Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ποιος προκαλεί το λαθρεμπόριο ;

   Το λαθρεμπόριο και γενικά η παραοικονομία, οι λεγόμενες και "μαύρες" συναλλαγές, είναι πολύ διαδεδομένες στη χώρα μας, κατά γενική ομολογία και σύμφωνα με όσα ζούμε και βλέπουμε γύρω μας, με συνέπεια να χάνει σημαντικά έσοδα το κράτος !
  Το περίεργο της υπόθεσης όμως, είναι, πως το λαθρεμπόριο, ουσιαστικά προκαλείται από κυβερνητικές πολιτικές και κυρίως, από την ανελέητη φοροεπιδρομή, σε αγαθά και υπηρεσίες, σε περίοδο μάλιστα μακράς και σκληρής ύφεσης, που καθιστούν το νόμιμο προϊόν απαγορευτικό και αντίστοιχα ελκυστικό, το λαθραίο...
   Υπάρχουν προϊόντα, όπου το 90% ή και παραπάνω της τιμής τους, είναι φόροι, τέλη και λοιπά δικαιώματα του κράτους ή τρίτων, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα !
    Ο λόγος, για την κατάσταση αυτή, είναι φυσικά οι τεράστιες ανάγκες του Δημοσίου, σε έσοδα, προκειμένου να θρέψει τις ατελείωτες στρατιές αργόσχολων κρατικοδίαιτων και οι έμμεσοι φόροι, σε αναγκαία αγαθά, είναι η πιο εύκολη λύση...
    Κάθε φορά, που ανακύπτει "τρύπα" στον προϋπολογισμό, ως λύση, προκρίνεται, σε χρόνο ρεκόρ, η αύξηση της τιμής των τσιγάρων, προκειμένου να εκμεταλλευθεί το κράτος, την αρρωστημένη εξάρτηση κάποιων συνανθρώπων μας !
    Με την τιμή των τσιγάρων στα ύψη όμως, μοιραία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και το λαθρεμπόριό τους και είναι, λίγο ή πολύ, αναμενόμενο και εύλογο, αφού ο "στριμωγμένος" καταναλωτής επιλέγει το φτηνότερο...
    Η κατάσταση αυτή, φυσικά, δεν αντιμετωπίζεται με νέα πλωτά μέσα του Λιμενικού, παρά μόνον με εκλογίκευση των τιμών, δηλαδή μείωση φόρων, προκειμένου ο άλλος, να ...μην έχει λόγο να επιλέξει το λαθραίο (η δίωξη του λαθρεμπορίου, εξάλλου, είναι προβληματική, όπως έχει αποδειχθεί και γνωρίζουμε, εξ αιτίας της ύπαρξης και επίορκων υπαλλήλων, που είτε συμμετέχουν, είτε κάνουν τα στραβά μάτια) !
    Σε ένα χρεοκοπημένο κράτος, βέβαια, η συζήτηση για μειώσεις φόρων, ακούγεται αστεία, ωστόσο, είναι σφόδρα πιθανόν, η μείωση των έμμεσων φόρων (αλλά και των άμεσων) να οδηγούσε σε μείωση του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου και τελικά σε ..αύξηση των κρατικών εσόδων.
    Το παράδειγμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι αμείλικτο : μετά την πρόσφατη μείωση του φόρου σε αυτό, κατά περίπου 30% (σε συνδυασμό βέβαια και με τη μεγάλη και απροσδόκητη πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου), η αύξηση των πωλήσεων, φέτος (και χωρίς να κάνει ακόμα πολύ κρύο), ξεπερνάει το 200% (!), γεγονός, που θα έχει πολλαπλά οφέλη, για τις εταιρίες εμπορίας, το κράτος και την οικονομία, γενικότερα.
     Ενώ από την αρχή, είχε επισημανθεί πόσο λάθος, ήταν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, χρειάστηκε 2 ολόκληρα χρόνια (και κάμποσους νεκρούς) η κυβέρνηση, για να παραδεχτεί το σφάλμα της και να το διορθώσει (εν μέρει) !
     Αντίστοιχα, αν δεν υπήρχε διαφοροποίηση στις τιμές των διαφόρων ειδών πετρελαίου (θέρμανσης, κίνησης, ναυτιλίας), δεν θα υπήρχε και ..λόγος, για νοθείες και λαθρεμπόριο, τόσο απλά...
     Είχε ανακοινωθεί, από τη ΔΕΘ, ότι θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά και άλλοι φορολογικοί συντελεστές (όπως π.χ το 26% των επιχειρήσεων) και περιμένουμε να δούμε, αν θα υλοποιηθεί, εφόσον βέβαια, υπάρξει πολιτική ομαλότητα !
     Είναι τουλάχιστον παράλογο, το κράτος να "ενθαρρύνει" το λαθρεμπόριο, με τις πολιτικές του και εν συνεχεία, να κάνει νέα έξοδα, προκειμένου να αποκτήσει καινούργια και καλύτερα μέσα, για την ..πάταξή του.


 

1 σχόλιο:

  1. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις μαζικές καταθέσεις πινακίδων Ι.Χ, λόγω πολύ αυξημένων τελών κυκλοφορίας και λοιπών επιβαρύνσεων, που οδήγησαν και σε φαινόμενα "Λιάπηδων", ήτοι κυκλοφορίας με ..λαθραίες πινακίδες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.