Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ποινική αξιολόγηση της συμπλοκής στα Ίσθμια

  Η προχθεσινή αιματηρή συμπλοκή, μεταξύ ληστών και αστυνομικών στα Ίσθμια, που είχε σαν αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό μίας νέας γυναίκας, είναι ασφαλώς το σημαντικότερο νομικό γεγονός της ημέρας.
   Από τη μία, ο θάνατος και από την άλλη οι συγκυρίες και οι συμπτώσεις στη ζωή της κοπέλας, καθιστούν ιδιαίτερα δραματική την είδηση, αφού τα όσα συνέβησαν, ήταν τόσο πιθανά, όσο το να πιάσει κανείς το τζόκερ...!
   Βέβαια, τα ΜΜΕ μιλάνε για "δολοφονία" και θεωρώ τον όρο αδόκιμο εν προκειμένω, διότι η λέξη αυτή χρησιμοποιείται συνήθως, όταν έχουμε να κάνουμε με άμεσο δόλο, με πρόθεση να σκοτώσει κάποιος, κάτι που φυσικά δεν συνέτρεχε εν προκειμένω, η κοπέλα δεν ήταν -προφανώς- ο στόχος των ληστών.
   Από την άλλη, φυσικά, ούτε για "ατύχημα", μπορεί να γίνει λόγος, ότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με ανθρωποκτονία εξ αμελείας, όπως θα μπορούσε (αλυσιτελώς) να ισχυριστεί ο δράστης, ενόψει και του εξοστρακισμού της σφαίρας.
   Το πιθανότερο, είναι, να χαρακτηριστεί η πράξη ως ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, γεγονός που δεν άλλαζει την απειλούμενη ποινή (ισόβια), ωστόσο είναι πιο ορθό, διότι ο δράστης δεν σημάδευε την άτυχη κοπέλα, ωστόσο πυροβολώντας αδιακρίτως στο δρόμο, αποδεχόταν ουσιαστικά και την πιθανότητα να τραυματιστεί θανάσιμα, κάποιος τυχαία διερχόμενος οδηγός.
    Η εν λόγω κατηγορία, βέβαια, συρρέει και με την απόπειρα ανθρωποκτονίας, σε βάρος των αστυνομικών, επίσης κατηγορία κακουργηματική, αφού από τις τρύπες στο παρμπριζ του περιπολικού, είναι σαφές ότι ο δράστης, είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση και οι σφαίρες, που έριξε, συνιστούν απόπειρα τέλεσης ανθρωποκτονίας, αρχή δηλαδή τέλεσης του εν λόγω εγκλήματος, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε, επίσης από τύχη.
     Αυτό, που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι οι βαριές αυτές κατηγορίες (μαζί με τα πλημμελήματα της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας) βαρύνουν, μόνον, εκείνον, που πυροβόλησε, διότι αν δεν κάνω λάθος, μόνον ο ένας (από τους 3) χρησιμοποίησε καλάσνικοφ, οι άλλοι βαρύνονται μόνον για τη ληστεία.
     Το λέω, διότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα εναντίον του δραπέτη των φυλακών Τρικάλων, χωρίς να διευκρινίζεται αν ήταν εκείνος, που πυροβόλησε !
     Η δημιουργία κλίματος αντιπάθειας και εκδίκησης, σε βάρος ενός καταζητούμενου, ο οποίος μάλιστα είναι και δραπέτης των φυλακών, είναι επικίνδυνη υπόθεση και φοβάμαι μήπως γίνει νέα "συμπλοκή" με αστυνομικούς και βρεθεί νεκρός, είδηση που θα μας ντροπιάσει όλους (όσους τουλάχιστον θεωρούν ως ανθρώπους ακόμα και αυτούς, τους στυγνούς εγκληματίες).
     Οπωσδήποτε, οι πράξεις τους, δείχνουν άτομα επικίνδυνα, αλλά δουλειά της Αστυνομίας, είναι να τους συλλάβει και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, για να τιμωρηθούν, σύμφωνα με το Νόμο και όχι να τους "δικάσει" επί τόπου και να τους ...εκτελέσει (αν δεν υπάρχει ξανά εννοείται ανταλλαγή πυρών, οπότε η χρήση όπλων από την Αστυνομία, θα είναι δικαιολογημένη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.