Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

διαίρει και βασίλευε (divide et impera)

     Το γνωμικό αυτό, έρχεται στην επικαιρότητα, κάθε φορά, που παίρνονται νέα μέτρα (και αυτό συμβαίνει ΠΟΛΥ συχνά, στη χώρα μας), εισπρακτικού χαρακτήρα, τα οποία προκαλούν αντιδράσεις και στρέφουν συχνά, κοινωνικές ομάδες, τη μία έναντι της άλλης !
  Έτσι και οι μεταρρυθμίσεις, στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, που σχεδιάζονται τώρα, προκαλούν αναταράξεις, καθώς ο καθένας τα βλέπει, κάτω από το δικό του πρίσμα, διότι έχουν διαφορετικές συνέπειες, ανάλογα με το αν είσαι μισθωτός, συνταξιούχος, ελεύθερος επαγγελματίας κλπ.
 Ακόμα και στα πλαίσια μίας και μόνον οικογένειας, τα όσα διαρρέουν ή ετοιμάζονται, προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις (στη δική μου π.χ υπάρχουν ένας συνταξιούχος, ένας Δ.Υ και δύο ελεύθεροι επαγγελματίες).
  Με βάση, όσα ακούγονται, κάποιοι θα βγουν χαμένοι και κάποιοι κερδισμένοι ή για να ακριβολογούμε, θα έχουν ελάφρυνση και αναλογικά, οι περισσότεροι είναι στη δεύτερη κατηγορία !
  Αυτός είναι και ο λόγος π.χ, για να μιλήσω, για τους δικηγόρους, που με αφορά, που στις πρόσφατες συγκεντρώσεις-διαμαρτυρίες, είδαμε με ντουντούκες, όσους βγάζουν περισσότερα και όχι τη μεγάλη μάζα, τη "μαρίδα" των δικηγόρων, που φυτοζωεί και στενάζει κάτω από δυσβάσταχτες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
   Όσοι θα έχουν ελάφρυνση, με τις αλλαγές, δεν βγήκαν στους δρόμους, τσίμπησαν το "τυράκι", ωστόσο δεν βγαίνουν και να υποστηρίξουν την κυβέρνηση, αφενός τηρώντας στάση αναμονής, για να δουν αν όντως θα συμβεί αυτό ή είναι μία ακόμα κυβερνητική απάτη και αφετέρου, επειδή ίσως σκέφτονται : "τώρα δεν με πιάνουν οι επιβαρύνσεις, αλλά αν στο μέλλον, βγάζω περισσότερα, τι θα γίνει ;"
  Με βάση, όσα διαρρέουν, όπως είπαμε, υπάρχουν δύο καταρχήν θετικά : πρώτον, ότι επιτέλους θα υπάρχει επιβάρυνση, ανάλογα με το εισόδημα και όχι εξίσου (το οποίο αδικεί τους αδύναμους) και δεύτερον, θα φορολογηθούν περισσότερο, όσοι τρώνε από τα έτοιμα (εισοδηματίες) και δεν ιδρώνουν, ούτε ματώνουν, για το μεροκάματο, όπως η πλειοψηφία.
  Από εκεί και μετά, κάτι συντελεστές, τύπου 50%, που ακούγονται για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, είναι σίγουρα υπερβολικοί, δεν μπορείς να μοιράζεσαι τον κόπο σου, στα δύο, με τον κάθε Τσακαλώτο (βέβαια, υπάρχουν και πολλά τρωκτικά, τόσο στο δημόσιο, όσο και -λιγότερο- στον ιδιωτικό τομέα, που κερδίζουν πολύ περισσότερα, σε σχέση με αυτά, που προσφέρουν και εκεί χρειάζεται ένα σχετικό πετσόκομα).
   Μην ξεχνάμε ότι ένας ενιαίος συντελεστής φορολόγησης π.χ 10%, είναι σχετικά δίκαιος, διότι αυτός, που έχει εισόδημα 10 χιλιάρικα, θα πληρώσει ένα και εκείνος, με εισόδημα 60 χιλιάρικα, θα πληρώσει έξι, η αδικία έγκειται στα ισοπεδωτικά χαράτσια, όπως το τέλος επιτηδεύματος, όπου εκεί καλούνται και οι δύο να πληρώσουν 650 ευρώ, με συνέπεια, να αδικείται ο πιο αδύναμος !
   Παράλληλα, ο Κατρούγκαλος, όπως ο κάθε αριστερός, που πήρε καρέκλα εξουσίας, από το 1981 έως σήμερα, κάθε φορά, που υπάρχει "τρύπα", προσπαθεί να την καλύψει με νέα βάρη και όχι με περικοπές-περιστολές δαπανών-σπαταλών του Κράτους και αυτό είναι το ΜΕΓΑΛΟ λάθος, που επαναλαμβάνεται μονότονα επί 30 χρόνια και ειδικά, τα τελευταία έξι !
    Τι θα πει "δεν μπορεί να γίνει 12η μείωση συντάξεων" ; Μόνο του σπανού τα γένια, δε γίνονται, ειδικά από τη στιγμή, που έχουν προηγηθεί ..120 αυξήσεις, τα προηγούμενα χρόνια.
    Πάνε να χτυπήσουν ξανά, δηλαδή, όσους ακόμα εργάζονται και παράγουν, για να "σώσουν" τους άνδρες συνταξιούχους, που κυκλοφορούν στα καφενεία και στις πλατείες, με ανοιχτά φερμουάρ και μπαστούνια ή τις γυναίκες συνταξιούχους, με τα βαμμένα κεφάλια, που βρωμοκοπάνε αμμωνία, από 1 μέτρο απόσταση και πάνε στις καφετέριες, για να καπνίσουν και να ..φλερτάρουν.
    Επομένως, όλα καταλήγουν ξανά, στο ερώτημα, που πρέπει να απαντήσουν οι κυβερνώντες : τι και ποιους θέλετε να σώσετε ; Το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον ; Θα ξανά προστατεύσετε όσους ευθύνονται, για την σημερινή κατάσταση και χρεοκοπία, για να επιβάλλεται νέα βάρη, σε όσους δεν φταίνε ;
    Φυσικά, οι όποιες περικοπές γίνουν, αφενός θα πρέπει να είναι δίκαιες και να μην θίγουν τους πιο αδύναμους και αφετέρου, για να γίνουν πιο δεκτές και εύπεπτες, θα πρέπει να ξεκινούν από τη Βουλή και τους ίδιους, όσοι τις επιβάλλουν !
     Είναι λογικό να αντιδρά και να ξεσηκώνεται ο άλλος, όταν βλέπει τα σκανδαλώδη προνόμια των βουλευτών, τα αφορολόγητά τους κλπ. να συνεχίζονται, όταν περίπου 3000 τρωκτικά, κοστίζουν, στον φορολογούμενο, πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.