Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

άδεια για αποποίηση κληρονομιάς, υπέρ ανηλίκου !

   Όταν φεύγει κάποιος, από το μάταιο τούτο κόσμο, δεν περιέρχεται στους κληρονόμους του, μόνον η περιουσία του (ενεργητικό), αλλά και τα χρέη του (αν είναι ωραίος) και εναπόκειται στους τελευταίους, να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν ή όχι την κληρονομιά !
   Η προθεσμία αποποίησης είναι, ως γνωστόν, 4 μήνες από το θάνατο ή από τότε που ο κληρονόμος έμαθε ότι επάγεται η κληρονομιά σε αυτόν (π.χ αν έμαθε ότι κάποιος πλησιέστερος συγγενής αποποιήθηκε, από την επομένη της αποποίησης εκείνου, ξεκινάει το δικό του 4μηνο) και γίνεται (η αποποίηση) με απλή δήλωση στη γραμματεία του αρμόδιου Δικαστηρίου.
   Η προθεσμία αυτή τρέχει και εις βάρος τυχόν ανηλίκων κληρονόμων, οι οποίοι όμως, ως ανήλικοι, στερούνται δικαιοπρακτικής ικανότητας και δεν μπορούν να κάνουν αποποίηση οι ίδιοι (μπορεί να είναι και βρέφη εξάλλου) και επομένως η ευθύνη ανήκει στα πρόσωπα, που έχουν την επιμέλειά τους, ήτοι και στους δύο γονείς ή στον έναν, αν ο άλλος δεν υπάρχει, λόγω θανάτου ή διαζυγίου.
    Ωστόσο, για να κάνει αποποίηση ο γονέας υπέρ ανηλίκου τέκνου, πρέπει να εφοδιαστεί με σχετική άδεια, από το Δικαστήριο, κατόπιν αίτησης, που δικάζεται με την εκουσία δικαιοδοσία και το Δικαστήριο θα κρίνει τελικά, εάν είναι προς το συμφέρον του τέκνου η αποποίηση ή όχι !
    Συνήθως, ανάλογες αιτήσεις γίνονται όταν η κληρονομιά έχει μόνον παθητικό και καθόλου ενεργητικό ή πολύ μικρό ενεργητικό, σε σχέση με τα χρέη και γίνονται δεκτές, αλλά μπορούν να γίνουν σε κάθε περίπτωση, όπου κρίνεται ασύμφορη η αποδοχή της κληρονομιάς (π.χ όταν το παιδί κληρονομεί ένα πολύ μικρό ποσοστό ακινήτου, μικρής σχετικά αξίας, στο οποίο εμπλέκονται πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες).
     Εννοείται πως, όσο διαρκεί η σχετική δικαστική διαδικασία, η προθεσμία των 4 μηνών της αποποίησης, "παγώνει", δεν τρέχει, έως ότου εκδοθεί η απόφαση !
     Εάν δεν γίνει ή δεν γίνει έγκαιρα η αίτηση στο Δικαστήριο, ο ανήλικος καθίσταται κληρονόμος, αλλά ΠΑΝΤΑ με το ευεργέτημα της απογραφής, όπερ σημαίνει ότι ευθύνεται για τα χρέη, μόνον μέχρι την αξία του τυχόν ενεργητικού της κληρονομιαίας περιουσίας.
     Ωστόσο, επειδή η σχετική διαδικασία-απογραφή έχει βαβούρα και μπορεί να χαθεί το ευεργέτημα, εάν δεν γίνουν όλα σωστά και έγκαιρα, ΕΙΝΑΙ σίγουρα ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ να γίνεται η αίτηση για άδεια αποποίησης και να έχει κανείς το κεφάλι του ήσυχο.
     Να δώσουμε τέλος και κάποια χρήσιμα tips για τα κληρονομικά αυτά ζητήματα, εν γένει :
-Από το Σεπτέμβρη του 2012, αρμόδιο Δικαστήριο, για τα κληρονομικά, είναι πλέον το Ειρηνοδικείο και όχι το Πρωτοδικείο (αφορά κυρίως συναδέλφους), εκεί γίνεται η σχετική αίτηση και εκεί γίνονται πια και οι δηλώσεις αποποίησης κλπ.
-Επειδή μπορεί κάποιος να μην γνώριζε την 4μηνη προθεσμία της αποποίησης ή να νόμιζε εσφαλμένα, ότι αν περάσει η προθεσμία και δεν κάνει αποδοχή, ότι αυτόματα αποποιείται (ενώ ισχύει το ακριβώς αντίστροφο), μπορεί να επικαλεστεί (νομική) πλάνη και να προσβάλει δικαστικά την αποδοχή, που έκανε, χωρίς ουσιαστικά να το ήθελε-επιδίωκε !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.