Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Θέλουν να διώξουν την τρόικα, αλλά κάνουν τα πάντα, για να ..παραμείνει !

   Η συγκυβέρνηση, θέλει να βγει από τα Μνημόνια, που ούτως ή άλλως, τελείωναν τώρα και είναι λογικό, αφού θα πρόκειται ασφαλώς για επιτυχία, που θα χρησιμοποιηθεί και ως μέσο, για να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, για την Προεδρική εκλογή και η χώρα, να παραμείνει πολιτικά σταθερή και να μην μπει σε επιζήμιες περιπέτειες !
  Η τελευταία αυτή διαπραγμάτευση, εμφανίζεται ως ζόρικη (περισσότερο από τις προηγούμενες) και, όπως πάντα, αποδίδεται η ευθύνη, στην άλλη πλευρά, στην πλευρά των δανειστών, οι οποίοι είναι "αδιάλλακτοι", "έχουν εμμονές" και ζητούν παράλογα πράγματα...
  Το γεγονός, ότι δεν έχουν γίνει ακόμα, όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, ..δεν το αναφέρει κανείς : π.χ πόσες από τις 15.000 απολύσεις, έχει κάνει ο Μητσοτάκης ; Μήπως δεν πρόλαβε, επειδή έτρεχε και φωτογραφιζόταν στο Μαραθώνιο ;
  Κάθε φορά, που ανακύπτει διαφωνία, ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού (και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πάντα), προκύπτει και το ζήτημα, του πως θα καλυφθεί και εδώ υπάρχουν 2 -λένε- τρόποι : είτε με περικοπή μισθών και συντάξεων, είτε με αύξηση της φορολογίας !
  Το δεύτερο δεν το συζητάμε, γιατί θα ήταν εγκληματικό, σε μία χώρα, όπου υπερφορολογείται ήδη, να επιβάλλεις επιπλέον βάρη...Η συγκυβέρνηση, όμως, δεν συζητά, λέει, ούτε για νέες περικοπές, στις (υψηλές) συντάξεις κλπ, είναι κάτι που επαναλαμβάνει, εδώ και πολλούς μήνες.
   Θα προτιμούσαν να κάνουν το ο,τιδήποτε, παρά να θίξουν την κομματική πελατεία, που βγήκε στη σύνταξη, ακόμα και με ..10 χρόνια "εργασίας" (έτσι ώστε να φεύγουν αυτοί και να μπορούν να βολέψουν και άλλους), δεν τους απασχολεί καν, ότι οι συνταξιούχοι, είναι ήδη περισσότεροι, από τους οικονομικά ενεργούς (σχέση, που βαίνει επιδεινούμενη), ούτε οι στρατιές των ανέργων, ούτε οι νέοι, που μεταναστεύουν μαζικά, τίποτα !
   Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές συντάξεις, που θα μπορούσαν να μειωθούν, χωρίς οι δικαιούχοι να χάσουν κάτι ουσιαστικό ή να μειωθεί το επίπεδο διαβίωσής τους, θεωρώ, ότι η διαφορά, που πρέπει να καλυφθεί (περίπου 1,5 δισ, για το 2015), μπορεί να καλυφθεί από αλλού...
  Αν ήθελαν, στη συγκυβέρνηση, θα έβρισκαν εκατοντάδες άλλες πηγές κρατικής σπατάλης, που μπορούν να μειωθούν, για να βρεθεί αυτό το 1,5 δισ και να κλείσει η διαπραγμάτευση, τώρα, που έχουμε φάει το γάϊδαρο και μένει η ουρά του !
   Αν "ξαναχτενίσουν" τον προϋπολογισμό και αφού δεν θέλουν να θίξουν την κομματική πελατεία, ούτε να καταλάβουν ότι κυβερνούν ένα κράτος χρεοκοπημένο (που παρόλα αυτά, έχει το θράσος, να δίνει δωρεάν εισόδημα, στους πολίτες και μάλιστα με την "εγγύηση" της πρόσφατης χρεοκοπίας), είμαι σίγουρος, ότι υπάρχουν ένα σωρό κωδικοί εξόδων, που μπορούν να (υπερ)καλύψουν την όποια διαφορά, με την τρόικα.
   Ενοίκια, τηλέφωνα, κρατικά οχήματα, "σύμβουλοι", "εξωτερικοί συνεργάτες" και όποια άλλη σπατάλη, γίνεται αυτή τη στιγμή, όλα τα χρήματα, που πετιούνται, χωρίς λόγο και αιτία, θα μπορούσαν να ισοσκελίσουν την ανάγκη περικοπής μισθών και συντάξεων, που είναι πάντα η εύκολη λύση !
   Από την άλλη, αν ήθελαν να αυξήσουν τα έσοδα, δεν θα είχαν παρά να επισπεύσουν τις αποκρατικοποιήσεις, που καθυστερούν χαρακτηριστικά.
   Στο ζήτημα αυτό, βέβαια, οι ευθύνες βαρύνουν και τις δύο πλευρές, γιατί κανείς δε λέει, ότι οι δανειστές, δεν ζητούν και εντελώς παράλογα πράγματα, όπως την απόσυρση των διατάξεων, για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων, σε πολλές δόσεις...
   Σε τελική ανάλυση, το κύριο ερώτημα και η μεγάλη αγωνία, είναι τι θα συμβεί, όταν η τρόικα, μοιραία, αποχωρήσει : θα είναι σε θέση οι κυβερνώντες μας, να κάνουν το σωστό, έχουν μάθει πέντε πράγματα, από τα τελευταία 4 χρόνια ή θα πάνε στράφι, στο τέλος, οι αιματηρές θυσίες (μιας μερίδας του λαού) ;
   Ίσως τελικά, να είναι και αυτός ο λόγος, που τα Μνημόνια, δεν λένε να τελειώσουν : η έλλειψη αυτοπεποίθησης των συγκυβερνώντων, ότι μπορούν να τα καταφέρουν και μόνοι τους...
   

 

1 σχόλιο:

  1. Σταγόνα στον Ωκεανό της κρατικής σπατάλης π.χ είναι τα 142 χιλιόμετρα ..κωλόχαρτο, που παρήγγειλε η Βουλή, έναντι 5.000 ευρώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.