Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

είναι ο βιασμός το χειρότερο έγκλημα ;;

   Για πολλούς -και όχι άδικα- ο βιασμός, θεωρείται ως το πιο απεχθές, το ειδεχθέστερο έγκλημα, από κάθε άλλο και ο λόγος είναι, υποθέτω, ο ψυχικός τραυματισμός του θύματος, που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και για πάντα, αλλά και ο -συχνός- στιγματισμός του θύματος, από την κοινωνία, λες και έφταιγε το ίδιο και όχι ο δράστης !!
   Οπωσδήποτε, ο βιασμός είναι πολύ άσχημο αδίκημα, διότι συνιστά βίαη επέμβαση στην ελευθερία του θύματος και σε μία πολύ ευαίσθητη σφαίρα αυτής, που είναι η επιλογή ερωτικού-σεξουαλικού συντρόφου και η αυτοδιάθεση του σώματος.
   Απλά, κατά τη γνώμη μου, στα πιο ειδεχθή εγκλήματα, περιλαμβάνονται και όσα στρέφονται κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του ατόμου, ειδικά όταν είναι εξαιρετικά βίαια, όπως π.χ ο ξυλοδαρμός κάποιου μέχρι θανάτου, από έναν ή περισσότερους, με ή χωρίς όπλα (ρόπαλα, σιδηρογροθιές κλπ).
    Το έγκλημα αυτό, ήρθε ξανά στο προσκήνιο τελευταία, με τον πλέον τραγικό τρόπο, μετά τα όσα συνέβησαν σε Ξάνθη και Ινδία και δεν ήθελα να σχολιάσω κάτι, προτού κοπάσει ο θόρυβος και ησυχάσουν οι ψυχές των νεκρών.
    Ο βιασμός, στον Ποινικό μας Κώδικα, ορίζεται ως εξής : όποιος με σωματική βία ή απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου, εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή αυτής, τιμωρείται με κάθειρξη.
    Παλιότερα, ο Νόμος μιλούσε για εξώγαμη συνουσία, δεν μπορούσε δηλαδή ο ένας σύζυγος να κατηγορήσει τον άλλον για βιασμό, σε περίπτωση που ..είχε πονοκέφαλο και δεν ήθελε.
     Εκτός από την κλασική (κατά φύση ή παρά φύση) συνουσία, γίνεται λόγος και για "άλλες ασελγείς πράξεις" : εδώ δε μιλάμε για απλά φιλιά και χάδια, αλλά για σοβαρές πράξεις, που έχουν σκοπό τη σεξουαλική διέγερση και οδηγούν (χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο να συμβεί) σε οργασμό, όπως π.χ ο στοματικός έρωτας.
     Επίσης, βιασμός δεν είναι π.χ μόνον όταν ο δράστης, υπό την απειλή μαχαιριού ή όπλου, υποχρεώνει το θύμα σε στοματικό έρωτα, αλλά και όταν το θύμα, υποχρεώνεται να ανεχθεί το στοματικό έρωτα, από το δράστη.
     Εφόσον ο Νόμος δε διακρίνει, θύμα και θύτης, μπορεί να είναι τόσο άνδρας, όσο και γυναίκα (τραβεστί και ό,τι άλλο).
     Ο βιασμός, είναι φυσικά κακούργημα, που τιμωρείται με κάθειρξη, το οποίο μεταφράζεται σε 5 έως 20 έτη, ενώ αν πρόκειται για ομαδικό βιασμό, το ελάχιστο ανεβαίνει σε 10. Αν το θύμα καταλήξει, ως συνέπεια του βιασμού, τότε η ποινή είναι ισόβια !
     Αυτό, που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι στον βιασμό, το κυρίαρχο, είναι η απουσία θέλησης του θύματος να έχει σεξουαλική επαφή με το δράστη, που σημαίνει :
-Δεν παίζει ρόλο ο βαθμός αντίστασης του θύματος, διότι πολλές φορές το θύμα απλά "παγώνει", δεν μπορεί να αντισταθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως υποστήριξε αυτός ο γελοίος στην Ξάνθη, ότι υπήρχε συναίνεση !
-Δεν παίζει ρόλο αν το θύμα είναι "τσουλάκι" ή ακόμα και πόρνη, αν ντύνεται ή συμπεριφέρεται προκλητικά, όπως λένε συνήθως οι κατηγορούμενοι ότι πήγαινε γυρεύοντας, διότι αφενός αλλιώς αντιλαμβάνεται ο καθένας την "πρόκληση" και αφετέρου, αν ήταν έτσι, πρόκληση π.χ θα μπορούσε να θεωρηθεί και η βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου, για το ληστή, πράγμα άτοπο.
-Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι διωκτικές και δικαστικές αρχές, οφείλουν να είναι προσεκτικές, κατά την εξέταση παρόμοιων καταγγελιών, διότι πρόκειται για σοβαρό αδίκημα και επειδή, παρατηρείται, ενίοτε, το φαινόμενο ψευδών καταγγελιών για λόγους εκδίκησης ή και για να δικαιολογηθεί το θύμα σε γονείς κλπ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.