Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ποινές για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση-συμμορία !

  Επειδή τελευταία άνοιξε πάλι συζήτηση για τα λεγόμενα "ιδιώνυμα" εγκλήματα, ας εξετάσουμε το πιο γνωστό από αυτά : τη σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία-εγκληματική οργάνωση.
  Ο όρος "ιδιώνυμο", ο οποίος έχει σίγουρα αρνητική χροιά και παραπέμπει σε παλιές εποχές πολιτικών-προσχηματικών διώξεων, αναφέρεται στο έγκλημα εκείνο, όπου ο "δράστης" -ουσιαστικά- δεν έχει κάνει κάτι ακόμα, αλλά τιμωρείται μία ορισμένη συμπεριφορά, που κρίνεται επικίνδυνη (και εδώ έγκειται ο ..κίνδυνος για την ελευθερία και τη δημοκρατία).
   Για να έχουμε το εν λόγω αδίκημα, θα πρέπει να υπάρχουν, τουλάχιστον 3 άτομα, στην "οργάνωση" και να επιδιώκεται η διάπραξη συγκεκριμένων κακουργημάτων, τα σημαντικότερα των οποίων είναι : αρπαγή-απαγωγή, ληστεία, διακεκριμένες κλοπές, έκρηξη, ανθρωποκτονία, απάτη, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, ναρκωτικά, αρχαία και όπλα !
   Η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 5 έως 10 έτη και με αυτή τιμωρείται όχι μόνον όποιος συμμετέχει, αλλά και εκείνος, που παρέχει υλικά μέσα ή πληροφορίες στη "συμμορία", ενώ για τον "εγκέφαλο", προβλέπεται επαυξημένη ποινή, από 10 έως 20 έτη !
    Αν η εγκληματική οργάνωση, δεν επιδιώκει την τέλεση ενός από τα αναφερόμενα, στο Νόμο, κακουργήματα, αλλά κάποιο άλλο κακούργημα ή κάποιο πλημμέλημα, τιμωρείται η συμμετοχή σε αυτήν, ως πλημμέλημα, με ποινές φυλάκισης, από 3 μήνες έως 5 χρόνια.
    Επομένως, κάποιος που μετέχει σε μία τέτοια εγκληματική οργάνωση, τιμωρείται, ως άνω, ανεξάρτητα από το αν τελέστηκε ή όχι το επιδιωκόμενο, από αυτήν, έγκλημα. Αν όμως δεν τελέστηκε, κρίνεται με επιείκεια ο "δράστης", ενώ επιβαρυντική περίσταση, συνιστούν η χρήση όπλων ή εκρηκτικών ή χημικών ή επιβλαβούς ακτινοβολίας.
     Ειδικότερη περίπτωση, του εν λόγω εγκλήματος, συνιστά η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προβλέπεται ότι όποιος διαπράξει ένα από τα αναφερόμενα στο Νόμο εγκλήματα, στο πλαίσιο τρομοκρατικής δράσης, τιμωρείται :
-Με ισόβια κάθειρξη, εφόσον για το τελεσθέν έγκλημα, προβλέπεται ισόβια κάθειρξη. Στην περίπτωση αυτή, κατ' εξαίρεση, το έγκλημα παραγράφεται στα 30 χρόνια και ο καταδικασθείς, δεν μπορεί να απολυθεί υπό όρους, από τη φυλακή, αν δεν εκτίσει 25 χρόνια !
-Με κάθειρξη από 10 έως 20 έτη, αν για το τελεσθέν έγκλημα, προβλέπεται ποινή από 5 έως 20 χρόνια και
-Με φυλάκιση από 3 μήνες έως 5 χρόνια, αν το τελεσθέν έγκλημα συνιστά πλημμέλημα.
    Τα αμέσως παραπάνω, ισχύουν εφόσον τελέστηκε αδίκημα, αν τώρα δεν έχει τελεστεί κάποιο έγκλημα, μόνη η συγκρότηση και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τιμωρείται ως εξής :
-Με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη για τους συμμετέχοντες και από 10 έως 20, για τον "εγκέφαλο".
     Αν η οργάνωση έχει συσταθεί για τη διάπραξη πλημμελημάτων, επιβάλλεται μειωμένη ποινή. Η κατασκευή, προμήθεια και κατοχή όπλων και εκρηκτικών, συνιστά επιβαρυντική περίσταση, ενώ η μη τέλεση κάποιου εγκλήματος, συνιστά ελαφρυντική περίσταση.
     Με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη, τιμωρείται και όποιος διευκολύνει την τρομοκρατική οργάνωση, με παροχή κινητών ή ακινήτων πραγμάτων και άλλων μέσων ή με την παροχή ουσιωδών πληροφοριών.
      Τέλος, με κάθειρξη από 5 έως 20 έτη, τιμωρείται όποιος διαπράττει ληστεία, διακεκριμένη κλοπή, πλαστογραφία δημοσίου εγγράφου ή εκβίαση, προκειμένου να διευκολύνει την τέλεση αδικήματος, εκ μέρους της τρομοκρατικής οργάνωσης.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.