Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Η Αλήθεια είναι κάπου στη μέση..

    Προχθές, έπεσε η αυλαία στη Δίκη, για τις "ματωμένες φράουλες" της Μανωλάδας, όπως ονομάστηκε, με μία απόφαση, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, έγινε θέμα, ακόμα και σε ξένα ΜΜΕ, ενώ προκάλεσε και επέμβαση του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν λάθη !
  Θεωρώ τουλάχιστον υπερβολικές, τις αντιδράσεις του τύπου "ντρέπομαι που είμαι Έλληνας" και όσων έχουν αριστερές ή φιλοαριστερές αντιλήψεις και πρέπει να τονίσουμε ξανά, ότι η άποψη της "κοινής" γνώμης, δεν είναι πάντα και η ορθή...
   Τα Δικαστήρια δικάζουν και πρέπει να δικάζουν, με βάση τα πραγματικά περιστατικά, καθεμιάς ξεχωριστά υπόθεσης και πως αυτά υπάγονται ή όχι, στον εφαρμοστέο κανόνα Δικαίου και όχι με βάση το τι πιστεύει ο κάθε άσχετος και ειδικά στις ποινικές υποθέσεις, όπου δεν επιτρέπονται, ούτε αναλογικές ερμηνείες, ούτε διεύρυνση του αξιοποίνου, κατά το δοκούν !
   Μετά από μία μακρά διαδικασία, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας (όχι ..Εφετείο, όπως έλεγαν κάποιοι δημοσιογράφοι, αφού η Δίκη έγινε σε α' βαθμό), που, ως γνωστόν, αποτελείται από 3 δικαστές και 4 λαϊκούς ενόρκους, κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση και μάλιστα ομόφωνα..
   Η κατηγορία είχε δύο σκέλη : το ένα αφορούσε εμπορία ανθρώπων και το άλλο, τους πυροβολισμούς, από τους οποίους τραυματίστηκαν μερικοί μετανάστες-εργάτες φράουλας, στη Μανωλάδα Ηλείας.
    Αναφορικά με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, εκ μέρους του επιχειρηματία, θεωρώ ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί, όσο κακές συνθήκες εργασίας και αν υπήρχαν, όση εκμετάλλευση των εργατών και αν γινόταν (στο ζήτημα αυτό, τι είναι εμπορία ανθρώπων, πως τιμωρείται κλπ, θα αναφερθώ στην επόμενη ανάρτηση, με αυτή την -καλή- αφορμή) !
    Από εκεί και μετά, το ζουμί της υπόθεσης και όλη η συζήτηση, πρέπει να επικεντρωθεί στις συνθήκες, υπό τις οποίες έλαβαν χώρα οι πυροβολισμοί : η μοναδική ίσως ένσταση, που έχω, είναι αναφορικά, με τη μετατροπή της κατηγορίας, από απόπειρα ανθρωποκτονίας, σε σωματικές βλάβες..
    Όταν πυροβολείς, στα τυφλά σχεδόν, εναντίον ΟΜΑΔΑΣ ανθρώπων, δυσκολεύομαι να δεχτώ, ότι έχεις πρόθεση να τους τραυματίσεις και όχι να τους σκοτώσεις (έστω και ενδεχόμενο δόλο) !
    Βέβαια και εδώ, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά : από το βίντεο, που προβλήθηκε στο Δικαστήριο και είχε τραβήξει ένας από τους εργάτες, με κινητό τηλέφωνο (δημοσιεύτηκε στο zougla.gr, όπου το είδα), φαίνεται καθαρά, ότι οι μετανάστες κρατούν λοστούς και ξύλα και κινούνται κάπως απειλητικά, εναντίον των επιστατών...
    Θα μπορούσε λοιπόν, εύλογα, να γίνει λόγος και για νόμιμη άμυνα, εκ μέρους τους ή για υπέρβαση των ορίων της άμυνας, ενόψει και του μεγάλου αριθμού των "επιτιθέμενων", σε σχέση με τους λίγους επιστάτες !
    Από την άλλη, είναι προφανές ότι για τους πυροβολισμούς και τους τραυματισμούς, δεν μπορεί να ευθύνονται, παρά μόνον, όσοι ..πυροβόλησαν ή συμμετείχαν σε αυτή την πράξη, με άλλο τρόπο (π.χ ηθική αυτουργία, αν αποδεικνυόταν, ότι τους είπε να πυροβολήσουν το αφεντικό τους)...
    Συνεπώς, καταλήγω στο συμπέρασμα, ότι ακόμα και ο τίτλος, που έδωσα, στην ανάρτηση, αδικεί το Δικαστήριο, ότι η Αλήθεια, είναι πιο κοντά και από τη μέση, στην απόφασή του και πολύ λιγότερο, στους επικριτές της !!
    Τα Δικαστήρια και δη τα ποινικά, δεν ασκούν κοινωνική πολιτική, κρίνουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, με βάση το Νόμο και τα περιστατικά κάθε υπόθεσης, η Πολιτεία, είναι αυτή, που πρέπει, αν θέλει, να σταματήσει την άγρια εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών-μεταναστών...

1 σχόλιο:

  1. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παροιμία "αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννάνε οι κότες", σε δύο άλλες περιπτώσεις, όπου είχαμε πολύ σοβαρότερες ενδείξεις (το λέω επιεικώς) επέμβασης στην "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη μας, δεν άνοιξε ρουθούνι : Η μία περίπτωση, υπήρξε η σύλληψη της κόρης του δημοσιογράφου Μανώλη Καψή (του Μέγκα), με σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών, ζυγαριές ακριβείας κλπ, στο νησί της Μυτιλήνης (που τυχαίνει να είναι και τόπος καταγωγής του υπουργού Δικαιοσύνης) ! Η νεαρή αυτή κοπέλα λοιπόν (μόλις 22, αν δεν κάνω λάθος) δεν πέρασε καν από ανάκριση (!), της αποδόθηκαν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα και αφέθηκε ελεύθερη σε χρόνο ρεκόρ, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος...Φαίνεται ότι τα φόρτωσαν όλα στο "φίλο" της (το βάζω σε εισαγωγικά, γιατί όποιος σε μυεί στα ναρκωτικά, μόνο φίλος σου, δεν είναι), ενώ η σχετική είδηση, έπαιξε στα μισά ΜΜΕ και αν (τα υπόλοιπα το έκαναν γαργάρα) !
    Η δεύτερη περίπτωση, υπήρξε η απόφαση να μπει στο αρχείο, η υπόθεση, αναφορικά με τις ευθύνες των λιμενικών, για το ναυάγιο, στο Φαρμακονήσι, με ουκ ολίγους μετανάστες νεκρούς...Και εκεί οι αντιδράσεις πολύ χλιαρές και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.