Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Οι (μεγάλες) ευθύνες των τραπεζών για την κρίση !

  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βαριές ευθύνες, για την οικονομική κρίση, ειδικά στο ξεκίνημα αυτής, ουσιαστικά οι τράπεζες ήταν το φυτίλι, που πυροδότησε το σκάσιμο της "φούσκας".
   Στα χρόνια της δανεικής ευδαιμονίας, με τη συνεχή άνοδο των εισοδημάτων, χωρίς να υπάρχουν -τα αντίστοιχα- λεφτά, ο καθένας μπορούσε να πάρει δάνειο, ακόμα και χωρίς εξασφαλίσεις, ακόμα και χωρίς να παρουσιάσει ένα εκκαθαριστικό, έτσι για τα μάτια του κόσμου!
   Γνωρίζω περίπτωση αέργου (όχι ανέργου), ο οποίος χωρίς να έχει υποβάλλει ποτέ φορολογική δήλωση, "κατάφερε" και πήρε δάνειο ...40.000 ευρώ, από μεγάλη ιδιωτική τράπεζα (πήρε και από άλλες, μέχρι να τον πάρουν χαμπάρι, συνολικά περί τις 80 χιλιάδες).
   Ο τραπεζίτης, που του τα έδωσε, μπορεί να είναι περήφανος ότι βοήθησε μία νέα γυναίκα να παντρευτεί, αφού ο εν λόγω τύπος, έδωσε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων, για το γάμο της αδερφής του και τα υπόλοιπα, τα έφαγε σε χρόνο ρεκόρ, σε πουτάνες, "φρουτάκια", καφέδες κλπ.
    Όταν καταφέρνουν να εντοπίσουν το τηλέφωνο, που αλλάζει κάθε τόσο, για να μην τον ενοχλούν τράπεζες και εισπρακτικές, τους βρίζει και από πάνω, διότι ξέρει ότι "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος" !
     Αφού λοιπόν, άρχισαν να σκάνε οι επισφάλειες στα δάνεια, που δίνονταν σωρηδόν και αλλόγιστα, οι τράπεζες, εφαρμόζοντας την παροιμία, ότι "όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι", ουσιαστικά έκλεισαν τις στρόφιγγες και οδήγησαν σε ασφυξία και χρεοκοπία, χιλιάδες ΥΓΙΕΙΣ επιχειρήσεις, οι οποίες ΑΞΙΖΑΝ να πάρουν τα δάνεια, που υπολόγιζαν, είχαν επενδυτικά σχέδια και πίστη στην αγορά.
     Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εταιριών, που οδηγήθηκαν στο άρθρο 99 εξαιτίας των τραπεζών, αλλά δεν έχει νόημα, όλοι ξέρουμε τι συνέβη.
      Επομένως, οι τράπεζες είναι -σε μεγάλο βαθμό- συνυπεύθυνες για την σημερινή ανεργία και δυστυχία, έχουν "τιμωρηθεί" και οι ίδιες, με τη φυγή των καταθέσεων και τα κουρέματα στα ομόλογα, ωστόσο όχι μόνον είναι στο απυρόβλητο, αλλά ενισχύονται και συνεχώς με χρήματα των ..φορολογούμενων !!
      Ο τραπεζίτης Λαυρεντιάδης, οδηγήθηκε, με συνοπτικές διαδικασίες στον Κορυδαλλό, επειδή χορηγούσε δάνεια σε εταιρίες του, ωστόσο δεν είδα κανέναν άλλο τραπεζίτη να λογοδοτεί για τα επισφαλή δάνεια, που μοίραζε εδώ και εκεί.
       Χθές ανακοινώθηκε, εν μέσω κρίσης, ότι ο σταθμός MEGA, μία κατεξοχήν ζημιογόνα επιχείρηση, έλαβε ένα τεράστιο τραπεζικό δάνειο, τη στιγμή, που οι τράπεζες έχουν κόψει ακόμα και τη χορήγηση πιστωτικών καρτών, αποδεικνύοντας έτσι ότι στην Ελλάδα, όλα είναι θέμα γνωριμιών, διασυνδέσεων και εξυπηρετήσεων, μεταξύ "φίλων".
      Οι ευθύνες των τραπεζών, όμως, ξεκινούν από αλλού : στο γεγονός ότι ασκούν -νόμιμη- τοκογλυφία, όταν δανείζονται τα χρήματα, τον ιδρώτα του κόσμου, με 1% και δίνουν πιστωτικές κάρτες, με επιτόκια 20%. Αν αυτό δεν είναι τοκογλυφία, τι είναι ;
      Έως πότε οι τράπεζες θα πίνουν το αίμα του κοσμάκη, με την ανοχή του Κράτους ; Μήπως ήρθε η ώρα για ένα γενναίο κούρεμα των οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με Νόμο και όχι με ειρηνοδικεία ;
      Δεν είμαι κομμουνιστής, ούτε πιστεύω ότι οι τράπεζες είναι άχρηστες και πρέπει να κλείσουν, αλλά εδώ μιλάμε για αθλιότητα, για εκμετάλλευση και αδικία.
       




2 σχόλια:

  1. θα αναφέρω μόνον την περίπτωση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, μίας μεγάλης και στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, για τη χώρα, με 5-6 εργοστάσια και χιλιάδες εργαζόμενους, η οποία έφτασε στο χείλος του γκρεμού, ωστόσο βρέθηκε Αμερικανός επενδυτής, για να την αναστήσει και να συνεχίσει να λειτουργεί και να παράγει. Η συμφωνία, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, χάλασε εξ αιτίας θυγατρικής τράπεζας, για ..μερικές χιλιάδες ευρώ, η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και χιλιάδες οικογένειες καταδικάστηκαν στη φτώχεια και την ανεργία. Μιλάμε για ένα ακόμα, από τα τόσα, σκάνδαλα, που πιθανότατα θα μείνει και αυτό ατιμώρητο, επειδή οι Εισαγγελείς ασχολούνται μόνον με το ..εκκαθαριστικό τους ! Εδώ βέβαια, επειδή το deal χάλασε εξ αιτίας κρατικοδίαιτων παραγόντων (κρατικής τράπεζας), δε μιλάμε -κατά κυριολεξία- για τραπεζική ευθύνη, αλλά για την ανικανότητα του Ελληνικού Δημοσίου να αντιληφθεί και να εφαρμόσει τα αυτονόητα και να επιτρέψει να ζήσουν και αυτοί που δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, επειδή επέλεξαν το δρόμο της αξιοπρέπειας, να πληρώνονται δηλαδή, μόνον εφόσον δουλεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ακόμα και αν το δάνειο προς το MEGA, το βαφτίσουμε αναχρηματοδότηση ή αναδιάρθρωση κλπ., η ΟΥΣΙΑ είναι η ίδια : 2 μέτρα και 3 σταθμά, πόσες επιχειρήσεις είναι στην ουρά και παρακαλάνε για αναχρηματοδότηση ;; εκεί τίποτα ; είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού εκείνοι ή τιμωρούνται, επειδή δεν έχουν πολιτικές πλάτες ; το σίγουρο είναι ότι δεν είναι σε χειρότερη (οικονομική) μοίρα από την ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε, ώστε να αποτελεί αυτό πρόφαση. Αφού οι τράπεζες είναι ..απρόθυμες να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις (και τον εαυτό τους) με αναχρηματοδοτήσεις, είναι καιρός, λοιπόν, να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, για να μην αιωρείται η οσμή σκανδάλου και επιλεκτικής μεταχείρισης ορισμένων "φίλων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.