Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ο Άγιος που "κατεβάζει τις μύτες"

     Επειδή τίποτα δεν γίνεται τυχαία, η απόφαση του ΣτΕ, για τις τηλεοπτικές άδειες, εκδόθηκε ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, στον Οποίο είναι αφιερωμένη η παρούσα ανάρτηση.
 Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς του Χριστού, Δημήτριος, ο επονομαζόμενος και Μυροβλήτης, για ευνόητους λόγους, υπήρξε αξιωματικός του Στρατού και αποτελεί "δίδυμο", τρόπον τινά, με τον έτερο αξιωματικό, τον Άγιο Γεώργιο (φυσικά, δεν είναι οι μοναδικοί ένστολοι Μάρτυρες-Άγιοι, στην Ιστορία της Εκκλησίας μας).
 Στους Ιερούς Ναούς, οι δυο Τους, αγιογραφούνται, συνήθως, είτε ο Ένας δίπλα στον Άλλον, είτε αντικριστά και πολλοί Τους μπερδεύουν, από μακριά τουλάχιστον, επειδή απεικονίζονται και οι δυο, έφιπποι !
 Τα "μυστικά", για την αναγνώριση Καθενός, είναι αφενός το χρώμα του αλόγου : λευκό για τον Άγιο Γεώργιο και καφεκόκκινο, για τον Άγιο Δημήτριο και αφετέρου, το "τι" ετοιμάζονται να καρφώσουν, με το δόρυ Τους : το γνωστό Δράκο, ο Άγιος Γεώργιος και ...έναν άνθρωπο, ο Άγιος Δημήτριος.
  Εντελώς πρόσφατα, έμαθα ότι αυτός, που ετοιμάζεται να καρφώσει ο Άγιος Δημήτριος, είναι ένας Βούλγαρος τσάρος, που έκανε το λάθος, να επιτεθεί στην πόλη Του, την Θεσ/νίκη...
  Σίγουρα, για τους μη ορθόδοξους Χριστιανούς, το γεγονός ότι ο Άγιος Δημήτριος, πολύ μετά την "κοίμησή" Του, έπαιρνε μέρος σε πολεμικές μάχες, για να αποκρούσει επιδρομές βαρβάρων, εναντίον της Θεσ/νίκης, ακούγεται παράδοξο (αλλά τι να κάνουμε εμείς, για αυτό ;)
  Μετά από αυτά τα γενικά-εισαγωγικά, να μπούμε και στην ουσία του τίτλου : κάθε Άγιος, έχει μία, ας πούμε, "ειδικότητα", ένα ειδικό χάρισμα, από τον Χριστό (το οποίο προκύπτει, είτε γιατί το ζήτησε ο Ίδιος, λίγο πριν το Μαρτύριο, είτε, επειδή πηγάζει από στοιχεία του Βίου Του), πέρα δηλαδή από την γενική χάρη της Θαυματουργίας.
  Για να δώσω και δύο, μόνον, χαρακτηριστικά και ίσως γνωστά παραδείγματα, η Αγία Παρασκευή είναι Προστάτης των ματιών και ο Άγιος Στυλιανός, Προστάτης των μικρών παιδιών.
  Έτσι, μία βασική "ειδικότητα" του Αγίου Δημητρίου, όπως προκύπτει από τον Βίο Του και το Απολυτίκιό Του ("...ως ουν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν..."), είναι ότι απεχθάνεται τους ανθρώπους, με έπαρση, με αλαζονεία και φροντίζει να τους ταπεινώνει !
   Ιστορικά να πούμε, ότι ο Λυαίος, ήταν ένας θηριώδης παλαιστής, ανίκητος, που εξ αιτίας αυτού, είχε γίνει αλαζόνας και προκαλούσε τους πάντες, να τον νικήσουν, αν μπορούν.
   Ο μόνος, που αποδέχτηκε την πρόκληση, ήταν ένας νεαρός, ο Άγιος Νέστορας, τη μνήμη Του Οποίου, εορτάζουμε σήμερα και ο Οποίος ήταν, τρόπον τινά, μαθητής του Αγίου Δημητρίου και αφού πήρε την Ευλογία και τη Δύναμη, από τον δεύτερο-δάσκαλό Του-μέντορά Του, κατόρθωσε να νικήσει-ταπεινώσει τον επηρμένο Λυαίο, που νόμιζε πως είναι ανίκητος.
   Κάτι άλλο, που έχω αντιληφθεί, τα τελευταία χρόνια, είναι πως, ο Άγιος Δημήτριος, αποτελεί αυτό, που λέμε ΄"Ήρεμη Δύναμη", επεμβαίνει μόνον σε πολύ σημαντικές περιπτώσεις, σε ζητήματα ακόμα και Παγκόσμιας σημασίας, όταν τα πράγματα γίνονται οριακά και όταν κάποιοι εμφανίζονται αμετανόητα αλαζόνες (συμπαρασύροντας μαζί τους, στον κατήφορο και πολλούς αθώους).
   Είναι Αυτός, που το καλοκαίρι του 2015, αποκαθήλωσε και επέστρεψε στην αφάνεια και στην ανυποληψία, τον αρχηγό της αυταπάτης, που συστήνεται παντού, ως "Γιάνης", προτού καταστρέψει τελείως την Ελλάδα και ακριβώς την στιγμή, που νόμιζε ότι νικάει (έτσι πονάει πάντα περισσότερο) !
   Και είναι ο Ίδιος, που έριξε τώρα μία μικρή σφαλιάρα στον αλαζόνα Παππά και τους συν αυτώ, που επέμεναν, σχεδόν αρρωστημένα, στο λάθος τους...
  Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθει και να ξανά ασχοληθεί με την "περίπτωση" Παππά και ο νοών νοείτω, απλά δεν θέλω να "μολύνω" την παρούσα, θρησκευτικού χαρακτήρα, ανάρτηση, με πολιτικά και δικαστικά σχόλια, αυτά θα γίνουν, στις επόμενες.

1 σχόλιο:

  1. Προσωπικά, αν ήμουν κάποιος, από όσους κινδύνευαν να μείνουν άνεργοι εξ αιτίας του Νόμου-εκτρώματος Παππά, θα πήγαινα να ανάψω μία λαμπάδα, στον κοντινότερο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου ! Ή ακόμα καλύτερα, θα πήγαινα (και) λουλούδια, γιατί έχω την εντύπωση, ότι ο Άγιος αγαπάει να Του φέρνουν λουλούδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.