Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Η περίπτωση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ στην Κρήτη !

  Η υπόθεση του σοβαρότατου τραυματισμού 2 νέων παιδιών (μόλις 15 και 19), στην Κρήτη, όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, που τους καταδίωκαν, κλώτσησαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τη μηχανή τους, με αποτέλεσμα να χάσουν τον έλεγχο και να κτυπήσουν άσχημα, παρουσιάζει μεγάλο νομικό και όχι μόνον, ενδιαφέρον !
  Αν και απολογήθηκαν σε ανακριτή, οι κατηγορίες, που τους βαρύνουν, φέρονται να είναι σε βαθμό πλημμελήματος, δε γνωρίζουμε βέβαια την ακριβή κατηγορία και ευχόμαστε όλοι να τα καταφέρουν τα παιδιά, διότι αλλιώς, θα αλλάξει και η κατηγορία..
   Η μητέρα, μέσα στον πόνο της, μίλησε άσχημα για τους αστυνομικούς, δικαιολογημένα ως ένα βαθμό, αλλά εδώ οι ευθύνες, είναι σίγουρα (..αν μη τι άλλο) μοιρασμένες.
   Προφανώς, τα παιδιά αυτά δεν είχαν διαπράξει κάποιο αδίκημα αμέσως πριν, ώστε να κινήσουν υποψίες και άσχετα αν είχαν ή όχι πινακίδα κυκλοφορίας, όφειλαν να σταματήσουν για έλεγχο, από τη στιγμή που τους έγινε σχετικό σήμα.
    Η μη συμμόρφωση με το σήμα των αστυνομικών, από μόνη της, ως γνωστόν, συνιστά (αυτόφωρο) ποινικό αδίκημα και επομένως η καταδίωξη και η σύλληψή τους, ήταν νόμιμες.
    Επομένως, ακόμα και αν αληθεύει ότι κλώτσησαν τη μηχανή, θεωρώ ότι ενεργούσαν εντός των ορίων της δικαιοδοσίας τους, ακόμα και αν επέλεξαν αυτόν τον κάπως ανορθόδοξο (αλλά όχι και ασυνήθιστο) τρόπο, για να τους σταματήσουν.
    Από εκεί και μετά, το κρίσιμο ζητούμενο είναι αν οι αστυνομικοί έδρασαν σωστά ή υπερβολικά, με τον τρόπο που επέλεξαν να τους σταματήσουν και αν και κατά πόσον μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα πέσουν κάτω από το πρανές του δρόμου.
   Αυτή τη στιγμή, μου διαφεύγει τι ώρα έγινε το συμβάν, αν είχε δηλαδή φως ή όχι, ώστε να φοβήθηκαν οι αστυνομικοί αν οπλοφορούν ή όχι, αν μπορούσαν να διακρίνουν το νεαρό της ηλικίας τους ή την επικινδυνότητά τους κλπ.
   Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά εκτυλίσσονται σε δευτερόλεπτα, δεν έχει κανείς το χρόνο να σκεφτεί και πολύ, το μόνο που απασχολεί τους αστυνομικούς, εκείνη την ώρα της καταδίωξης, είναι πως θα σταματήσουν τη μηχανή και θα συλλάβουν τα άτομα, που επέβαιναν σε αυτή και αρνήθηκαν -άγνωστο γιατί- τον έλεγχο !
    Συμπερασματικά, δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να χρεώσει πρόθεση-δόλο στα αστυνομικά όργανα, άσχετα αν η καταδίωξη είχε τόσο τραγική κατάληξη, σύμφωνα πάντα με τα όσα έγιναν γνωστά από τα ΜΜΕ.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.