Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

κωφάλαλοι εγκληματίες

   Όλοι έχουμε συγκλονιστεί από το βίαιο έγκλημα στην Κομοτηνή, με τις πολλές ιδιαιτερότητες, αφού δράστης και θύμα, ήταν και οι δύο ανήλικοι και οι δύο κωφάλαλοι.
 Την ώρα που γράφονται αυτά, ο ανήλικος δράστης οδηγείται ενώπιον των δικαστικών Αρχών, που καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη του και τα γράφω, διότι, η εύρεση των εφαρμοστέων κανόνων, για την περίπτωσή του, μόνον εύκολη δεν είναι !
 Σίγουρα, οι συγγενείς του θύματος και ίσως όχι μόνον, επιθυμούν την ισόβια κάθειρξη του, αλλά το θέμα δεν είναι τόσο απλό, κάθε άλλο, εξ αιτίας τόσο της κωφαλαλίας, όσο και της ανηλικότητας του δράστη (έτσι, υπάρχει κίνδυνος νέων παρανοήσεων, από την "κοινή γνώμη", όπως γράφαμε και στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση).
 Η περίπτωση αυτή, μάλιστα, θα μπορούσε να αποτελεί και θέμα εξετάσεων στο ποινικό Δίκαιο, μιας Νομικής Σχολής (και μάλιστα όχι και τόσο "βατό").
 Να πούμε ότι ο Ποινικός μας Κώδικας, που ισχύει, από το 1951, περιέχει ειδικό άρθρο, με τίτλο "κωφάλαλοι εγκληματίες", απόδειξη ότι αποτελεί ένα (ακόμα) άρτιο νομοθέτημα, που παραμένει επίκαιρο, μετά από τόσα πολλά χρόνια και έχει προβλέψει σχεδόν όλες τις καταστάσεις !
 Σύμφωνα με αυτό, αν κριθεί ότι ο κωφάλαλος δράστης δεν έχει την απαιτούμενη πνευματική ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο της πράξης του ή να ενεργήσει ανάλογα, είναι ακαταλόγιστος, δεν μπορεί να του επιβληθεί δηλαδή καν ποινή, σε διαφορετική περίπτωση, επιβάλλεται ποινή, αλλά μειωμένη...
  Φυσικά, για την περίπτωση που ο έχων μειωμένο καταλογισμό κωφάλαλος, είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια (όπως εδώ), καταδικάζεται σε περιορισμό σε ιδιαίτερα ψυχιατρικά καταστήματα ή παραρτήματα των φυλακών.
  Βέβαια, η διάρκεια της κράτησης εκεί, στα ψυχιατρικά καταστήματα, σε περιπτώσεις καθ' έξη ή υπότροπων εγκληματιών (όπως και πάλι εδώ), μπορεί να γίνει ακόμα και ισόβια ή αόριστη ή να μετατραπεί σε κανονική κάθειρξη, υπό προϋποθέσεις.
  Η κατάσταση περιπλέκεται όμως, έτι περαιτέρω, από την ηλικία του δράστη και μπορεί να περιγράφεται ως "15χρονος" στα ρεπορτάζ, όμως έχει εξαιρετική σημασία, αν έχει συμπληρώσει τα 15 έτη, διότι μόνον έτσι, μπορεί να του επιβληθεί ποινικός σωφρονισμός, εγκλεισμός σε φυλακή δηλαδή.
  Αν δεν έχει συμπληρώσει τα 15 έτη, μπορούν να επιβληθούν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μόνον θεραπευτικά ή αναμορφωτικά μέτρα !
   Συνεπώς, το κρίσιμο είναι να διαπιστωθεί αρχικά, η ακριβής ημερομηνία γέννησης (η ειρωνεία θα ήταν, να μην έχει συμπληρώσει τα 15, για λίγες μόνον ημέρες) και εφόσον είναι πάνω από 15, τότε μόνον μπορεί να διαταχθεί η κράτησή του, σε φυλακές ανηλίκων.
  Το σίγουρο είναι, πως, ακόμα και αν δεν έχει συμπληρώσει τα 15, πρόκειται για άτομο επικίνδυνο και δεν μπορεί να αφεθεί τελείως ελεύθερο, εφόσον έχει εγκληματίσει και στο παρελθόν, πρέπει με τα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα, να απομονωθεί, από την κοινωνία, έως ότου, αν γίνεται, βελτιωθεί η κατάστασή του, με την κατάλληλη αγωγή και παρακολούθηση.
  Μην ξεχνάμε ότι και σε αυτή την περίπτωση, ισχύει το ρητό πως "η βία γεννάει βία", αφού και ο ίδιος ο δράστης, στο παρελθόν, από ό,τι ακούγεται, είχε πέσει θύμα βίαιης κακοποίησης και σε συνδυασμό με τις περιορισμένες πνευματικές ικανότητες, ήταν "εύκολο" για εκείνον, να ακολουθήσει μιμητικές συμπεριφορές !

1 σχόλιο:

  1. Από την σημερινή εξέλιξη (προσωρινή κράτηση σε φυλακή ανηλίκων) συνάγουμε πως έχει κλείσει τα 15 έτη και το λέω, επειδή χθες διάβασα ρεπορτάζ, όπου αναγραφόταν ότι δεν έχει συμπληρώσει τα 15 και αν ήταν έτσι, η απόφαση προφυλάκισης, θα ήταν παράνομη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.