Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Brexit is suicide

      Σε 9 μέρες, οι Βρετανοί καλούνται να αποφασίσουν, αν θα παραμείνουν στην Ε.Ε ή όχι και έτσι έχει αρχίσει, εδώ και καιρό, η συζήτηση, για τις επιπτώσεις, που θα είχε ένα brexit, τόσο στην ίδια την Βρετανία, όσο και στην Ε.Ε, τα υπέρ και τα κατά αυτού κλπ.
  Πρόκειται σίγουρα για σοβαρό ζήτημα και δίκαια υπάρχει τόση συζήτηση, γύρω από αυτό, ενώ και μία σχετική αναταραχή, τελευταία, στα διεθνή χρηματιστήρια, αποδίδεται στο ενδεχόμενο, η Ε.Ε να χάσει ένα μέλος της και μάλιστα σημαντικό.
  Δεν είμαι οικονομολόγος, ώστε να εξετάσω τις επιπτώσεις, ενός brexit ή να παραθέσω τεχνοκρατικά επιχειρήματα, υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης, απλά λέω την άποψή μου, με τις εμπειρίες και τις γνώσεις, που έχω αποκομίσει από την ζωή, λίγο πριν μπω, στην πέμπτη δεκαετία αυτής.
   Οι Βρετανοί είναι λαός, περήφανος, εγωιστής, αλλά και ξεροκέφαλος και αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν είναι πάντα για καλό, ενώ οι τάσεις "ανεξαρτησίας", στον σύγχρονο κόσμο, μοιάζουν με παραφωνία και πισωγύρισμα !
   Όταν ο Κόσμος, έρχεται ολοένα και πιο κοντά, μέσω της παγκοσμιοποίησης και της ανάπτυξης της τεχνολογίας, είναι τουλάχιστον περίεργο, κάποιοι να εμφανίζουν τάσεις εσωστρέφειας και απομόνωσης.
   Η απομόνωση δεν είναι ένδειξης δύναμης, αλλά σε οδηγεί σε μειονεκτική θέση, έναντι άλλων, που είναι μέλη συμμαχιών και αποκομίζουν οφέλη, από αυτές.
    Η συμμετοχή στην Ε.Ε δεν έχει μόνον υποχρεώσεις, ήτοι συνεισφορά στον κοινό προϋπολογισμό (που είναι ίσως το μεγαλύτερο επιχείρημα των υπέρμαχων ενός Brexit), αλλά και πολλαπλά οφέλη, κυρίως, αλλά όχι μόνον οικονομικά !
    Σε έναν τέτοιο κόσμο, λοιπόν, που έρχεται ολοένα και πιο κοντά και οι συμμαχίες διευρύνονται, οι τάσεις απομόνωσης και απόσχισης, φαντάζουν, αλλά και είναι παράλογες.
    Τα θετικά ενός Brexit είναι, κυριολεκτικά, ελάχιστα, μπροστά στα αρνητικά, κυρίως για τους ίδιους τους Βρετανούς (εξ ού και το τίτλος), η Ε.Ε μπορεί να επιβιώσει και χωρίς την Μ. Βρετανία, ίσως κλυδωνιστεί πρόσκαιρα, αλλά θα αντέξει (αν και φυσιολογικά, θα υπάρξει μία αύξηση των ευρωσκεπτικιστών, παντού).
    Επειδή η Μ. Βρετανία, έχει ισχυρή οικονομία, με βαριά βιομηχανία κλπ, έχει κάθε λόγο, να παραμείνει στην Ε.Ε και να διαθέτει τα προϊόντα της, πιο εύκολα και σε περισσότερους πιθανούς καταναλωτές.
    Τυχόν Brexit θα δημιουργήσει εμπόδια και δυσκολίες, στην εισαγωγή και εξαγωγή αγαθών, αλλά κυρίως στην μετακίνηση των ανθρώπων, από και προς το μεγάλο Νησί και αυτό συνεπάγεται τεράστιο κόστος, που θα το πληρώσει, σε τελική ανάλυση, η ίδια η Μ. Βρετανία.
    Συνεπώς, για μένα, το ερώτημα τυχόν δημοψηφίσματος, εκεί, θα έπρεπε να είναι : "ναι ή όχι στο ευρώ", ήτοι στο να μπει η Μ. Βρετανία ΚΑΙ στη νομισματική ένωση, να συμμετάσχει περισσότερο και πιο ενεργά, στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά να αποχωρήσει.
    Εύχομαι και ελπίζω, οι Βρετανοί, να ψηφίσουν ώριμα και ψύχραιμα, κατά του Brexit, να μην βγάλουν δηλαδή μόνοι τους, τα μάτια τους, όσο και αν αυτό είναι δικαίωμά τους.




1 σχόλιο:

  1. Σε τέτοιες περιπτώσεις, έρχονται στο νου, όσα έλεγε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, σε προσκυνητές, όταν Τον ρωτούσαν, πως βλέπει την Ε.Ε ! Έδινε την εξής εικόνα : είναι σαν να θες να στρώσεις ένα μεγάλο χώρο, με χαλί, αλλά επειδή δεν έχεις ΈΝΑ τεράστιο χαλί, να τον καλύψει όλον, αναγκαστικά, βάζεις πολλά μικρότερα και διαφορετικά χαλιά, το ένα δίπλα, στο άλλο... Αυτό σημαίνει πως, κάθε επιμέρους χαλί, διατηρεί την αυτονομία του και μπορεί να μετακινηθεί-σηκωθεί, εύκολα, χωρίς να επηρεάσει τα υπόλοιπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.