Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Τι είναι η αυτοδικία και πως τιμωρείται!

   Η αυτοδικία, είναι ένα αυτοτελές ποινικό αδίκημα και δεν ταυτίζεται απόλυτα, με αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη ότι κάποιος "πήρε το Νόμο στα χέρια του", με την έννοια δηλαδή της αντεκδίκησης, από το θύμα (ή τους συγγενείς του) κάποιου εγκλήματος, προς το δράστη : αν π.χ κάποιος σκοτώσει το φονιά του παιδιού του, θα κατηγορηθεί, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και όχι φυσικά, για το ..πταίσμα της αυτοδικίας !
  Ενώ παλιότερα, ήταν πλημμέλημα, η αυτοδικία, πλέον θεωρείται πταίσμα, αφού τιμωρείται, είτε με κράτηση έως 6 μήνες, είτε με πρόστιμο έως 3.000 ευρώ : εδώ βλέπουμε λοιπόν, ότι εισάγεται εξαίρεση, από το γενικό κανόνα, ότι η κράτηση, διαρκεί από μία έως 30 μέρες και το πρόστιμο, ανέρχεται από 29 έως 590 ευρώ...(επίσης, να κάνουμε, με την ευκαιρία και μία γενικότερη παρατήρηση : όπου ο Νόμος, απειλεί διαζευκτικά ποινή φυλάκισης ή κράτησης, με χρηματική ποινή ή πρόστιμο, όπως εδώ, το Δικαστήριο ΜΠΟΡΕΙ να επιβάλλει, με ειδική βέβαια αιτιολογία ΚΑΙ τις δύο ποινές, παρόλο, που στο Νόμο, υπάρχει το "ή").
  Αυτοδικία διαπράττει όποιος ασκεί ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ αξίωση, σχετική με δικαίωμα, που έχει πραγματικά ή νομίζει ότι έχει και η ποινική δίωξη ασκείται μόνον κατόπιν (έγκαιρης) έγκλησης του παθόντος !
   Η άσκηση της αξίωσης, εκδηλώνεται με υλικές πράξεις και είναι αυθαίρετη, εφόσον ο δράστης ΔΕΝ ακολούθησε τη νόμιμη, δικαστική οδό, για την επίλυση της διαφοράς...
   Η πιο συνηθισμένη στην πράξη, περίπτωση αυτοδικίας, για να μιλήσουμε με παραδείγματα, μέσω των οποίων γίνονται κατανοητές οι έννοιες, είναι οι κτηματικές διαφορές και γενικά διαφορές, για τα όρια και το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων, όπου ο δράστης π.χ περιφράσσει αυθαίρετα ή καταστρέφει αυθαίρετα την περίφραξη αμφισβητούμενης έκτασης ή κόβει δέντρα ή καταστρέφει καλλιέργειες κλπ., αντί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη !
    Εδώ πρέπει να τονιστεί μία κρίσιμη λεπτομέρεια : σε αυτού του είδους τις διαφορές, για να υπάρξει αυτοδικία, θα πρέπει να έχει ήδη προκύψει αμφισβήτηση, αναφορικά με τα όρια ή την ιδιοκτησία του ακινήτου, πράγμα λογικό, διότι αν δεν έχει ανακύψει διαφορά-διένεξη, δεν υπάρχει και λόγος προσφυγής στην αστική Δικαιοσύνη, η ..παράκαμψη της οποίας, συνιστά αυτοδικία...
    Μία άλλη περίπτωση αυτοδικίας, είναι και όταν ο μισθωτής δεν πληρώνει ενοίκια και ο ιδιοκτήτης, αντί να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό, για να του κάνει έξωση, πάει π.χ και του βγάζει τα πράγματα έξω και αλλάζει τις κλειδαριές !
    Τέλος, να πούμε ότι η έννοια της αυτοδικίας, απαντάται και στο πεδίο του Αστικού Δικαίου και ορίζεται ότι δημιουργεί αξίωση αποζημίωσης, για το θύμα, ωστόσο υπάρχει και πρόβλεψη, που απαλλάσσει το δράστη, από συνέπειες, όταν η βοήθεια της Αρχής, δεν μπορεί να φτάσει έγκαιρα και υπάρχει κίνδυνος, από την καθυστέρηση, να ματαιωθεί η ικανοποίηση της αξίωσης...
    Πάντως και χωρίς να υπήρχαν αυτές οι ειδικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, ο δράστης της αυτοδικίας, με την ποινική έννοια του όρου, πάλι θα υποχρεωνόταν σε αποζημίωση, με βάση τις γενικές διατάξεις, που ορίζουν, ότι όποιος έχει ζημιωθεί, παράνομα και υπαίτια, έχει αξίωση αποκατάστασης κάθε ζημίας, που συνδέεται με αυτή την παράνομη πράξη, εις βάρος του !
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.