Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Δεν έχουν Εισαγγελείς, τα νησιά μας ;

     Το ερώτημα είναι, προφανώς, ρητορικό και μιλώντας για νησιά, εννοώ κυρίως, εκείνα του ανατολικού Αιγαίου, όπου καθημερινά σχεδόν, ακούμε για πνιγμένα παιδάκια και άλλους πρόσφυγες, από τη Συρία !
  Πέρα από τα σημερινά ευχολόγια του ΠτΔ και τις τύψεις του Αρχιεπισκόπου, όταν χάνεται ανθρώπινη ζωή, οφείλει, θεωρώ, η αρμόδια Εισαγγελία, να διατάξει έρευνα, για τις συνθήκες εκάστου ναυαγίου, αν ήταν ατύχημα ή προκλήθηκε, από πρόθεση και ποιος φταίει.
   Η πρόκληση ναυαγίου, είναι ποινικό αδίκημα, πλημμέλημα, αν έγινε από αμέλεια και κακούργημα, που τιμωρείται μάλιστα με ισόβια κάθειρξη, αν υπήρξε θάνατος και προκλήθηκε με δόλο και συχνά ακούμε, στα δελτία ειδήσεων, ότι οι ίδιοι οι δουλέμποροι βυθίζουν τα σκάφη (που μεταφέρουν όσους ..τους έχουν πληρώσει αδρά) !
   Το ναυάγιο δεν έχει να κάνει, με το αν εμπλέκεται κρουαζιερόπλοιο ή πλαστική βάρκα ή αν μεταφέρει τουρίστες ή πρόσφυγες, η ποινική αντιμετώπιση, είναι και οφείλει να είναι ενιαία.
    Προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, υπήρξε πολύνεκρο ναυάγιο, στη Λέσβο, με 11 νεκρούς, εκ των οποίων τα τέσσερα παιδάκια (τα τρία της ίδιας οικογένειας !), όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σκάφος των προσφύγων, συγκρούστηκε με το σκάφος του Λιμενικού, πριν βυθιστεί...
     Ανοίγω εδώ μία παρένθεση, για να στηλιτεύσω την αθλιότητα συγκεκριμένων sites με ακροδεξιές απόψεις και αγάπη προς τη "στολή", που έκαναν γαργάρα την σύγκρουση !
     Δεν έχω καμία διάθεση, ούτε πρόθεση, να ανοίξω "βεντέτα" με το Λιμενικό, αναγνωρίζω ότι κάνουν σπουδαία δουλειά, υπό σκληρές συνθήκες, έχουν σώσει χιλιάδες πρόσφυγες κλπ, ωστόσο όταν αναφέρεται πολύνεκρο ναυάγιο, κατόπιν σύγκρουσης, ΟΦΕΙΛΕΙ και η Εισαγγελία, να το ερευνήσει, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ναυαγίου.
     Επίσης, δεν υπαινίσσομαι ασφαλώς, ότι έγινε με πρόθεση, ήταν ατύχημα, προφανώς, ωστόσο, έχουμε όλοι δικαίωμα να πληροφορηθούμε, αν αυτό οφείλεται π.χ στη θαλασσοταραχή ή σε άλλους παράγοντες ανωτέρας βίας ή αν υπήρξε κάποια αμέλεια, αφού και η ανθρωποκτονία εξ αμελείας, είναι ποινικό αδίκημα-πλημμέλημα !
      Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, με ανθρώπινα θύματα, τα αντανακλαστικά των Εισαγγελέων, είναι ταχύτατα και επεμβαίνουν συνήθως αυτεπάγγελτα, αφού οι σχετικές υποθέσεις, όπως εδώ, λαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα.
      Για να μην αδικήσω, τις αντίστοιχες Εισαγγελίες, είναι σίγουρα πιθανόν, να έχει διαταχθεί ήδη ποινική διερεύνηση, χωρίς να δοθεί δημοσιότητα, όπως συνήθως, δεν μπορώ φυσικά να το ξέρω, αλλά καλό είναι να γίνονται γνωστές οι Εισαγγελικές παρεμβάσεις, ώστε και αποτρεπτικά να ενεργούν και περισσότερο να προσέχουν, οι εμπλεκόμενοι !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.