Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

το ζήτημα της παραγραφής, στην υπόθεση Παπακωνσταντίνου !

    Σήμερα έγινε γνωστό, ότι η πρόταση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προς το δικαστικό συμβούλιο (του αρείου πάγου), για το ζήτημα της παραγραφής ή όχι των ποινικών ευθυνών, του πρώην υπουργού "Ποπάϋ", για το "χειρισμό" της λίστας Λαγκάρντ, είναι αρνητική, ότι δηλαδή δεν έχει επέλθει παραγραφή !
   Βέβαια, για να ακριβολογούμε, εδώ δεν πρόκειται για παραγραφή, αλλά για αποσβεστική προθεσμία, όπως πολύ ορθά παρατηρεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, για το αν μπορεί να διωχθεί νόμιμα ή όχι, διότι ο Νόμος περί (μη, ουσιαστικά) ευθύνης υπουργών, καθιερώνει όχι σύντομη παραγραφή, αλλά πολύ σύντομη προθεσμία, εντός της οποίας πρέπει να κινηθεί η δίωξη...
    Βλέπετε, ως συνήθως, διέρρευσε -παράνομα- στα ΜΜΕ, ολόκληρο το κείμενο της εισαγγελικής πρότασης και διαβάζοντάς το κανείς, μπορεί να κάνει τα δικά του σχόλια !
    Επί της ουσίας, δε νομίζω να υπάρχει έλληνας, που να πιστεύει ότι ο Ποπάϋ, είναι αθώος, αφού είναι τόσο "γκάου", που όχι μόνον έκρυβε τη λίστα, αλλά αφαίρεσε μόνον τα ονόματα των συγγενών του (χαχα)...
    Τα όσα έλεγε για πολιτική δίωξη,επειδή υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο, δεν τα πίστευε ούτε ο ίδιος και σίγουρα είχε και έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του, στο ζήτημα της "παραγραφής" !
     Για να επανέλθουμε λοιπόν και να σχολιάσουμε την εισαγγελική πρόταση, η οποία ως γνωστόν δε δεσμεύει το δικαστικό συμβούλιο, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι βρίθει νομικών επιχειρημάτων, είναι μία πρόταση καθαρά νομική, όπως έπρεπε να είναι και αρκετά νηφάλια (μόνον σε ένα σημείο, ξέφυγε λιγάκι ο Εισαγγελέας, παρασύρθηκε και έκανε κάποια, μάλλον πολιτικά, σχόλια).
    Το ζήτημα λοιπόν είναι ΚΑΘΑΡΑ νομικό, όχι πολιτικό, σε αντίθεση με τα όσα ακούμε από τα δελτία ειδήσεων, από δημοσιογράφους και μάλιστα ζήτημα περισσότερο ίσως συνταγματικού, παρά ποινικού Δικαίου !
     Το κρίσιμο ζητούμενο λοιπόν, είναι το κατά πόσον η σύνοδος της Βουλής, για μία (1) ημέρα, αποτελεί τακτική σύνοδο ή όχι, προκειμένου να κριθεί αν νομίμως ή όχι, διώκεται ο τέως Υπουργός, διότι το δικαίωμα της δίωξης παύει, εφόσον παρέλθουν 2 τακτικές σύνοδοι...
     Στο ζητούμενο αυτό, η εισαγγελική πρόταση, δίνει ξεκάθαρη και ακλόνητη (για μένα, τουλάχιστον) απάντηση, παραπέμποντας σε άλλη συνταγματική διάταξη, που ορίζει ρητά, ότι η τακτική σύνοδος της Βουλής, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 5 μήνες (πόσω μάλλον 1 μέρα !).
     Δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά, βέβαια, διότι δεν ασχολούμαι ενεργά με το συνταγματικό δίκαιο, ούτε πρακτικά, ούτε θεωρητικά και αλλά η πρόταση του Εισαγγελέα, φαίνεται ΟΡΘΗ !
     Ακούω ότι έχει υποστηριχθεί, από έγκριτο συνταγματολόγο (Αλιβιζάτο) και η αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή αρκεί και ...μία ημέρα και ότι η άποψη αυτή βασίζεται στο γράμμα του Συντάγματος, ωστόσο αναρωτιέμαι πως ...προσπερνάει ο κ. Αλιβιζάτος, τη διάταξη, που ορίζει (αυτό δεν είναι "γράμμα" του Συντάγματος ;; !!!), ότι η σύνοδος δεν μπορεί να είναι συντομότερη από 5 μήνες...
     Η αίσθησή μου, είναι ότι το δικαστικό συμβούλιο, θα κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση και η ανάκριση θα προχωρήσει κανονικά, την τελική απόφαση, θα λάβει εξάλλου, το (ειδικό) Δικαστήριο, στο οποίο ο Ποπάϋ, θα εμφανιστεί (;) προφανώς ΚΑΙ με συνταγματολόγο !
     Αυτό που αναρωτιέμαι, είναι που βρίσκεται σήμερα ο Παπακωνσταντίνου, αν βρίσκεται στη χώρα ή όχι, αν θα είναι παρών στη Δίκη του ή θα βλέπει το μουντιάλ, από κοντά, μαζί με το Γιάννο...
     Τέλος, εφόσον -όπως όλα δείχνουν- ανοίγει ο δρόμος, για τη δίωξη, είναι ευκαιρία, να αναδειχτούν και τιμωρηθούν και άλλα, πολύ σοβαρότερα, εγκλήματα, που διέπραξαν υπουργοί, εκείνης της κυβέρνησης (βλέπε υποβρύχια και όχι μόνον) !!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.