Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Εμπορία ανθρώπων (trafficking) και συναφή αδικήματα !

   Ο θεσμός της δουλείας, είναι πανάρχαιος, ενώ ο διαχωρισμός των ανθρώπων, σε ελεύθερους και δούλους, έπαυσε (σχετικά) πρόσφατα (στην Ελλάδα, η δουλεία καταργήθηκε επίσημα, μετά την επανάσταση του 1821), ωστόσο υπάρχουν και σύγχρονες μορφές δουλείας, που αντιμετωπίζονται, από τον ποινικό νομοθέτη.
  Για το "κλασικό" εμπόριο δούλων, το οποίο είναι σπάνιο βέβαια στις μέρες μας, προβλέπεται ποινή κάθειρξης, από 5 έως 20 έτη και αφορά σε πράξεις σύλληψης, πώλησης ή ανταλλαγής ατόμων (όπως συνέβαινε στα αρχαία σκλαβοπάζαρα), ενώ προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως 5 έτη το μέγιστο (δηλ. πλημμελήματα), για όσους συμμετέχουν, με διάφορες μορφές (πλοίαρχοι, πλήρωμα κλπ) στο εμπόριο δούλων (κυρίως με πλωτά μέσα).
  Το 2002, προστέθηκε στον Ποινικό μας Κώδικα, νέα διάταξη, με τίτλο "εμπορία ανθρώπων", προκειμένου να "συλλάβει" τις σύγχρονες μορφές δουλείας και εκμετάλλευσης ανθρώπων, για οικονομικούς και σεξουαλικούς λόγους, κατά βάση ! Έτσι λοιπόν :
-Όποιος με απειλή ή χρήση βίας ή άλλα απατηλά μέσα, μεταφέρει, προωθεί, παραδίδει, κατακρατεί κλπ πρόσωπο, με σκοπό, να εκμεταλλευτεί ο ίδιος ή άλλος, την εργασία του ή την επαιτεία του ή με σκοπό την αφαίρεση ιστών, κυττάρων ή οργάνων του σώματός του, τιμωρείται με κάθειρξη, από 5 έως 10 έτη και χρηματική ποινή, από 10 έως 50 χιλιάδες ευρώ.
-Όποιος δέχεται χρήματα, από την επαιτεία ή την εργασία προσώπου, που τελεί, υπό αυτές τις συνθήκες, τιμωρείται με φυλάκιση, από 6 μήνες, έως 5 έτη.
-Όταν συντρέχει κάποια, από τις εξής επιβαρυντικές περιστάσεις, ήτοι, όταν α) ο υπαίτιος ενεργεί κατ' επάγγελμα β) ο παθών είναι άτομο ανήλικο, ή σωματικά ή διανοητικά ανάπηρο γ) αν ο δράστης έχει την ιδιότητα του υπαλλήλου ή δ) αν η πράξη είχε ως συνέπεια σημαντική βλάβη της υγείας ή και σημαντική απλά διακινδύνευση της ζωής του προσώπου, τότε το πλαίσιο της ποινής, αυξάνεται, σε 10 έως 20 έτη κάθειρξης και η χρηματική ποινή, σε 50 έως 100 χιλιάδες ευρώ.
-Αν η πράξη, είχε ως συνέπεια το θάνατο του προσώπου, επιβάλλεται φυσικά ισόβια κάθειρξη.
-Όποιος στρατολογεί ανήλικο, με τους παραπάνω τρόπους, προκειμένου να συμμετάσχει σε ένοπλες συγκρούσεις, τιμωρείται με κάθειρξη, από 10 έως 20 έτη και χρηματική ποινή, από 50 έως 100 χιλιάδες ευρώ.
-Τέλος να πούμε, ότι ποινικά τιμωρείται και ο σεξοτουρισμός, δηλαδή η διενέργεια ταξιδίων, εφόσον όμως αποσκοπούν σε συνουσία ή άλλες ασελγείς πράξεις, με ανηλίκους και μάλιστα τόσο για τους διοργανωτές ή διαφημιστές αυτών (ως κακούργημα, με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης, 5 έως 10 έτη), όσο και για τους συμμετέχοντες σε αυτά (ως πλημμέλημα, με ποινή φυλάκισης 1 έως 5 έτη, ανεξάρτητα βέβαια, από τυχόν ευθύνες, για άλλα ποινικά αδικήματα) !
    Στη Δίκη για τις "ματωμένες φράουλες" της Μανωλάδας, υπήρξε και σχετική κατηγορία, για εμπορία ανθρώπων, ωστόσο οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν, διότι προφανώς (εικάζω πως) κρίθηκε, ότι, παρά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Ασιατών μεταναστών-εργατών και της οικονομικής τους εκμετάλλευσης, δεν συνέτρεχαν οι λοιποί όροι του αξιοποίνου, ήτοι η παραμονή τους εκεί με τη βία κλπ.
    Να πούμε τέλος, ότι το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, συνήθως συντρέχει, με τα αδικήματα της μαστροπείας και της σωματεμπορίας, ήτοι με τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, από κυκλώματα (οπότε εκεί έχουμε πιθανόν και "εγκληματική οργάνωση") !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.