Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

πως τιμωρείται η ζωοκλοπή !

    Η ζωοκλοπή είναι μια ειδική μορφή κλοπής (αποτελεί ιδιώνυμο έγκλημα, σύμφωνα με τη θεωρία), η οποία συναντάται κυρίως στην ελληνική ύπαιθρο, σε μη αστικές δηλαδή περιοχές και η οποία ρυθμίζεται με ειδικό Νόμο !
  Ο εν λόγω Νόμος, εκδόθηκε το 1982, προφανώς τότε το φαινόμενο ήταν σε έξαρση, δεν είχε αρχίσει ο Αντρέας να μοιράζει λεφτά ακόμα, οι Έλληνες δεν είχαν γίνει ακόμα "πλούσιοι", με δανεικό, κρατικό ή κοινοτικό χρήμα, ωστόσο τελευταία παρατηρείται (σύμφωνα και με σχετικά ρεπορτάζ) νέα έξαρση, λόγω της πείνας, που έπεσε, αφού τα δανεικά στέρεψαν και κάποιοι προτιμάνε τα έτοιμα, τα ζώα, που άλλος έχει αγοράσει, μεγαλώσει και διαθρέψει (με το αντίστοιχο βέβαια κόστος).
   Στη βασική του μορφή λοιπόν, το αδίκημα αυτό, είναι πλημμέλημα, που τιμωρείται, με ποινή φυλάκισης, από 2 έως 5 έτη και χρηματική ποινή, από 20.000 δρχ έως 1.000.000 δρχ (σε ευρώ 59 έως 3000).
   Αν όμως τα ζώα, ήταν περιφραγμένα, στην αυλή ή σε στάβλο του ιδιοκτήτη τους ή προορίζονταν για τη διατροφή της οικογένειας του ιδιοκτήτη τους, τότε η ελάχιστη ποινή, ανεβαίνει στα 3 έτη.
   Ο Νόμος έχει εφαρμογή σε συγκεκριμένα είδη ζώων και ειδικότερα στα εξής : άλογο, γαϊδούρι, μουλάρι, βοοειδή, βουβαλοειδή, αιγοπρόβατα, γουρούνια και κυψέλες μελισσών, ολόκληρες ή το περιεχόμενό τους ! (προφανώς, αναλογική εφαρμογή σε άλλα είδη, δεν μπορεί να γίνει, επειδή μιλάμε για ποινικό Νόμο, έτσι π.χ ο κλεφτοκοτάς, χαχα, θα τιμωρηθεί με τις γενικές διατάξεις)
   Με τις ίδιες ποινές, τιμωρείται, εκτός από την κλοπή και η θανάτωση, των αντίστοιχων ζώων, ήτοι η ζωοκτονία..
    Η ζωοκλοπή και η ζωοκτονία, αποτελούν κακούργημα, με πλαίσιο ποινής 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή από 150 έως 3.000 ευρώ, στις εξής περιπτώσεις :
-αν έγιναν, από δύο ή περισσότερους δράστες, που δρούσαν από κοινού
-αν κατά την τέλεση της πράξης ή προκειμένου ο δράστης να διατηρήσει τα κλεμμένα ή θανατωμένα ζώα, χρησιμοποιήθηκε βία ή απειλή βίας
-αν κάποιος από τους δράστες (είτε αυτουργός, είτε συμμέτοχος) οπλοφορούσε
-αν ο δράστης έχει κάποιες από τις εξής ιδιότητες : κρεοπώλης, εστιάτορας, διευθυντής ξενοδοχείου και "δημόσιων γενικά κέντρων" ή άλλος συναφής επαγγελματίας (μου κάνει εντύπωση, ότι δεν αναφέρεται και ο αγρότης, σε αυτά τα πρόσωπα !) και τέλος
-αν ο δράστης τελεί αυτές τις κλοπές, κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή η αξία των κλαπέντων ή θανατωμένων ζώων, υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ !
    Με τις ποινές του βασικού εγκλήματος, τιμωρείται και όποιος (εν γνώση του εννοείται) κρύβει, αγοράζει και γενικά δέχεται ολόκληρα ή μέρη των κλαπέντων ζώων ή τα μεταβιβάζει σε άλλους, ενώ αν οι πράξεις αυτές, τελούνται κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή η ζημιά είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τότε εφαρμόζονται οι κακουργηματικές διατάξεις...
    Η δίωξη των σχετικών εγκλημάτων γίνεται πάντα αυτεπάγγελτα, ενώ το Δικαστήριο υποχρεούται να επιδικάσει και αποζημίωση στον ιδιοκτήτη των ζώων, ακόμα και αν ο τελευταίος δεν άσκησε πολιτική αγωγή, αποζημίωση που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το διπλάσιο της αξίας των κλεμμένων ή θανατωμένων ζώων !
    Με φυλάκιση από 6 μήνες, έως 5 έτη, τιμωρείται και όποιος ακρωτηριάζει ή με άλλο τρόπο βλάπτει ξένο ζώο, από τα αναφερόμενα παραπάνω.
    Με ποινές φυλάκισης, απειλείται ακόμα και ο ιδιοκτήτης των ζώων, αν δεν καταγγείλει αμέσως την κλοπή ή έρθει σε συμβιβασμό με τον ζωοκλέφτη !
    Για τους ζωοκλέφτες, προβλέπεται, ως παρεπόμενη ποινή και η αποστέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
    Τέλος, να πούμε ότι ειδικές δικονομικές διατάξεις, που προβλέπουν π.χ ότι στις κακουργηματικές ζωοκλοπές, η προφυλάκιση είναι υποχρεωτική, ότι η ποινή δεν αναστέλλεται ή δεν εξαγοράζεται, θα πρέπει μάλλον να θεωρούνται ως μη ισχύουσες...
    

1 σχόλιο:

  1. Να πούμε ότι για την κακοποίηση, θανάτωση κλπ των λεγόμενων ζώων συντροφιάς (κατοικίδιων), ο Νόμος προβλέπει για τα ανθρωπόμορφα τέρατα, που προβαίνουν σε αυτές τις απεχθείς πράξεις, ποινές-χάδια, έως 6 μήνες φυλάκισης το πολύ και χρηματική ποινή έως 1.500 ευρώ ! Επομένως, είναι σίγουρα ανάγκη να αλλάξει το νομοθετικό καθεστώς προστασίας αυτών των ζώων και να αυστηροποιηθούν οι ποινές, για όλους τους μαλάκες, που ρίχνουν φόλες, κρεμάνε ή πυροβολούν σκύλους κλπ : οι έξι μήνες θα έπρεπε να είναι το ελάχιστο και όχι το ανώτερο (το οποίο πρέπει να πάει στα 5 έτη) !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.