σύνδρομο μόνον μπορεί να αποδοθεί !
  Ίσως αυτή να είναι και η αιτία, που η ΝΔ ζητάει εκλογές, από την αρχή, διότι ξέρει ότι καθώς περνάει ο χρόνος, αφενός ο κόσμος ιδρυματοποιείται και συνηθίζει την "κακοποίηση" από τον συριζα και αφετέρου, αρχίζει να σκέφτεται "μήπως οι άλλοι είναι καλύτεροι" ;
  Φυσικά, ο σημερινός συριζα, μετά από δεύτερες εκλογές, αλλά και ανασχηματισμό, δεν έχει καμμία σχέση, με το τσούρμο των αυταπατώμενων παρανοϊκών, που κατέλαβαν τότε και μάλιστα σχεδόν βίαια, την εξουσία, οι "γνήσιοι" συριζαίοι-βαρίδια είναι πλέον ελάχιστοι (υπάρχουν όμως και προκαλούν ζημιά και στο κόμμα και κυρίως στην χώρα), το 80% και πλέον, είναι τέως πασόκοι, δηλαδή πιο μετριοπαθείς αριστεροί.
  Αυτός είναι και ο λόγος, που τον σημερινό συριζα, καλοβλέπουν και άλλοι, όχι αριστεροί, ψηφοφόροι, αφού η αριστερή παρένθεση έκλεισε το καλοκαίρι του 2015, ευτυχώς χωρίς ολέθριες συνέπειες, για την Ελλάδα (και αυτό στο παρά 5').
   Εξάλλου, όπως έχουμε ξαναπεί, μετά το 1981, όλες οι κυβερνήσεις υπήρξαν αριστερές, με εξαίρεση το διάστημα 1990-1993, όπου ο Μητσοτάκης, προσπάθησε να εφαρμόσει δεξιές πολιτικές (θατσερικού τύπου), αλλά οι σοσιαληστές και οι συνδικαληστές, αποδείχτηκαν ισχυρότεροι, δεν κατάφερε να τους τσακίσει, όπως η Θάτσερ (και έτσι βλέπουμε, μετά από τόσα χρόνια, που βρίσκεται η Μ. Βρετανία και που εμείς...) !
   Παρά τα απίστευτα ψέματα, το κλείσιμο των τραπεζών και την παρανοϊκή διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου, αυτό, που κάνει κάπως συμπαθή, σήμερα, τον συριζα, είναι η προσπάθεια να μεταφέρει τα βάρη, από τους πιο αδύναμους, στους έχοντες και κατέχοντες, αυτό δηλαδή που αμέλησαν οι προηγούμενοι και έπεσαν, χωρίς να το πάρουν χαμπάρι.
  Βέβαια και ο συριζα, ακολουθεί την τακτική της αύξησης των έμμεσων φόρων, που πλήττει όλους και κυρίως τους πιο αδύναμους και σίγουρα έχει πολύ δρόμο ακόμα, για να γίνει κάτι διαφορετικό, από ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν, καθώς είναι προσκολλημένος στον κρατισμό και στο ρουσφέτι (μέχρι και στα εφάπαξ έβαλαν μέσον κάποιοι, για να τα πάρουν πιο γρήγορα, από τους άλλους !), όπως όλοι οι αριστεροί, δηλαδή το 90% των υπαρχόντων κομμάτων.
  Καθώς τα πράγματα αρχίζουν και ζορίζουν στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και του κλεισίματος της αξιολόγησης, αρχίζουν μοιραία τα de ja vu, ξυπνάνε εφιαλτικές μνήμες, από το καλοκαίρι του 2015 και ως γνωστόν, η Ιστορία επαναλαμβάνεται μόνον ως φάρσα ή ως τραγωδία.
   Από δηλώσεις στελεχών του συριζα, ακόμα και Υπουργών, διαφαίνεται μία υποβάθμιση της σημασίας των εξελίξεων, μια αδικαιολόγητη χαλαρότητα και μια απροθυμία λήψης νέων μέτρων, λες και όλα είναι καλώς καμωμένα...
  Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι πως εμμέσως, κάποιοι συριζαίοι, επαναφέρουν το παραμύθι του 2015, ότι το ισχυρό χαρτί μας, είναι πως ...οι άλλοι, οι δανειστές, δεν επιθυμούν μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, ότι δεν θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε και θα μας κάνουν και όλα τα χατήρια, για να μην έχουν χασούρα !
   Αυτό πλέον δεν έχει καμμία αξία, φοβάμαι, όχι ότι είχε τότε, αλλά τότε και οι δανειστές δεν ήταν τόσο προετοιμασμένοι για ένα "ατύχημα", όπως είναι τώρα, από μία άτακτη χρεοκοπία και ένα grexit, αυτοί που θα πεινάσουν, θα είμαστε εμείς, φυσικά, όχι εκείνοι, οι άλλοι θα επιβιώσουν...
   Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι θα σοβαρευτούν στην κυβέρνηση και θα εγκαταλείψουν το δόγμα "όχι άλλα μέτρα", που οδηγεί σε σύγκρουση και αδιέξοδο, στο κάτω-κάτω, αφού λες, με σιγουριά, ότι "ο κόφτης" δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί, τι σε εμποδίζει να τον ψηφίσεις προληπτικά ; Το να σου ζητούν οι δανειστές μέτρα, υπό αίρεση και για το μέλλον και όχι άμεσα, θεωρώ, ότι από μόνο του, είναι μεγάλη υποχώρηση, εκ μέρους τους, αλλά εδώ, οι αριστεροί μας, τα βλέπουν όλα ανάποδα !
   Στο φινάλε, αν ο συριζα, δεν μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση και να νομοθετήσει ό,τι απαιτείται, για αυτό, μοιραία, θα πάμε σε εκλογές, ώστε το νέο Μνημόνιο, να το ψηφίσουν ...οι επόμενοι, όπως γίνεται διαρκώς, τα τελευταία επτά χρόνια.
   Απλά, η ιδέα και μόνον ορισμέων αρρωστημένων εγκεφάλων να προκαλέσουν ξανά ένα διχαστικό δημοψήφισμα, πρέπει να εγκαταλειφθεί δια παντός και απόλυτα, είναι προτιμότερο να σκάψεις ένα λαγούμι και να μπεις μέσα μόνος σου, παρά να πετάξεις το μπαλάκι στον (ανώριμο, όπως έχει αποδειχθεί και αυτή είναι η πιο επιεικής έκφραση) λαό και να διατάξεις ξανά δημοψήφισμα, χωρίς λόγο και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα !
   

3 σχόλια:

  1. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οφείλει ο Ηγέτης, εν προκειμένω ο Τσίπρας, να παίρνει την κατάσταση πάνω του, όπως και το 2015, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση και να απομακρύνει από κοντά του, όλους τους τρελούς, όπως έκανε τότε και με το Γιάνη, δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα, μόνοι τους εκτίθενται καθημερινά οι παρανοϊκοί "αριστεροί" και στο κάτω κάτω, αν ο Τσίπρας δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το σωστό και ποιους πρέπει να διώξει και πότε, από κοντά του, ποιοι Υπουργοί δεν κάνουν δουλειά κλπ, απλά δεν είναι Ηγέτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή, αργά ή γρήγορα, όλα εξηγούνται, η αποκάλυψη πως ο Τσίπρας έχει για συνομιλητές-συμβούλους, στο Μαξίμου, τους Σκουρλέτη και Ξυδάκη, ήτοι τα δύο μεγαλύτερα ίσως, καρκινώματα-βαρίδια του συριζα, εξηγεί πλήρως, γιατί οι διαπραγματεύσεις, η αξιολόγηση και εν τέλει, η ίδια η χώρα, πάνε ξανά, κατά διαόλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασικά, διαβάζοντας το βιογραφικό του Ξυδάκη, μετά το προηγούμενο σχόλιο, αισθάνομαι πως μάλλον τον αδίκησα, βάζοντάς τον, στο ίδιο τσουβάλι με τον Σκουρλέτη ! Σίγουρα πάντως, η συζήτηση περί δραχμής, που άνοιξε τώρα εκείνος, είναι και άστοχη και άκαιρη και δεν βοηθάει σε τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.