Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

πως προστατεύεται ποινικά η πνευματική ιδιοκτησία !

   Αν κοιτάξει κανείς τα πινάκια των κακουργιοδικείων, δίπλα στο όνομα του κατηγορούμενου, ενίοτε μπορεί να δει, πέρα από τα "κλασικά"-"συνήθη" αδικήματα, τύπου κλοπή, ληστεία, ναρκωτικά κλπ, τις λέξεις "πνευματική ιδιοκτησία" (κατά κανόνα, πρόκειται για έγχρωμους, που πουλάνε "πειρατικά" CDs) !
   Δεν θα εξετάσουμε εδώ, την έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας, που είναι λίγο-πολύ γνωστή, αλλά τις ποινικές κυρώσεις, που προβλέπονται, για όσους την παραβιάζουν και την προσβάλλουν.
   Ο Νόμος προστατεύει και καλά κάνει, την εργασία των δημιουργών-συντελεστών ενός έργου, που συνιστά πνευματική ιδιοκτησία, όπως προστατεύει και την "κλασική"-υλική ιδιοκτησία, αφού από την εκμετάλλευση των πνευματικών έργων, ο δημιουργός προσδοκεί -εύλογα- σημαντικό οικονομικό όφελος, το οποίο θίγεται ή ακυρώνεται, από τη δράση εκείνων που προσβάλλουν το δικαίωμά του και επωφελούνται οι ίδιοι ή ζημιώνουν το δημιουργό, ακόμα και με τη δωρεάν διάθεση στο κοινό. Ειδικότερα :
-Τιμωρείται με φυλάκιση, από 1 έως 5 έτη και χρηματική ποινή, από 2.900 έως 15.000 ευρώ, όποιος προσβάλλει έργα, που συνιστούν πνευματική ιδιοκτησία και προστατεύονται από τον οικείο Νόμο, με έναν από τους εξής τρόπους : με αντιγραφή, αναπαραγωγή, δημόσια εκτέλεση ή αναμετάδοση, διανομή στο κοινό με πώληση ή με άλλο τρόπο, εκμίσθωση ή κατοχή προς διανομή, χωρίς άδεια του δημιουργού-φορέα της πνευματικής ιδιοκτησίας, ο οποίος είναι και ο μόνος που μπορεί να αποφασίζει πότε, πως και με ποια μορφή θα δημοσιεύσει στο κοινό το έργο του.
-Με την ίδια ποινή, τιμωρείται και όποιος αντιγράφει έργο, που παίζεται δημόσια-ζωντανά (π.χ μέσα σε κινηματογράφο ή σε συναυλία), καθώς και όποιος αντιγράφει και διανέμει, χωρίς άδεια, CDs, DVDs ή αναμεταδίδει ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα (π.χ συνδρομητικής τηλεόρασης).
-Αν το κέρδος που επιδιώχθηκε ή η ζημία που προκλήθηκε, είναι ιδιαίτερα μεγάλα, επιβάλλεται φυλάκιση, από 2 έως 5 έτη και χρηματική ποινή, από 2 έως 10 εκατομμύρια δραχμές (δηλ. το ισόποσο σε ευρώ).
-Η πράξη συνιστά κακούργημα, που τιμωρείται με κάθειρξη, από 5 έως 10 έτη και χρηματική ποινή από 5 έως 20 εκατομμύρια δραχμές (και κλείσιμο της επιχείρησης, αν η πράξη τελέστηκε στα πλαίσια επιχείρησης), εφόσον ο υπαίτιος ενεργεί κατ' επάγγελμα ή σε εμπορική κλίμακα ή κριθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων. Θεωρείται-τεκμαίρεται, εκ του νόμου, ότι η πράξη έχει τελεσθεί κατ' επάγγελμα και όταν ο δράστης, έχει ξανακαταδικασθεί στο παρελθόν -αμετάκλητα- για παρόμοια αδικήματα.
-Με τις ίδιες, ως άνω, ποινές, τιμωρούνται και όσοι δεν καταβάλλουν, ως υποχρεούνται, τις προβλεπόμενες αμοιβές στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων !
     Είναι (;) προφανές, από το γράμμα και το πνεύμα της διάταξης, ότι ο Νόμος δεν τιμωρεί όλους εμάς, οι οποίοι "κατεβάζουμε" ταινίες και άλλα έργα πνευματικής ιδιοκτησίας, από το ίντερνετ και τα βλέπουμε στο σπίτι, μόνοι ή με φίλους, διότι απαιτείται δημόσια εκτέλεση ή διανομή (με σκοπό το κέρδος, κατά κανόνα). Το site ωστόσο, από το οποίο "κατεβάζουμε", προφανώς ...παρανομεί.
      Στην πιο συνήθη έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας περιλαμβάνονται κινηματογραφικές ταινίες, μουσικά Cds, προγράμματα λογισμικού για υπολογιστές, εμπορικά σήματα κλπ.
      Οι ως άνω ποινικές κυρώσεις είναι ξέχωρες και ανεξάρτητες, από τις αστικές και διοικητικές κυρώσεις, που μπορεί να έχει, όποιος προσβάλλει την πνευματική ιδιοκτησία του δικαιούχου-δημιουργού, για αποζημίωση κλπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.