Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

"Αγαπούλα ..την κουκούλα !!"

  Το αξέχαστο αυτό μότο γνωστής διαφήμισης, έχει πράγματι νομικό ενδιαφέρον και σχετίζεται άμεσα, με την προηγούμενη ανάρτηση για τις εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις !
   Βλέπετε ο Νομοθέτης, επιφυλάσσει ευνοϊκή -ποινική- μεταχείριση για τους "σπιούνους", αν και μπορεί κάποιος εγκληματίας, να μην είναι "εφιάλτης"-προδότης, μπορεί απλά το παλικάρι να μετάνιωσε, να κατάλαβε ότι αυτό που κάνει ή ..πάει να κάνει δεν είναι σωστό, ότι θα πάει στην Κόλαση κ.ο.κ.
   Όποιος λοιπόν, ο οποίος, ενώ συμμετέχει σε "συμμορία", εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση, μαρτυρήσει στις Αρχές σχεδιαζόμενο κτύπημα ή συμβάλλει (ουσιωδώς) στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, απαλλάσσεται από την ποινή, για την συμμετοχή του, σε αυτήν !
    Αν τώρα, ο εν λόγω "κύριος" έχει συμμετάσχει ήδη σε έγκλημα της οργάνωσης και μαρτυρήσει μετά, ο Νόμος του επιφυλάσσει μειωμένη ποινή και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί το Δικαστήριο, ακόμα και να δώσει ανασταλτικό χαρακτήρα στην ποινή του, για 3 έως 10 χρόνια !
    Ειδικές διατάξεις προστασίας, προβλέπονται επίσης, για τα θύματα αυτών των οργανώσεων, για όσους καταγγέλουν εγκληματικές πράξεις συμμορίας, ιδίως αλλοδαπούς και πόρνες, ώστε να είναι σε θέση να καταθέσουν και να μη φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν ή θα απελαθούν...
    Αφορμή για το παρόν σχόλιο, στάθηκε η είδηση ότι ο Νικόλαος Ζήγρας, προφυλακισμένος και (συγ)κατηγρούμενος του Άκη Τσοχατζόπουλου, υπέβαλε αίτηση προκειμένου να απαλλαγεί των κατηγοριών και να καταθέσει στη δίκη, ως μάρτυρας κατηγορίας και όχι ως κατηγορούμενος (με το ζόρι κρατιέμαι για να μη γελάσω) !
    Το επιχείρημα, που προέβαλε, το "γατόνι" ο Ζήγρας (δηλ. οι δικηγόροι του), είναι πως θα ήταν προτιμότερο να καταθέσει ως απλός μάρτυρας, επειδή ο Νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος (Άκης), με μόνη τη μαρτυρία άλλου συγκατηγορούμενου (Ζήγρα).
    Αυτό που ξεχνάει είναι όμως, ότι τον Άκη και την "παρέα" του, τους "δένουν" ένα σωρό άλλα στοιχεία, πολύ περισσότερα από τις απολογίες-καταθέσεις άλλων συγκατηγορουμένων !
    Αν ο Ζήγρας, με την απολογία του και μετά τη σύλληψή του, συνέβαλε στην εξάρθρωση της συμμορίας, θα ληφθεί υπόψη, κατά τα ανωτέρω, από το Δικαστήριο, προκειμένου να έχει μία καλύτερη ποινή.
     Όμως δεν μπορείς να ζητάς απαλλαγή, ..κατόπιν εορτής, αφού σε έπιασαν δηλαδή, μόνον πριν αποκαλυφθεί και διωχθεί η δράση της "οργάνωσης ΜΙΖΑ Α.Ε", μπορείς να τα ξεράσεις και να απαλλαγείς...!
      Η ρύθμιση για τους "μαρτυριάδηδες", μπορεί να είναι ευνοϊκή βέβαια, αλλά -απ'όσα βλέπουμε και στον κινηματογράφο- στον υπόκοσμο, τα άτομα αυτά, ουσιαστικά, ρισκάρουν τη ζωή τους, προκειμένου να έχουν μία καλύτερη δικαστική αντιμετώπιση, εξού και η ανάγκη της ..κουκούλας, της εξασφάλισης δηλαδή ότι δεν θα μαθευτεί στα άλλα μέλη, ποιος "τους έδωσε" ! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.