Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

νομική επικαιρότητα

     Η νομική επικαιρότητα, τελευταία, υπήρξε αρκετά πλούσια, με σοβαρές υποθέσεις, που έλαβαν σημαντική δημοσιότητα :
  -Ξεκινώντας, από τα πιο πρόσφατα, χθες έπεσε η αυλαία στην (πρωτοβάθμια) Δίκη των 2 νεαρών Καλαματιανών, που σκότωσαν δύο άλλους νέους, για ..μία χούφτα αναβολικά, μία υπόθεση που είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο, αφενός με την βιαιότητά της και αφετέρου, με το πολύ νεαρό των δραστών (οριακά ενήλικες) !
  Το τελευταίο αυτό στοιχείο, εξάλλου, ήταν και εκείνο, που τους έριξε στα πιο μαλακά και γλίτωσαν τα ισόβια, ήτοι η αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας (18-21).
  Το εν λόγω ελαφρυντικό, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν δίνεται υποχρεωτικά, αλλά είναι στην κρίση του Δικαστηρίου και θεωρώ ότι καλώς δίνεται, προκειμένου να μην χαθούν ουσιαστικά άλλες δύο ζωές (των δραστών, εκ των οποίων, ο ένας είχε ακουστεί, νομίζω, ότι ήταν και αριστούχος μαθητής) και επειδή ΌΛΟΙ δικαιούνται δεύτερης ευκαιρίας.
   Τα 30 χρόνια κάθειρξης εξάλλου, που "έφαγαν", ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα βγουν, στα 2/5, ήτοι στα 12, δεν τα λες και λίγα, ουσιαστικά θα χάσουν τα καλύτερα, τα πιο ανέμελα χρόνια της ζωής τους και θα βγουν στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, με μια τόσο βαριά καταδίκη "στην πλάτη !
   Εξάλλου, αν υποθέσουμε ότι επιβάλλονταν ισόβια κάθειρξη, θα έμεναν μέσα, 16 ή 20 χρόνια, η διαφορά δεν είναι τεράστια (σημαντική βέβαια), περισσότερο θα ικανοποιούνταν οι συγγενείς των θυμάτων.
   -Στην περίπτωση τώρα της μη-τέρας, από την Κοζάνη, που σκότωσε το γιο της, μαζί με τον εραστή της, για ..τα λεφτά, με καθαρά οικονομικό κίνητρο, δηλαδή, είναι απορίας άξιο, πως δεν είχαν συλληφθεί, επί πέντε σχεδόν χρόνια, ενώ όλα τα στοιχεία "ήταν εκεί" εξαρχής ! (εδώ ισχύει το κάλλιο αργά, παρά ..αργότερα)
    Το ίδιο το έγκλημα, αλλά και όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν αυτού, είναι ΤΟΣΟ σατανικά, που δεν τα χωράει (ανθρώπινος) νους και (εν μέρει) δικαιολογημένα, πολλοί άρχισαν να νοσταλγούν την θανατική ποινή (μην ξεχνάμε ότι καταργήθηκε, πριν 40 περίπου χρόνια).
   -Στην υπόθεση του συζυγοκτόνου της Χαλκιδικής, πρέπει να σταθούμε στα όσα ειπώθηκαν για τον συνάδελφο, Αλέξη Κούγια, διότι πολλοί ζήτησαν να διωχθεί ποινικά και αυτός !
    Όπως αποδείχθηκε, στη συνάντηση μαζί του, πήγε κάποιος τρελός ίσως, σίγουρα όχι ο δράστης και θέλει αρκετό θάρρος, να συναντηθείς (μόνος) σε ένα σκοτεινό και ερημικό μέρος, με κάποιον, που έχει κάνει φόνο, πριν μερικές μέρες...
    Το δικηγορικό απόρρητο, είναι νομικά κατοχυρωμένο και αδιαπραγμάτευτο, αν επρόκειτο οι δικηγόροι, να γίνουν σπίουνοι της Αστυνομίας και να δίνουν τους πελάτες τους (ή ΚΑΙ τους υποψήφιους πελάτες), προφανώς θα έχαναν κάθε ίχνος εμπιστοσύνης και συνάμα, θα κινδύνευε και η σωματική τους ακεραιότητα και η ζωή !
    -Στην περίπτωση του παιδόφιλου κυλικειάρχη, στο μόνο, που θα ήθελα να σταθώ, είναι στο γεγονός, ότι απολογήθηκε χωρίς δικηγόρο και αυτό είναι λάθος, ό,τι και αν έχεις κάνει, δικαιούσαι (ή και υποχρεούσαι) να έχεις νομική υποστήριξη..
    -Τέλος, σε κάτι πιο "πεζό", χθες κυκλοφόρησε με τη μέθοδο copy paste μία "είδηση", ότι οι Εφορίες ξεκινούν κυνηγητό και απειλούν με φυλάκιση, όσους χρωστούν, πάνω από 50 χιλιάρικα, για πάνω από 4 μήνες.
      Προφανώς, το κείμενο είναι παλιό, διότι από τον περασμένο Οκτώβρη, ο Νόμος έχει (ξανά) αλλάξει και το όριο της ποινικής ευθύνης, για χρέη προς το Δημόσιο (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ, όχι ασφαλιστικές εισφορές, εκεί το καθεστώς είναι διαφορετικό και περισσότερο μπερδεμένο), έχει ΑΝΕΒΕΙ στα 100 χιλιάρικα !
      Για (συνολικά) χρέη από 100.000 ευρώ και πάνω, η ποινή είναι τουλάχιστον 1 έτος και για πάνω από 200.000 ευρώ, τουλάχιστον 3 έτη (με ταβάνι, τα 5 έτη, σε κάθε περίπτωση), σύμφωνα με το άρθρο 25 του Νόμου 1882/ 1990, όπως ισχύει, μετά τις 17.10.2015.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.