Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

σχόλιο για την καταδίκη Παπαγεωργόπουλου σε ισόβια !

  Η αλήθεια είναι ότι αμφιταλαντεύτηκα πολύ, σχετικά με το αν πρέπει να σχολιάσω τη χθεσινή απόφαση του τριμελούς εφετείου Θεσ/νικης, αφενός, επειδή είναι πολύ πρόσφατη και προκάλεσε ένα σχετικό σοκ σε όλους και αφετέρου, επειδή το θέμα έχει σχολιαστεί κατά κόρον.
   Τελικά, επειδή ακούγονται διάφορα δεξιά-αριστερά και επειδή  τα ΜΜΕ πάνε να κάνουν ήρωες ...τον πρόεδρο του Δικαστηρίου και την ..οικονομική επιθεωρήτρια, θεώρησα σκόπιμο, να καταθέσω και τη δική μου, καθαρά νομική-δικηγορική, άποψη (προσπαθώντας, όπως πάντα να είμαι ήρεμος και να μη "φορτώσω", αν και κομματάκι δύσκολο, με αυτά, που βλέπει και ακούει κανείς γύρω του !) :
-Πρώτα-πρώτα, θέλω να υπενθυμίσω σε όλους τους ..ξεχασιάρηδες, σε όλους τους ξόφλες, που τουϊτάρουν -με διάθεση χαβαλέ- από τον καναπέ τους, για τόσο σοβαρά ζητήματα και τα κόμματα, που έσπευσαν να μαζέψουν ψηφαλάκια (μη χάσουν ευκαιρία), ότι το τεκμήριο αθωότητας ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ να ισχύει και μόνον με ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ καταδίκη, παύει να έχει ισχύ ! Αν, λέω αν, στο β' βαθμό, έχουμε ανατροπές, όλοι αυτοί, θα ψάχνουν τρύπα, να κρυφτούν...
-Από κει και μετά, με τα όσα, λίγα, στοιχεία της δικογραφίας και της Δίκης, ήρθαν στο προσκήνιο, είναι πραγματικά πολλά τα ΚΕΝΑ και τα σκοτεινά σημεία, αυτής της υπόθεσης και πολλά θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει.
-Καταρχάς, δεν ξέρουμε ακόμα το ακριβές ποσόν της υπεξαίρεσης (ακούστηκαν διάφορα ποσά) και κυρίως ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ τόσα πολλά χρήματα ?? Δεν μπορεί, από τόσα εκατομμύρια, να μην έχει εντοπιστεί, ουσιαστικά ΤΙΠΟΤΑ, μόνο μία καγιέν του ταμία με δάνειο, μία ομάδα μπάσκετ αξίας 300.000 ευρώ και 1 εκατομμύριο σε λογαριασμό του πρώην δημάρχου, το οποίο είναι απόλυτα δικαιολογημένο και φορολογημένο !! Συνεπώς, το σημαντικότερο ερώτημα της Δίκης, έμεινε αναπάντητο (...).
-Πως είναι δυνατόν να γνώριζε τη δράση του ταμία ο δήμαρχος και να είχε κάνει "συμμορία" μαζί του και να μην ήξεραν τίποτα οι άμεσα, πολιτικοί του προϊστάμενοι, που αθωώθηκαν ?? Ο ίδιος ο ταμίας, στην απολογία του, είπε ότι στα 12 χρόνια, συναντήθηκε με το δήμαρχο ...2 (!!) φορές, για υπηρεσιακά ζητήματα και άλλες 2 πήγε εκείνος στο μαγαζί του !
-Ο πρώην δήμαρχος, καταδικάστηκε τελικά για άμεση συνέργεια, στην υπεξαίρεση, κατά μετατροπή της κατηγορίας, από ηθική αυτουργία, αφού ήταν προφανές ότι ο ταμίας έκλεβε και πριν αναλάβει και επειδή δεν είχαν άμεσες σχέσεις ή επαφές. Ωστόσο, στο σκεπτικό-αιτιολογικό της απόφασης, ούτε αυτό είναι ξεκάθαρο, τι είδους δηλαδή συνέργεια προσέφερε στον φυσικό αυτουργό της υπεξαίρεσης ?? !
-Δεν έχω πρόθεση να προσβάλλω τους συνηγόρους του Παπαγεωργόπουλου και δεν ξέρω πόσο καλά έκαναν τη δουλειά τους (πιστεύω ότι την έκαναν καλά), αλλά θέλω να κάνω κάποια -γενικότερης φύσεως- σχόλια, με βάση και την εμπειρία μου : σε περιπτώσεις, όπως αυτή, όπου ο πρόεδρος και το Δικαστήριο, εν γένει, εμφανίζουν (για δικούς τους λόγους) εμπάθεια προς τον κατηγορούμενο και δείχνουν εξαρχής ότι έχουν καταλήξει σε καταδικαστική κρίση (!), μία είναι η ΛΥΣΗ : η ΑΙΤΗΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ του προέδρου, αυτό ήταν και το λάθος τους (αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως λάθος). Οι δικαστές οφείλουν να είναι αμερόληπτοι και να κρατούν αποστάσεις, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία και ΟΧΙ να κάνουν δηλώσεις και παρατηρήσεις, εναντίον των κατηγορουμένων, παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας ! Αυτό έπρεπε να προσέξει ο συγκεκριμένος δικαστής, που ..κάνει όνειρα να φορέσει τα "γουνάκια" του Αρείου Πάγου. Τι να την κάνω τη νομική κατάρτιση, αν δεν μπορείς να τηρήσεις βασικές αρχές μίας ποινικής Δίκης...?
-Όταν έχεις να κάνεις με προκατειλημμένη έδρα, έχει εφαρμογή ο Νόμος του Μέρφι, ό,τι είναι να πάει στραβά, θα πάει και αυτό αποδείχτηκε ! Από την άλλη, όταν είσαι ο Παπαγεωργόπουλος, οφείλεις στον εαυτό σου, ειδικά σε τόσο σοβαρή υπόθεση, να έχεις δίπλα σου, τους καλύτερους ποινικολόγους (ξαναλέω ότι δε γνωρίζω ποιοι τον υπερασπίστηκαν και δε θέλω να τους προσβάλλω, αφού το αποτέλεσμα δεν εξαρτήθηκε από αυτούς). Η εμπάθεια της έδρας, φάνηκε ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΠΙΣΗΜΟ τρόπο, από τη σκανδαλώδη άρνηση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου, στο οποίο είχε συμφωνήσει και ο Εισαγγελέας !!
     Η Δίκη στο πενταμελές Εφετείο, αναμένεται με ενδιαφέρον και σίγουρα θα έχει κάποιες ανατροπές (η αναγνώριση του ελαφρυντικού θα είναι το λιγότερο), διότι η υπόθεση έχει σοβαρότατα κενά και λειψά αποδεικτικά μέσα και δεν πρέπει όλα να αντιμετωπίζονται, στην Ελλάδα, με νοοτροπία "φραπέ" και ανθρωποφαγική διάθεση !
      "Καλά" τα ανέκδοτα, που βγαίνουν πάνω στον πόνο του άλλου, αλλά ας ασχοληθεί κάποιος και με τα αληθινά-καραμπινάτα σκάνδαλα, που καθημερινά περιγράφονται στα ΜΜΕ, για "απλούς" υπαλλήλους (ΔΟΥ, Πολεοδομία και όχι μόνον) που έβγαλαν έξω καραβιές ευρώ και μένουν ακόμα (!) στο απυρόβλητο.




1 σχόλιο:

  1. ο μόνος από τους 3, που καταδικάστηκαν σε ισόβια, που έχει ομολογήσει ότι υπεξαιρούσε χρήματα, είναι ο υπάλληλος-ταμίας. Από εκεί και μετά, η ποινική δικονομία ορίζει ΡΗΤΑ ότι δεν αρκεί η κατάθεση συγκατηγορουμένου, για να καταδικαστεί κάποιος ! όσους και να ενέπλεκε στην υπεξαίρεση ο συγκεκριμένος, δεν θα μπορούσαν να καταδικαστούν, με ΜΟΝΗ τη μαρτυρία του. Πόσω μάλλον εδώ, όπου Ο ΙΔΙΟΣ (!!!) κατέθεσε, απολογούμενος, ότι ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ που και σε ποιον πάνε τα χρήματα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.