Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

άσυλο κατοικίας και κατ' οίκον έρευνα !

   Επειδή, κατά καιρούς ακούμε στα δελτία ειδήσεων, ότι "βρέθηκε γιάφκα" (τρομοκρατών), ότι έγινε έφοδος της αστυνομίας σε διαμέρισμα και βρέθηκε το ένα και το άλλο, ας δούμε τι προβλέπεται σχετικά με τις κατ' οίκον έρευνες !
    Το άρθρο 9 του (ξεχασμένου πια) ισχύοντος Συντάγματος, ορίζει επί λέξει ότι "Η κατοικία του καθενός είναι άσυλο" και παρακάτω "Καμία έρευνα δε γίνεται σε κατοικία, παρά μόνον όταν και όπως ορίζει ο Νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας" !
    Από τη διατύπωση και μόνον του Συντάγματος, που, ως γνωστόν, υπερισχύει κάθε αντίθετης διάταξης Νόμου, προκύπτει η βασικότερη προϋπόθεση μίας κατ' οίκον έρευνας, που είναι η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας (ανακριτής, εισαγγελέας, πταισματοδίκης), ΤΗΝ ΩΡΑ της έρευνας, όχι ..πριν ή μετά.
    Επομένως, κάποιες διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που υποτίθεται ότι εξειδικεύουν τους κανόνες έρευνας, αλλά προβλέπουν εξαιρέσεις, όπως π.χ να γίνεται η έρευνα από πρόεδρο κοινότητας ή αξιωματικούς της Αστυνομίας, είναι (εξαιρετικά) αμφίβολης νομιμότητας και συνταγματικότητας !
    Περαιτέρω διατυπώσεις, αυστηρότερες, προβλέπονται για τις έρευνες, που γίνονται ΤΗ ΝΥΧΤΑ, όπου ως νύκτα ορίζεται το διάστημα από τις 20:00 έως τις 06:00, την περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου και από τις 21:00 έως τις 05:00, την περίοδο από 1η Απριλίου έως 30 Σεπτέμβρη.
    Έρευνα τη νύκτα, μπορεί να γίνει μόνον, όταν α) πρόκειται να συλληφθεί άτομο, που διώκεται νόμιμα (π.χ στα όρια του αυτοφώρου) β) κάποιος διαπράττει στην οικία του, αυτόφωρο πλημμέλημα ή κακούργημα γ) παίζονται εκεί τυχερά παίγνια, κατ' επάγγελμα ή η κατοικία χρησιμοποιείται ως χώρος ακολασίας, επίσης κατ' επάγγελμα και δ) πρόκειται για χώρο, προσιτό σε όλους τη νύκτα, π.χ κλαμπ.
     Αν η έρευνα διεξάγεται νόμιμα και ο ένοικος αρνείται να ανοίξει, μπορεί η θύρα να παραβιαστεί, δια της βίας, ενώ σε περίπτωση απουσίας του ενοίκου, πρέπει κανονικά αυτός (ο ένοικος) να προσκαλείται να παρευρεθεί στην έρευνα και αν απουσιάζει, προσκαλείται ένας γείτονας.
    Γενικότερα ορίζεται ότι η έρευνα πρέπει να διεξάγεται με "ευπρέπεια και κοσμιότητα", χωρίς περιττή δημοσιότητα και ενόχληση των ενοίκων και να διαφυλάσσεται, όσο το δυνατόν, η υπόληψη και τα τυχόν ατομικά μυστικά, που εννοείται δεν έχουν σχέση με την έρευνα (π.χ δονητές χαχα).
    Το ρεζουμέ της υπόθεσης είναι, ότι αν η έρευνα δεν διεξαχθεί νομίμως, η τυχόν έκθεση που θα συνταχθεί για παράνομα ευρήματα, θα είναι ΑΚΥΡΗ και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο Δικαστήριο, ακόμα δηλαδή και αν ο ύποπτος είναι ένοχος, δεν θα τιμωρηθεί !!
    Ακόμα και ..τανκς να βρεθούν στο σπίτι σου, αν π.χ δεν παρίσταται εκπρόσωπος της δικαστικής Αρχής, δεν θα μπορεί να αποδειχθεί η κατηγορία ! Εδώ μπορεί να πει κανείς : καλά, είναι σωστό αυτό ? να μην τιμωρούνται κάποιοι, επειδή δεν έγινε σωστά η έρευνα ?
     Η απάντηση είναι ότι η δικονομία θεσπίζει κάποιους κανόνες και αυτούς οφείλουν να τους σέβονται ΟΛΟΙ, κανείς μας δεν είναι υπεράνω του Νόμου, ούτε οι διωκτικές Αρχές, οι κανόνες αυτοί έχουν προφανώς κάποιο λόγο ύπαρξης και πρέπει να γίνονται σεβαστοί !
      Αυτή είναι μία ακόμα απόδειξη της ανάγκης νομικής υπεράσπισης του κατηγορούμενου, διότι μόνον ένας (καλός ;) δικηγόρος, μπορεί να "δει" τυχόν δικονομικές ακυρότητες (που υπάρχουν αρκετές, δεν είναι μόνο αυτή φυσικά) και να τις προτείνει, προς όφελος του πελάτη του.





    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.