Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Να δοθεί λύση στο ζήτημα με τα πλαστά πτυχία !

   Από τη στιγμή, που το ελληνικό κράτος, τέσσερα χρόνια, μετά την επίσημη χρεοκοπία του, αποφάσισε να ελέγξει τα πτυχία και λοιπά έγγραφα, με τα οποία διορίστηκαν οι υπάλληλοί του και να ανακαλέσει τους παράνομους διορισμούς, θα πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις, είτε με εγκυκλίους, είτε και με νομοθετική ρύθμιση, εν ανάγκη, προκειμένου να μην ερμηνεύει ο καθένας, κατά το δοκούν, το εφαρμοστέο δίκαιο, σε αυτές τις περιπτώσεις !
  Υπάρχουν γενικές, αλλά και ειδικότερες Αρχές του Δικαίου (διοικητικού και όχι μόνον), με βάση τις οποίες, θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να διευκρινιστεί ότι :
-Η ανάκληση του διορισμού, αφορά το μέλλον, το από εδώ και πέρα, δεν έχει αναδρομική ισχύ, με την έννοια ότι δεν θίγονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα του απολυόμενου (ένσημα, προϋπηρεσία κλπ) και ότι ΔΕΝ αναζητούνται οι καταβληθείσες αποδοχές !
-Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, ότι οι μισθοί κλπ, που εισέπραξε ο διορισθείς με πλαστά πτυχία, ΔΕΝ αποτελούν παράνομο όφελος, διότι καταβλήθηκαν, ως αντάλλαγμα παροχής εργασίας και αυτό έχει σημασία, για τον ποινικό χαρακτηρισμό της πράξης, ως πλημμελήματος ή ως κακουργήματος, που έχει σημασία και ως προς το χρόνο της παραγραφής...
-Συνεπώς, από τη στιγμή, που το όφελος δεν είναι παράνομο (υπάρχει αιτία, η παροχή εργασίας), θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι υπηρεσίες, θα στέλνουν τους φακέλους, στον Εισαγγελέα, ΜΟΝΟΝ εάν δεν έχει παρέλθει 5ετία, που είναι και το χρονικό όριο παραγραφής του σχετικού πλημμελήματος της πλαστογραφίας !
-Τα βασικά επιχειρήματα, εν προκειμένω, είναι ότι τα χρήματα αυτά, θα δίνονταν, ΟΥΤΩΣ Η' ΑΛΛΩΣ, σε κάποιον άλλον, που θα είχε γνήσιο πτυχίο και, από το χώρο του ιδιωτικού (εργατικού) δικαίου, το οποίο αναγνωρίζει στον ακύρως-παρανόμως απασχολούμενο (π.χ σερβιτόρος, χωρίς βιβλιάριο υγείας, αλλοδαπός, χωρίς άδεια εργασίας κ.ο.κ), ΑΞΙΩΣΗ μισθού και μάλιστα δικαστικά επιδιώξιμη !!
-Υπάρχουν άνθρωποι, που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, 10, 15 έως και 25 χρόνια και τώρα αποκαλύπτεται, ότι διορίστηκαν παρατύπως (το όνειρο του Έλληνα, για "βόλεμα" στο Δημόσιο, ήταν και μάλλον είναι ισχυρό και αυτό το εκμεταλλεύτηκαν επιτήδειοι, που έβγαλαν πολλά λεφτά, κάνοντας επάγγελμα την πλαστογραφία, πουλώντας δηλαδή στους ενδιαφερόμενους, τα πλαστά έγγραφα) : δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε λογικό να αναζητηθούν ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΑ χρήματα, οδηγεί σε ανεπιεικές και παράλογο αποτέλεσμα ! Ήδη κάποιοι, έχουν χάσει τον ύπνο τους ή μεταβιβάζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, υποβαλλόμενοι σε περιττά έξοδα...Για αυτό, χρειάζεται πολιτική-νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να διευκρινιστεί ότι οι αποδοχές, δεν θα επιστραφούν και να ξαναβρούν οι άνθρωποι την ηρεμία τους και να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού, χωρίς να χάσουν την προϋπηρεσία και τα ένσημά τους !
    Εξάλλου, αν το δει κανείς το ζήτημα ψύχραιμα και λογικά, θα δει ότι αυτοί, οι οποίοι είναι στο στόχαστρο, λόγω πλαστών δικαιολογητικών πρόσληψης, είναι πολύ πιθανόν, να είναι ΑΨΟΓΟΙ στην υπηρεσία τους, να μην έχουν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα, να μην έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και γενικά, να είναι πολύ πιο άξιοι και εργατικοί, από κάποιους, που διορίστηκαν με γνήσια πτυχία και δεν προσφέρουν τίποτα...
    Από την άποψη αυτή, θεωρώ, ότι η απόλυση δεν θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και αυτόματη, γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα έπρεπε να αξιολογείται διαφορετικά (πόσα χρόνια εργάζεται κάποιος, ποια είναι η απόδοσή του, αν έχει άλλα προσόντα, αν μπήκε με διαγωνισμό, αν στην πορεία απέκτησε νέα πτυχία, έγκυρα αυτή τη φορά κ.ο.κ), ούτε μπορεί η διοίκηση να ανατρέπει καταστάσεις παγιωμένες και διαμορφωμένες, επί τόσα πολλά χρόνια, εν μία νυκτί !
     Ξέρω ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα, για την ελληνική δημόσια διοίκηση, που λειτουργεί, ως ισοπεδωτική κρεατομηχανή και τσουβαλιάζει τους πάντες, σε ΕΝΑ τσουβάλι, ωστόσο, είναι ανάγκη, να εκφραστεί, από επίσημα χείλη, ότι οι άνθρωποι αυτοί, ΔΕΝ υποχρεούνται να επιστρέψουν τις αποδοχές τους, ούτε χάνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, διότι κάτι τέτοιο, δεν είναι απλά παράνομο, είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ...

1 σχόλιο:

  1. Δεν μπορείς να λες στον υπάλληλο, του οποίου ανακαλείς το διορισμό, ότι δεν αναγνωρίζω την προϋπηρεσία και τα ένσημά σου, διότι πολύ απλά, ..τα έχει πληρώσει !! Ή θα τα αναγνωρίσεις ή θα του επιστρέψεις, τα χρήματα, που παρακρατήθηκαν, από το μισθό του, για ασφαλιστικές εισφορές...Άλλη λύση, δε βλέπω να υπάρχει (στα πλαίσια του Δικαίου και της λογικής, εννοώ) !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.