Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

η Ελλάδα χρειάζεται νέο δάνειο !

    Πρόκειται για μία διαπίστωση, που κάνουν, τελευταία, τόσο οι δανειστές μας, όσο και οι δικοί μας, οι συριζαίοι, οι οποίοι ..έπεσαν από τα σύννεφα, με τα άδεια κρατικά ταμεία, νόμιζαν μάλλον, ότι θα κυβερνήσουν μιαν άλλη χώρα (σε αυτό ίσως φταίνε και οι προηγούμενοι, που μιλούσαν για τα πέτσινα πλεονάσματα) !
   Με τον τρόπο αυτό, ζούμε, σαν dejavu, όσα είχαν γίνει, το 2009-2010, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, από τον Τζέφρι και την αρχική ευφορία, που διαδέχτηκε η ανησυχία και οι κατηγορίες, προς την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι άφησε "κρανίου τόπο", ότι "μαγείρεψε" τα στατιστικά και το έλλειμμα και μας οδήγησαν τελικά στα Μνημόνια..
   Το να κατηγορείς τους άλλους, ότι απέκρυψαν κάτι, που είναι οφθαλμοφανές, σε όλους, είναι τουλάχιστον αστείο και γελοιοποιεί εσένα, όχι τους άλλους, ενώ ο Τσίπρας, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κατηγορώντας άλλους, για τις μαζικές αναλήψεις, από τις τράπεζες, από το Δεκέμβριο, έως σήμερα, ενώ υπεύθυνοι, είναι οι ίδιοι και οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις, των διαφόρων συνιστωσών !
    Όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ο Βαρουφάκης, δηλώνει σε όλους τους τόνους και επαναλαμβάνει μονότονα, ότι η χώρα, δεν χρειάζεται νέα δάνεια και ότι αυτό είναι καταστροφικό γενικά, για τον καθένα που χρωστάει, να δανείζεται, για να πληρώσει παλιά χρέη.
    Δεν ξέρω σε ποια οικονομική θεωρία, βασίζεται και τα λέει αυτά, όμως, η απλή παρατήρηση της πραγματικής ζωής, τον διαψεύδει : η αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, η λήψη νέων δανείων, για αποπληρωμή παλαιών κλπ, είναι κάτι που συμβαίνει, ..εδώ και πολλά χρόνια, στον κόσμο των επιχειρήσεων και των ιδιωτικών χρεών !
     Το κλασικό παράδειγμα, που χρησιμοποιεί ο Βαρουφάκης, ότι δεν μπορείς να σηκώνεις χρήματα, από την πιστωτική κάρτα, για να πληρώσεις τη δόση του στεγαστικού, είναι σωστό, γιατί η μία έχει επιτόκιο 20% και το άλλο 5%, αυτό ναι, είναι καταστροφικό, αλλά ..το αντίστροφο ;
     Θέλω να πω, ότι, εάν τα νέα δάνεια, παρθούν με ευνοϊκότερους όρους (π.χ μικρότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη διάρκεια κλπ), από τα υφιστάμενα, ο οφειλέτης έχει -πραγματικό- όφελος και έτσι, θα πρέπει ίσως ορισμένοι να ξεφύγουν από τα κολλήματα, που έχουν.
      Καλά είναι τα πτυχία, τα βιβλία, το ακαδημαϊκό περιβάλλον και οι θεωρίες, όμως, αν δεν έχεις εμπειρίες, από την ..πραγματική ζωή και καθημερινότητα, καμία πείρα, σε διοικητικές θέσεις, προφανώς, δεν μπορείς να λάβεις σωστές αποφάσεις και -κυρίως- να δράσεις πρεπόντως, αφού η πολιτική είναι κατεξοχήν πεδίο δράσης και όχι θεωρίας (και αυτό ισχύει, δυστυχώς, φοβάμαι, όχι μόνον για τον Βαρουφάκη, αλλά και για τους ξένους Ευρωπαίους ηγέτες, από τους οποίους εξαρτόμαστε) !
       Μία άλλη, συνηθισμένη, στην πράξη, τακτική, είναι και η συγκέντρωση των οφειλών, σε έναν δανειστή, αντί για πολλούς, π.χ μία επιχείρηση, που χρωστάει δάνεια και πληρώνει, σε πέντε τράπεζες, αν συγκεντρώσει τις οφειλές, σε μία, θα έχει σίγουρα μείωση του κόστους, για τοκοχρεωλύσια.
       Με αυτό, εννοώ, ότι πρέπει επιτέλους, το ΔΝΤ, να ξεκουμπιστεί, από την Ελλάδα, ό,τι τυχόν υπόλοιπα έχουμε, προς αυτό, να αναληφθούν, από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ακόμα και με τους ίδους όρους, να ξέρουμε ότι χρωστάμε μόνον σε έναν (σχηματικά, γιατί οι Ευρωπαίοι δανειστές, είναι πολλοί) και όχι (και) σε ένα ταμείο, διαφορετικής ηπείρου, με διευθύντρια κάποια, που δηλώνει "δικηγόρος", ήτοι άσχετη με οικονομικά θέματα !
      Λογικά, τυχόν σύναψη, νέου δανείου ή πακέτου βοήθειας, όπως το λένε κάποιοι, με την Ευρώπη, θα συνοδεύεται με κάποιους όρους και δεσμεύσεις, από την πλευρά μας, το οποίο όμως, δεν θα ονομαστεί "μνημόνιο", για ευνόητους λόγους...
      Σίγουρα, ο εξωτερικός δανεισμός, είναι προτιμότερος, από τις εμμονές Βαρουφάκη και συριζαίων (το διαχωρίζω, αφού ο ίδιος αρνείται ότι είναι, συνεχώς), που θα οδηγήσουν μοιραία και αναπόφευκτα, στον ..εσωτερικό δανεισμό, όπως το κούρεμα καταθέσεων, πάνω από κάποιο όριο ή η επιβολή νέων χαρατσιών, που δεν έχουν διαψευστεί από κανένα στέλεχος του συριζα (μάλλον το αντίθετο) !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.