Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

η Δίκη των 8

    Η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που αυτομόλησαν στην Ελλάδα, μετά το πραξικόπημα της προηγούμενης εβδομάδας, εξελίσσεται σε μεγαλύτερο φιάσκο και από αυτό, το ίδιο το πραξικόπημα...
  Στην χθεσινή τους Δίκη, καταδικάστηκαν σε πολύ ελαφριές ποινές, με αναστολή (με βάση το κατηγορητήριο, ούτως ή άλλως, οι ποινές δεν θα ήταν μεγάλες) και πολλοί αντισυριζαίοι, έσπευσαν να πανηγυρίσουν (αν και λογικά, αυτοί είναι ..δεξιοί, οπότε και πάλι καταλήγουμε στο "ζήτω τα παράλογα", χωρίς η ζέστη να είναι δικαιολογία, αφού δεν είναι και μεγάλη).
  Οι δικαιολογίες, που προέβαλλαν στις απολογίες τους, για την είσοδό τους, στην χώρα μας, ήταν για γέλια (ή για κλάματα, ανάλογα), όπως φυσικά και το γεγονός, ότι έγιναν δεκτές, από το Δικαστήριο.
   Η "γραμμή" τους ήταν συμπαγής και μόνον ο ένας "ξέφυγε" λίγο, για να τον επαναφέρει όμως, σε αυτήν, ποιος ; Το Δικαστήριο (σαν να λέμε, "άλλα είχαμε κανονίσει να πεις") !
   Υποτίθεται πως μπήκαν και προσγειώθηκαν σε ελληνικό έδαφος, από φόβο για την ζωή τους, ισχυρίστηκαν δηλαδή πως είναι καθεστωτικοί και κινδύνευαν από τους πραξικοπηματίες.
   Αν είναι έτσι, όμως : πρώτον, θα έπρεπε να απαλλαγούν τελείως, για έλλειψη καταλογισμού-κατάσταση ανάγκης και όχι να καταδικαστούν, με ...ελαφρυντικό (αν και εδώ που τα λέμε ο φόβος για την ζωή, δεν μπορεί να προβάλλεται ως επιχείρημα, από έναν ...στρατιωτικό, αφού για αυτό πληρώνεται, αυτή είναι η δουλειά του, να ρισκάρει την ζωή του, όποτε και αν χρειαστεί).
   Δεύτερον, από την στιγμή, που το πραξικόπημα απέτυχε-τελείωσε, έπρεπε να ζητήσουν οι ίδιοι, να επιστρέψουν στην Τουρκία και όχι να ζητούν άσυλο εδώ...
   Τρίτον, ο ισχυρισμός ότι είχαν  φορτώσει ή θα φόρτωναν τραυματίες, δεν είναι επίσης πολύ πειστικός, εκτός αν πέταξαν και τους τραυματίες, από το ελικόπτερο, όπως πέταξαν και ό,τι άλλο πέταξαν.
    Μην ξεχνάμε εξάλλου, πως για να μπουν και να προσγειωθούν σε ελληνικό έδαφος, επικαλέστηκαν δήθεν τεχνική βλάβη και όχι κάτι άλλο, από αυτά, που είπαν στη  χθεσινή Δίκη...
    Σε κάθε περίπτωση, το θέμα μας, δεν είναι τόσο, το τι έκαναν εδώ, αλλά το τι έκαναν στην Τουρκία και κυρίως τι θα γίνει στο εγγύς μέλλον.
    Οι αιτήσεις ασύλου τους, πρέπει να ξεκαθαρίσουν ΓΡΗΓΟΡΑ, όπως κανονικά θα έπρεπε να γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις !
    Ο λόγος είναι ΚΑΙ νομικός, όχι μόνον πολιτικός ή διπλωματικός : από την στιγμή, που καταδικάστηκαν με αναστολή, θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι, η διοικητική τους κράτηση, επί μακρόν, δεν είναι ...και τόσο σύννομη και αυτό ισχύει, όπως είπα, γενικά, για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις.
     Το Σύνταγμά μας και οι Διεθνείς Συμβάσεις, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ορίζουν επακριβώς, πότε και πόσο, κάποιος στερείται την ελευθερία του, άσχετα αν κρατείται σε φυλακές ή άλλου τύπου (διοικητικά) κρατητήρια, όπως εδώ.
     Μπορεί οι ίδιοι να ευχαρίστησαν δημόσια την χώρα μας, για τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως το καθεστώς διοικητικής κράτησης, στην Ελλάδα, για ανθρώπους, που ΔΕΝ έχουν εγκληματίσει, σε βαθμό, που να πρέπει να φυλακιστούν, είναι σίγουρα μία μαύρη κηλίδα, για το κατά πόσον, υπάρχει σεβασμός στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του κάθε προσώπου.
     Όπως αντίστοιχα, δεν μπορεί να είναι νόμιμα, κλειστού τύπου hot spots, σαν φυλακές δηλαδή, για τις χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών, που ήρθαν μαζικά, από το Αιγαίο.
    Σε κάθε σύγχρονο και πολιτισμένο Κράτος, οι παράνομοι μετανάστες, θα έπρεπε να απελαύνονται παραχρήμα και τα αιτήματα ασύλου, να εξετάζονται, ακόμα και αυθημερόν και όχι μετά από ένα χρόνο και στο μεσοδιάστημα, ο αιτών, να στερείται την ελευθερία του, δίχως λόγο...
    


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.