Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Τι σημαίνει και πως βιώνεται η Ορθόδοξη Πίστη

     Στο διαδίκτυο, εκτός από ψέμα, "εξυπνάδες", απάτη, πορνεία, αυτοπροβολή και λοιπά δεινά, υπάρχει και η καλή πλευρά, όπως σε όλα τα πράγματα, μπορείς να βρεις στο ίντερνετ και ωφέλιμα πράγματα, να ενημερωθείς σωστά, να μάθεις, να βελτιωθείς σαν άνθρωπος κλπ.
  Έτσι, πριν κάποιους μήνες, ανακάλυψα, στο youtube, τη σειρά videos, που ανεβάζει ένας άξιος Ιερέας (-ποιμένας) της Θεσ/νικης, ο πατήρ Νικόλαος Μανώλης, όπου ουσιαστικά μιλάει για διάφορα θεολογικά θέματα, κηρύττει τον Ορθό Λόγο του Θεού, καυτηριάζει απόψεις και πρακτικές, αντίθετες με Αυτόν και γενικά προβάλλει το κήρυγμά του και σε όσους δεν ανήκουν στην ενορία του, σε όλον τον κόσμο, που θέλει να λάβει κατήχηση και προσανατολισμό και έχει απορίες, πάνω σε ζητήματα Πίστεως !
  Αυτό, όμως, που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, είναι η εισαγωγή, στα περισσότερα videos, όπου ακούγεται η φωνή του Γέροντα Αγάθωνα Κωνσταμονίτου (της ομώνυμης Μονής του Αγίου Όρους και πνευματικού πατέρα, του πατρός Ν. Μανώλη), να περιγράφει, με ελάχιστες λέξεις, τι σημαίνει Ορθοδοξία και πως βιώνεται.
   Λέει λοιπόν : "Η Ορθοδοξία βιώνεται, να ψηλαφείς, να ζεις, να είσαι ήρεμος, γεμάτος, καλυμμένος, αναπαυμένος, χαρούμενος, ευτυχισμένος, να ζεις από δω τον Παράδεισο" !
   (Σε κάποια άλλα, ακούγεται να λέει : "Αν όμως βιώνεις, όπου και αν βρεθείς, όπου και αν σταθείς, μέσα σου Ιησούς Χριστός, χθες, σήμερον, Αυτός, εις τους αιώνας")
   Τα λόγια αυτά, παίρνουν μεγαλύτερη αξία, στη δική μας εποχή της απομάκρυνσης, από το Θεό, της φασαρίας, της ανακατωσούρας, της θλίψης και κατάθλιψης, των ψυχικών νοσημάτων, ακόμα και των αυτοκτονιών, με θύματα πολλές φορές νέους ανθρώπους.
    Ο συγκεκριμένος Γέροντας, ο Αγάθων, είναι ένας ακόμα, εν ζωή μάλιστα, Άγιος άνθρωπος, που γέννησε αυτός ο τόσο διεφθαρμένος τόπος και είναι θαυμαστό το γεγονός, ότι, παρά τα όσα γίνονται και ακούμε, κάθε μέρα, η χώρα μας, εξακολουθεί να γεννάει Αγίους !
   Προσωπική μου εκτίμηση, είναι, ότι στο μέλλον, θα προστεθεί στη χορεία των Αγίων Μοναχών, μετά τους πρόσφατα Αγιοποιηθέντες, από την Εκκλησία, Αγίους, Παΐσιο και Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη.
    Δεν το λέω αυτό τυχαία, αλλά επειδή το περασμένο καλοκαίρι, βίωσα ένα θαύμα Του, ναι, επιτελεί ήδη θαύματα, έτι ακόμα ζων, ζήτησα κάτι, στην προσευχή μου, επικαλούμενος το Όνομά Του και σε ..μία ώρα, είχε πραγματοποιηθεί !
    Για να επανέλθουμε όμως, στα λόγια Του, Ορθοδοξία σημαίνει να ζεις τον Παράδεισο, από αυτή τη ζωή ήδη, να αισθάνεσαι (αληθινά) γεμάτος, να μην ζεις, στο άγχος και την διαρκή ανησυχία, όσων δηλώνουν "άπιστοι" ή "άθεοι", αλλά να έχεις εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια και να σκέφτεσαι ότι "όλα γίνονται για Καλό", να μην βαρυγκομάς, ούτε να απογοητεύεσαι.
    Φυσικά, για να φτάσεις, σε αυτό το επίπεδο, να γευτείς το αληθινό νόημα της Ορθοδοξίας, δεν αρκεί να δηλώνεις "Χριστιανός Ορθόδοξος" ή να το γράφει η ταυτότητά σου, πρέπει να συμμετέχεις στην Εκκλησία και τα Μυστήριά Της, να προσεύχεσαι, να μελετάς τις Γραφές και φυσικά, να μην πατάς σε δύο βάρκες, να απέχεις δηλαδή, όσο το δυνατόν, από την αμαρτία και τα έργα του Σκότους, που δεν σε αφήνουν να δεις τον Θεό !
     Για να γευτεί κανείς το νέκταρ της Ορθοδοξίας, όπως το περιγράφει ο Άγιος Αγάθων, απαιτείται σκληρός αγώνας και μάλιστα διαρκής, αυτό που λέμε "προπόνηση-άθληση", με νηστείες και άλλους τρόπους εγκράτειας, δεν είναι εύκολο πράγμα, διότι ο Μισόκαλος Διάβολος, πολεμάει τον κάθε άνθρωπο και μάλιστα περισσότερο, όταν βλέπει ότι έχει την διάθεση να φύγει από το "μαντρί" του...
     Πρέπει να μάθει ο καθένας μας, να αναγνωρίζει ότι οι κρίσεις πανικού και η απόγνωση, είναι σατανικές επιρροές, δεν είναι φυσιολογικές καταστάσεις και να τις αντιμετωπίζει, με υπομονή και προσευχή, να "γυμναστεί" και να αποκτήσει τα "όπλα" εκείνα, που θα του επιτρέψουν, πρώτα, να τις αναγνωρίζει και μετά, να τις καταπολεμά.
      Είθε να αξιωθούμε λοιπόν, δια πρεσβειών του Αγίου Γέροντος Αγάθωνος, να βιώσουμε και εμείς το αληθινό νόημα της Ορθοδοξίας, όπως το βιώνει Εκείνος ήδη !

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω ότι η καλύτερη αφετηρία, για να ξεκινήσει κανείς, να βιώνει την Ορθόδοξη Πίστη, είναι να συνειδητοποιήσει πόσο μάταιος και πόσο προσωρινός είναι αυτός ο κόσμος, να έχει διαρκώς τη μνήμη του επικείμενου και αναπόφευκτου, βιολογικού, θανάτου, ώστε να μην προσκολλάται σε υλικά πράγματα και να μην στενοχωριέται, για ανούσιους λόγους, αλλά να σκέφτεται μόνον πως θα κερδίσει τη Ζωή, μετά το βιολογικό θάνατο, σύμφωνα με το Λόγο και την Υπόσχεση του Θεού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.