Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

μια πρώτη αποτίμηση της νέας κυβέρνησης !

    Σίγουρα είναι πολύ πρόωρο, να μιλήσει κανείς, θετικά ή αρνητικά, για μία κυβέρνηση, μιας βδομάδας, πριν καν ακουστούν οι προγραμματικές δηλώσεις, ωστόσο, αν ήθελε κάποιος, να χαρακτηρίσει με δυο λέξεις, αυτά, που βλέπουμε και ακούμε, θα έλεγε μάλλον "ευχάριστη έκπληξη" !
 Η έκπληξή μας, ειδικά για εμάς, που δεν ψηφίσαμε, ούτε συριζα, ούτε ανελ, ίσως είναι ευχάριστη, επειδή δεν ήρθε το ..τέλος του κόσμου, για το οποίο, όλοι μιλούσαν προεκλογικά, όμως δεν είναι μόνον αυτό.
  Η νέα κυβέρνηση κερδίζει εντυπώσεις και συμπάθειες, όταν π.χ ξεπουλάει τις υπουργικές λιμουζίνες, όταν κάνει πράξη τη λιτότητα η ίδια, δεν προσλαμβάνει συμβούλους και άλλα τρωκτικά, μειώνει την κρατική σπατάλη (σε ενοίκια κλπ) και γενικά προβαίνει σε κινήσεις, που δεν είχαμε συνηθίσει από "αριστερές" (κατ' όνομα) κυβερνήσεις, φαίνεται να βάζει μία πρωτόγνωρη τάξη, στα δημόσια οικονομικά (βέβαια, είναι νωρίς ακόμα, για οριστικά συμπεράσματα) !
  Επειδή όλοι έχουμε, στο περιβάλλον μας, Δ.Υ, αυτά, που μαθαίνω, "από μέσα", είναι πολύ ενθαρρυντικά : π.χ σε γνωστό υπουργείο, υπάλληλος, κοντά στον Υπουργό, φέρεται να δήλωσε, ότι σε 4 μέρες, εργάστηκαν, όσο τα προηγούμενα ..4 χρόνια, ενώ εντύπωση τους έκανε, που ο νέος Υπουργός, δεν έφερε μαζί του, το γνωστό συμφερτό μετακλητών υπαλλήλων-αργόμισθων...
   Ας ελπίσουμε ότι η νέα αυτή δυναμική, θα έχει διάρκεια, δεν θα ξεφουσκώσει γρήγορα, γιατί το Σύστημα, είναι αδηφάγο και ισοπεδωτικό !
   Από εκεί και μετά, θεωρώ, ότι τα μεγάλα αγκάθια της νέας κυβέρνησης είναι δύο : πρώτον, πως και πότε, θα ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες, που δημιούργησε, η προεκλογική παροχολογία, πως θα μοιραστεί χρήμα, χωρίς να υπάρξει ανατροπή στον προϋπολογισμό και νέες "μαύρες τρύπες".
    Η αλήθεια, είναι, πως τα λεφτά, μπορούν να βρεθούν, είτε με πάταξη λαθρεμπορίου, μεγάλης (το υπογραμμίζω, γιατί αν πάνε, όπως ακούγεται, να ξεζουμίσουν πάλι τους μικρομεσαίους, θα τους φάει το μαύρο σκοτάδι) φοροδιαφυγής, "μαύρης εργασίας" κλπ , είτε με στοχευμένα χαράτσια (όπως στα τυχερά παίγνια), είτε με μεγαλύτερη φορολόγηση κεφαλαίων και περιουσίας, δηλαδή των πιο ισχυρών, ωστόσο, θεωρώ, ότι ΠΡΩΤΑ πρέπει να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και μετά να γίνουν οι όποιες παροχές, στους αδύναμους ! Το μεγαλύτερο ίσως λάθος, είναι να μοιράσεις χρήμα, το οποίο ..ευελπιστείς να εισπράξεις και αυτό να μην συμβεί ποτέ...
    Το δεύτερο αγκάθι, έχει να κάνει με την κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων ή ακόμα και την επανακρατικοποίηση ΔΕΚΟ (όπως τα αεροδρόμια) : σε μία εποχή, που όλοι μιλούν για λιγότερο-μικρότερο κράτος, δεν μπορεί εμείς να επιστρέφουμε 30 και 40 χρόνια πίσω !
    Αυτό εξάλλου, δεν συμβαδίζει με τις εξαγγελίες, για πάταξη της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων, αφού αυτά τα δύο, γιγαντώθηκαν κυρίως, στα πλαίσια των ΔΕΚΟ, που έγιναν άντρα διαπλοκής και ρουσφετολογικής εξυπηρέτησης "ημετέρων"..
    Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένουμε να δούμε, πως θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση, στο ζήτημα του "καρκίνου" της ελληνικής οικονομίας (του ενός καλύτερα, γιατί υπάρχει και ο άλλος, ήτοι ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός καταβαλλόμενων συντάξεων), που είναι οι στρατιές αργόμισθων, στο δημόσιο, άνευ αντικειμένου, πως θα απαντήσει σε αυτή την πρόκληση, εφόσον, προφανώς, δεν θα κάνει απολύσεις !
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.