Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

μία νομική προσέγγιση στο έγκλημα στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας !

   Να ευχηθώ καταρχάς συλληπητήρια, στην οικογένεια και στους οικείους της άτυχης κοπέλας, που έγινε θύμα ενός τόσο στυγερού εγκλήματος, σε τόσο μικρή ηλικία !
    Είδα πριν λίγο, ότι η 20χρονη κοπέλα, είχε "ποστάρει" λίγο πριν το μοιραίο συμβάν, αυτό το τραγούδι http://www.youtube.com/watch?v=yQmKrRDg5o4&feature=player_embedded και είναι αλήθεια ανατριχιαστικό, λες και ήξερε τι θα συμβεί, που σημαίνει ότι μάλλον είναι σε καλά χέρια και έγινε άγγελος, όπως λέει και το τραγούδι και αυτό θα πρέπει να απαλύνει τον πόνο της οικογένειας.
    Από εκεί και μετά, όμως, επειδή διαβάζω ότι κανένας συνάδελφος δεν δέχεται να αναλάβει το δράστη, θέλω να πω ότι όλοι δικαιούνται υπεράσπισης και νομικής βοήθειας.
    Είναι ίσως άκομψο να σχολιάζω την υπόθεση, νομικά, τη στιγμή, που δεν έχει απολογηθεί καν ο δράστης, ωστόσο παρουσιάζει σχετικά αυξημένο νομικό ενδιαφέρον και γι αυτό θέλω να καταθέσω την άποψή μου, η οποία περισσότερη αξία έχει για τη Δίκη, παρά για το στάδιο αυτό.
    Διότι φυσικά-λογικά, είναι βέβαιο ότι ο δράστης αυτής της ειδεχθούς ανθρωποκτονίας (με 35 ! μαχαιριές, στην αρχή τα ΜΜΕ μιλούσαν για 10, ενδεικτικό του πόσο αξιόπιστα και έγκυρα μας ενημερώνουν), θα προφυλακιστεί, είναι βέβαιο ότι έχει διαπράξει κακούργημα και είναι επικίνδυνο να κυκλοφορεί ελεύθερος !
     Ο βασικός υπερασπιστικός ισχυρισμός, που θα μπορέσει (και αναμένεται) να προβάλλει ο κατηγορούμενος, είναι ότι η ανθρωποκτονία τελέστηκε "εν βρασμώ ψυχικής ορμής", προκειμένου να γλιτώσει τα ισόβια...
     Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα, συνηγορούν αρκετά στοιχεία, όπως :
-ο δράστης πλησίασε αρχικά την κοπέλα, με σκοπό να μιλήσουν και δεν έφερε πάνω του το όπλο, με άλλα λόγια δεν πήγε εκεί αποφασισμένος εκ των προτέρων να τη σκοτώσει, όπως φαίνεται ή όπως θα έκανε κάποιος, ο οποίος δεν θα έβγαζε κουβέντα, προτού τραβήξει μαχαίρι ή όπλο.
-το μαχαίρι το πήρε, ΜΕΤΑ την άρνηση της κοπέλας να μιλήσουν, να βγουν, δεν ξέρω τι επιδίωκε ακριβώς, που σημαίνει ότι πιθανώς "θόλωσε" εκείνη τη στιγμή.
-σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το γεγονός, που προκύπτει από το ρεπορτάζ, ότι την "πολιορκούσε" επί μήνες και αυτή συνεχώς τον απέρριπτε..
-τέλος, ο αριθμός των χτυπημάτων, συν το γεγονός ότι έγινε δημόσια (!), παρουσία πολλών άλλων, δείχνει άτομο, που δεν ορίζει το τι κάνει εκείνη την ώρα, που είναι "εκτός εαυτού" !
     ΠΡΟΣΟΧΗ : δεν δικαιολογούμε την πράξη, απλά θα κληθεί -αναπόφευκτα- το Δικαστήριο τελικά να αποφανθεί εάν η δολοφονία έγινε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ή "εν βρασμώ"...Μία ψυχική πραγματογνωμοσύνη επίσης θα ήταν χρήσιμη, προκειμένου, να διαπιστωθεί αν ο δράστης πάσχει από κάποια ψυχική νόσο.
      Γι αυτό είπα από την αρχή, ότι ΟΛΟΙ δικαιούνται υπεράσπισης και καταλαβαίνω αφενός τους συναδέλφους, που ζουν και σε κλειστή κοινωνία, όπου όλοι γνωρίζονται, αλλά κάποιος πρέπει να βοηθήσει και τον κατηγορούμενο, να κριθεί δίκαια και σωστά.
      Δυστυχώς, στην Ελλάδα, έχουμε δει και περιπτώσεις παρόμοιων εγκλημάτων, όπου ο δράστης έπεσε στα μαλακά, επειδή ήταν από "καλή" οικογένεια και το θύμα περιθωριακό, αλλοδαπός, χωρίς συγγενείς κλπ.
       Ο συγκεκριμένος δράστης-κτηνοτρόφος, μπορεί ίσως να μην θεωρείται μέλος της "καλής κοινωνίας", ωστόσο δικαιούται υπεράσπισης και νομικής βοήθειας, να πληρώσει και να τιμωρηθεί, με βάση το Νόμο της πολιτείας και όχι του Λυντς, όπως παραλίγο να συμβεί !
       








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.