Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

πόσο ..ένωση είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ;;

  Αφού και το κυπριακό σίριαλ, έλαβε "happy end", διότι μπορεί οι αποφάσεις να είναι επώδυνες, αλλά εχθρός του κακού, είναι πάντα το ..χειρότερο, στο τέλος επικράτησε η λογική και όχι οι λεονταρισμοί και η Κύπρος επέλεξε ΟΡΘΑ, να μείνει στην Ε.Ε, θα πρέπει ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ κιόλας, να αρχίσει μία σοβαρή συζήτηση, στις Βρυξέλλες, για το τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει, ώστε να θωρακιστεί η ένωση στο μέλλον.
   Η ευρωπαϊκή κρίση, που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά το Νότο, πρέπει να αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό, αυτοκριτική και επανασχεδιασμό του μοντέλου της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που χρειάζεται, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα ή και χειρότερα γεγονότα !
    Όλοι οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε και οι λοιποί καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών, θα πρέπει να έχουν αντιληφθεί πλέον ότι ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ένα κοινό νόμισμα, η κατάργηση του διαβατηρίου στις μετακινήσεις, το ελεύθερο εμπόριο κλπ, για μία ουσιαστική και επιτυχημένη ένωση.
    Οι πιο αδύναμες οικονομικά χώρες, που είναι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μπορεί να υπήρξαν καλοί πελάτες των γερμανικών και γαλλικών προϊόντων, να ενισχύθηκαν με ΤΕΡΑΣΤΙΑ κεφάλαια, από τα ταμεία συνοχής, τα ΕΣΠΑ κλπ, ωστόσο τα χρήματα αυτά, είτε δεν αξιοποιήθηκαν καθόλου, είτε κατέληξαν στις τσέπες επιτήδειων και έγιναν μεζονέτες και μερσεντές...
     Έτσι, τίθεται αμέσως το ζήτημα της εποπτείας και του ελέγχου των εθνικών κυβερνήσεων, που αποδείχτηκαν ανάξιες να εκμεταλλευτούν τα χρήματα, από τα ταμεία συνοχής, προς όφελος των λαών τους και της Ε.Ε γενικότερα, η ανάγκη να υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος και εποπτεία, για το που πάνε τα χρήματα και πως μπορούν να διατεθούν για την ανάπτυξη και το κλείσιμο της "ψαλίδας" μεταξύ Βορρά και Νότου.
     Δε νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερο σκάνδαλο από αυτό, να σου δίνουν λεφτά, τα ευρωπαϊκά ταμεία και η απορρόφηση να κυμαίνεται από ..0% έως 50%, στην καλύτερη, να σου δίνουν λεφτά δηλαδή και να μην τα παίρνεις, ενώ ΕΧΕΙΣ μεγάλη ανάγκη !
    Πρέπει να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα κάθε χώρας (όπως π.χ στην Ελλάδα, ο τουρισμός), να αναδειχθούν οι προοπτικές ανάπτυξης κάθε χώρας ξεχωριστά, διότι μόνον μέσω της ανάπτυξης ενός εκάστου κράτους-μέλους, θα έρθει η ευημερία και στην Ένωση, συνολικά.
     Προς το σκοπό αυτό φυσικά χρειάζεται μεγαλύτερη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ενοποίηση, ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να πάψει να αποτελεί ταμπού η απευθείας συμμετοχή ευρωπαίων τεχνοκρατών στις κυβερνήσεις άλλων κρατών-μελών.
     Πάνω από όλα όμως, η αλληλεγγύη, που όντως επέδειξαν και επιδεικνύουν οι ευρωπαίοι στους οικονομικά αδύναμους, οφείλει να επεκταθεί και σε άλλα επίπεδα, όχι μόνον στο οικονομικό, για να μη χάσουμε τους πελάτες...
      Αν αύριο π.χ απειληθούν τα σύνορα της Κύπρου ή της Ελλάδας, τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, θα σφυρίξουν αδιάφορα, θα κάνουν τους κινέζους ;;
      Δεν πρέπει να υπάρχει ΚΟΙΝΗ γραμμή, στην εξωτερική πολιτική, στην Άμυνα, στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου ; Δεν πρέπει η Ευρώπη να είναι μία γροθιά απέναντι σε Τούρκους, ΗΠΑ και λοιπούς "λύκους" ;
       Κάθε μέρα, που περνάει, αποδεικνύεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μία υπέροχη ιδέα, ότι η συμμετοχή σε αυτήν είναι η ΜΟΝΗ οδός και ότι τα οφέλη από τη συμμετοχή σε αυτήν, είναι απεριόριστα, ωστόσο, όλα τα πράγματα, για να αναπτυχθούν και να ανθίσουν, χρειάζονται προσοχή, φροντίδα και επαγρύπνηση.
       Είναι καιρός η ενοποίηση να περάσει στο επόμενο στάδιο, να γίνει βαθύτερη, πολύπλευρη, μεγαλύτερη, ευρύτερη (σε περισσότερους τομείς), πάντα βέβαια με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε λαού, προτού οι οικονομικές διαφορές (για τις οποίες ευθύνονται και οι 2, Βορράς και Νότος), γίνουν αφορμή, για να διαλυθεί.



Υ.Γ Με αφορμή τη σημερινή μεγάλη θρησκευτική εορτή και παράλληλα εθνική επέτειο, να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.