Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Λίγο πριν το τέλος !

    Καθώς, η Δίκη, για τη μεγάλη υπεξαίρεση, από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε δεύτερο βαθμό, μπαίνει στην τελική της ευθεία, δεν μπορώ να αντισταθώ, στον πειρασμό, να κάνω κάποια σχόλια, αν και έχω εκφράσει και παλιότερα την άποψή μου !
    Σήμερα, απολογήθηκε ο πρώην Δήμαρχος, μένουν καναδυο απολογίες ακόμα, μετά θα αναγνωστούν τα έγγραφα, θα ακολουθήσει η αγόρευση του Εισαγγελέα, των δικηγόρων και μετά η απόφαση, βάζοντας έτσι τέλος, σε μία μαραθώνια διαδικασία.
    Τα όποια σχόλια, γίνονται πάντα, υπό την επιφύλαξη, ότι δεν έχω παρακολουθήσει τη Δίκη, παρά μόνον όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ και ενόψει άγνοιας της ακριβούς φύσεως της κατηγορίας και των στοιχείων της δικογραφίας, δεν μπορεί κανείς να σχολιάσει το κατεξοχήν νομικό σκέλος της υπόθεσης, αν δηλαδή αποδόθηκε-χαρακτηρίστηκε ορθά η συμπεριφορά του καθενός ή όχι κλπ (διότι η υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών, στον εφαρμοστέο κανόνα, δεν πάντα απλή και εύκολη υπόθεση και εκεί είναι που χρειάζεται ..ο δικηγόρος).
     Πέρα από το αδιαμφισβήτητο νομικό ενδιαφέρον, η συγκεκριμένη Δίκη, εγείρει, όπως είναι φυσικό και γενικότερα ζητήματα, κοινωνικοπολιτικού ενδιαφέροντος, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις Σαξώνη, ότι έδινε 35 χιλιάρικα νυχτοκάματο, το 2003, σε τραγουδίστρια !
      Αυτές οι αποκαλύψεις και αυτά τα ποσά, είναι η καλύτερη απάντηση, στους απανταχού συριζαίους, που ισχυρίζονται ότι το ελληνικό χρέος είναι επαχθές και πρέπει να διαγραφεί : το πάρτυ με τα δανεικά, κανείς δεν μπορεί πλέον να το αρνηθεί, αν μία τραγουδίστρια έπαιρνε τόσα, καταλαβαίνει κανείς, τι τζίρος γινόταν, πόσα λεφτά πετούσε ο κόσμος, σε λουλούδια, ποτά κλπ, έχοντας γεμάτες τις τσέπες, με τα ..δανεικά, που πληρώνουμε τώρα (κλείνει η παρένθεση).
     Ο βασικός κατηγορούμενος λοιπόν, έχει ομολογήσει, ότι έκαναν φτερά, 22 εκατομμύρια ευρώ, συνολικά, από τα ταμεία του Δήμου και ότι σε αυτόν κατέληξε το 10% μόνον, άρα μένουν ακόμα 20, που ακόμα αμφιβάλλω, αν ξέρουμε που βρίσκονται !
     Ο εν λόγω, όχι μόνον έχει παραδεχτεί ότι τα έπαιρνε, αλλά ξέρουμε και που πήγαν, σε νυκτερινά κέντρα και ομάδες, ωστόσο δεν μπορεί να ξέρουμε για το 10% και το υπόλοιπο 90% να αγνοείται, διότι έτσι δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες, σε συμμετόχους κλπ...
      Ο ίδιος ο Σαξώνης, θέλησε να παρασύρει, μαζί του και τους άλλους, λέγοντας ότι γνώριζαν, ότι τα έπαιρναν και αυτοί, ωστόσο : αφενός, δεν αρκεί μόνον η μαρτυρία συγκατηγορουμένου, σύμφωνα με ρητή πρόβλεψη του Νόμου, για να καταδικαστεί κάποιος και αφετέρου, δεν μπορεί 20 εκατομμύρια, να εξαφανίστηκαν, χωρίς ίχνη, χωρίς να έχει μείνει κάτι ή χωρίς να φαίνεται η διαδρομή του μαύρου χρήματος, μέσα απο λογαριασμούς και άλλες "διόδους" !
       Αυτό είναι κρίσιμο στοιχείο της Δίκης και δε γνωρίζω αν έχει απαντηθεί, αν έχει αποδειχθεί δηλαδή απότομη και αδικαιολόγητη αύξηση της περιουσίας ή των δαπανών, των έτερων κατηγορουμένων...
       Το ένα σκέλος είναι αυτό, ποιος πήρε τα λεφτά και που κατέληξαν, το άλλο, είναι αν γνώριζαν οι προϊστάμενοι, του υπεξαιρούντος ταμία, τη δράση του και αν την συγκάλυπταν ή τελοσπάντων, δεν έβαλαν τέλος, οπότε ευθύνονται, μέσω άλλων διατάξεων (και εδώ σοβαρά και λεπτά νομικά ζητήματα).
       Διότι και στο σημείο αυτό, η πρωτόδικη απόφαση, που έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς, από την κοινή γνώμη (!), έχει ουκ ολίγα σκοτεινά σημεία και αντιφάσεις, δεχόμενη ότι ο δήμαρχος γνώριζε, αλλά δε γνώριζε ...ο αντιδήμαρχος, ο πιο κοντά στον ταμία δηλαδή !
       Σε κάθε περίπτωση, η γνώση όλων, πρέπει να αιτιολογείται, με συγκεκριμένα στοιχεία και όχι με μόνη την απολογία του ενός εκ των κατηγορουμένων...
       

1 σχόλιο:

  1. Μετά και την πρόταση του Εισαγγελέα, νομίζω δικαιώνεται η άποψη που είχα εκφράσει, για την κρισιμότητα, του νομικού χαρακτηρισμού της συμμετοχής των Παπαγεωργόπουλου και Λεμούσια, στην υπεξαίρεση ! Ενώ τα ΜΜΕ αρχικά, είχαν εκφράσει την άποψη, ότι ο Εισαγγελέας τους "έκαψε" και προκλήθηκε ένταση στη Δίκη, η αλήθεια είναι ότι τους έριξε στα πιο μαλακά, αφού πρότεινε να κηρυχτούν ένοχοι, για απλή και όχι για άμεση συνέργεια, γεγονός που "σπάει" τα ισόβια, όπως λέγεται και εφόσον αναγνωριστεί (ΛΟΓΙΚΑ) και κάποιο ελαφρυντικό, ειδικά στον πρώην δήμαρχο, η ποινή θα μειωθεί, κατά πολύ και δεν θα έχει καμία σχέση, με την πρωτόδικη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.