Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ποινές για λιπομαρτυρία και ανάκληση αυτών !

  Ένα θέμα, που θεωρώ ότι ενδιαφέρει πολύ κόσμο, είναι και το ζήτημα της λιπομαρτυρίας, στα ποινικά Δικαστήρια, διότι πολλοί κάνουν μηνύσεις και μετά αδιαφορούν, δεν πάνε να καταθέσουν στο δικαστήριο, για διάφορους λόγους ή αγανακτούν, από τις συνεχείς αναβολές, την ταλαιπωρία και το χάσιμο χρόνου και τελικά δεν εμφανίζονται !
  Λιπομαρτυρία θεωρείται η μη εμφάνιση του μάρτυρα (ή πραγματογνώμονα) στο ακροατήριο, αν και κλητεύθηκε νόμιμα (δηλ. έγκαιρα και στη σωστή διεύθυνση, με δικαστικό κλητήρα ή θυροκόλληση), καθώς και η άρνηση όρκισης και κατάθεσης, από μάρτυρα, που είναι παρών (στην περίπτωση αυτή, μπορεί να κατηγορηθεί-καταδικαστεί και για άλλα αδικήματα, σοβαρότερα).
   Τα πρόστιμα λιπομαρτυρίας, στο ακροατήριο, έχουν ως εξής :
-Από 15 έως 59 ευρώ, αν πρόκειται για μονομελές δικαστήριο.
-Από 29 έως 120 ευρώ, αν πρόκειται για τριμελές δικαστήριο, που δικάζει όμως πλημμελήματα και
-Από 59 έως 150 ευρώ, σε κάθε άλλο Δικαστήριο (κακουργήματα, μικτό ορκωτό κλπ).
   Να σημειωθεί ότι στα ανωτέρω πρόστιμα, προστίθενται τα τέλη της απόφασης, ενώ αν η λιπομαρτυρία ευθύνεται για την αναβολή της Δίκης, το δικαστήριο καταδικάζει τον απόντα μάρτυρα και στα έξοδα, που προκαλεί η αναβολή και καθορίζει το ίδιο !
   Το δικαστήριο, αν πειστεί ότι ο μάρτυρας επίτηδες απουσίασε, για να μη γίνει η Δίκη, μπορεί να τον καταδικάσει και για απείθεια, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (αυτό δεν εφαρμόζεται στα πταίσματα).
    Η μόνη περίπτωση, για να μην τιμωρηθεί αδικαιολογήτως απών μάρτυρας, είναι να γίνει ανάκληση της μήνυσης, οπότε δεν έχει νόημα και η μαρτυρία, αφού παύει η ποινική δίωξη και ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται.
     Επειδή τώρα, μπορεί η απουσία του μάρτυρα να είναι δικαιολογημένη, λόγω π.χ προβλημάτων υγείας, απουσίας εκτός έδρας ή στο εξωτερικό, ατυχήματος, στάσης των ΜΜΜ, καιρικών συνθηκών κ.ο.κ, προβλέπεται και διαδικασία ανάκλησης της ποινής για λιπομαρτυρία, ως εξής :
     Ο "καταδικασθείς" οφείλει -κανονικά- να ασκήσει ανακοπή, είτε ο ίδιος, είτε άλλος, με πληρεξούσιο, εντός 15 ημερών, από τότε, που θα του κοινοποιηθεί το μπουγιουρντί, οπότε συντάσσεται έκθεση, στην οποία αναφέρεται ο λόγος ανωτέρας βίας ή το κώλυμα, που εμπόδισε το μάρτυρα να προσέλθει και να καταθέσει.
     Στην πράξη, οι καταδικασθέντες για λιπομαρτυρία, εμφανίζονται στη μετ' αναβολή δικάσιμο της κύριας υπόθεσης και ζητούν -προφορικά και επί τόπου- την ανάκληση της ποινής, αναφέροντας και το λόγο, που απουσίασαν, την προηγούμενη φορά.
    Ακόμα και αν ξαναναβληθεί η εκδίκαση, η ποινή της λιπομαρτυρίας εξετάζεται και μπορεί να ανακληθεί.
     Ωστόσο, είναι προτιμότερο να γίνεται -έγκαιρα- η προβλεπόμενη ανακοπή, διότι υπάρχει περίπτωση η Δίκη να έγινε ή να τελείωσε με άλλο τρόπο και επομένως να μην υπάρχει η δυνατότητα αυτοπρόσωπης εμφάνισης, σε νέα δικάσιμο.
     Ποινή λιπομαρτυρίας, προβλέπεται και όταν κανείς δεν εμφανίζεται στην ανάκριση, ωστόσο σημαντικά μικρότερη (από ..0,59 ευρώ έως 5,90 συν τα τέλη), η οποία επίσης μπορεί να ανακληθεί, αν ο μάρτυρας εμφανιστεί και επικαλεστεί ανωτέρα βία ή άλλο ανυπέρβλητο κώλυμα.







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.