Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Μύθοι και αλήθειες για τη φοροδιαφυγή !!

   Η φοροδιαφυγή ή φορο-αποφυγή, είναι ζήτημα, που απασχολεί όλο τον κόσμο, όχι μόνο τη χώρα μας και κατά καιρούς μονοπωλεί τις δημόσιες, αλλά και ιδιωτικές συζητήσεις.
   Πρόκειται για σύνθετο και μεγάλο ζήτημα και εδώ θα προσπαθήσω να καταθέσω τις δικές μου -σκόρπιες- σκέψεις, ακροθιγώς και επιγραμματικά :
-Οι Αμερικάνοι, ως γνωστόν, συνηθίζουν να λένε ότι 2 πράγματα είναι σίγουρα σε αυτή τη ζωή. Ο θάνατος και οι φόροι !
-Ωστόσο και αυτό σχετικό είναι, με την έννοια ότι δεν πληρώνουν όλοι ή τουλάχιστον όχι όσα θα έπρεπε. Η μόνιμη επωδός, στα στόματα όλων, σε όλο τον πλανήτη, είναι ότι φόρους πληρώνουν -κατά κανόνα και κυρίως- οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και αυτό είναι ΑΛΗΘΕΙΑ. Θυμάμαι παλιότερα (το 2009 ίσως, πριν τη μεγάλη Κρίση), με είχε ρωτήσει ένα συνεργείο του "ΣΤΑΡ" στο δρόμο στο Κολωνάκι, για τη φοροδιαφυγή των ..δικηγόρων και τους είχα πει ότι ..έτσι είναι τα πράγματα, πάρτε το απόφαση, παντού και πάντα αυτό γινόταν και (μάλλον) θα συνεχίσει να γίνεται. Η δήλωση δεν παίχτηκε φυσικά ποτέ, διότι προφανώς ..δεν άρεσε, δεν πούλαγε.
-Δε θέλω να προκαλέσω, ούτε να χαρακτηριστώ κυνικός ή αιρετικός, αλλά θα ρωτήσω κάτι -νομίζω-εύλογο : γιατί όλοι αυτοί που κλαίγονται για τη φοροδιαφυγή επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ;; Γιατί δεν παραιτούνται από τις έμμισθες θεσούλες τους, ώστε να μπορούν να φοροδιαφεύγουν ;; !
-Η απάντηση νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη για όλους μας : Διότι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την ασφάλεια και τη σιγουριά του μισθουλάκου τους, θέλουν να ξέρουν ότι στις τάδε του μηνός, θα πάρω τόσα κ.ο.κ
-Που θέλω να καταλήξω ; ΟΛΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΤΙΜΗΜΑ, δε γίνεται να τα έχεις όλα και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο και το μισθουλάκο ή τη σύνταξη και τη φοροδιαφυγή. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. Αν νομίζεις ότι είναι εύκολο να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, ιδού η Ρόδος, ξεκίνα, χωρίς να ξέρεις, αν θα έχεις δουλειά, αν και πότε θα πληρωθείς, αν θα έχεις να πληρώσεις ταμεία, ενοίκια, προμηθευτές κλπ. Από τη στιγμή, που επέλεξες να στα πληρώνει όλα άλλος, είτε το Κράτος, είτε ο εργοδότης σου, μη μιλάς για φοροδιαφυγή, κάντο γαργάρα, διότι απλά δεν ξέρεις τι τραβάει ένας ελεύθερος επαγγελματίας.
-Μπορεί να φαίνεται σε πολλούς αδιανόητο να δηλώνει π.χ μία επιχείρηση γνωστή ή τελοσπάντων "που δουλεύει" μικρό ετήσιο εισόδημα, ωστόσο συμβαίνει, μπορεί π.χ να έχει ετήσιο τζίρο 100.000 ευρώ, όμως τα ετήσια έξοδα να είναι 95.000 ευρώ. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα !
-Από την άλλη, υπάρχουν και περιπτώσεις "καραμπινάτες" φοροδιαφυγής, για να μην είμαι άδικος και συμφωνώ εκεί, να επιβάλλονται κυρώσεις, όταν π.χ τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι σε προφανή αναντιστοιχία με την περιουσία, εκεί ναι. Όχι όμως να χαρακτηρίζονται συλλήβδην επαγγελματικοί κλάδοι, ως φοροκλέφτες ! Για να μιλήσω, για εμάς, τους δικηγόρους, οι περισσότεροι μάχιμοι δικηγόροι τα πρώτα 10 και πλέον χρόνια φυτοζωούν, ίσα ίσα που καλύπτουν τα έξοδά τους. Ας έρθει όποιος θέλει και μας θεωρεί φοροκλέφτες, να ανταλλάξουμε δουλειές, να δει τη γλύκα.
-Για να συνοψίσω, το Κράτος και ο προϋπολογισμός του, δεν έπεσαν έξω από τον κάθε δικηγοράκο ή γιατρό, που δε δηλώνει ειλικρινώς το εισόδημά του, άλλες είναι οι πληγές και για αυτό είπα εξαρχής ότι το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι αδύνατον να καλυφθεί σε μία και μόνον ανάρτηση.



1 σχόλιο:

  1. για να μιλάμε συγκεκριμένα και όχι αόριστα, θα πω την προσωπική μου ιστορία : αυτή τη στιγμή, έχω υπολογίσει ότι τα μηνιαία ΠΑΓΙΑ έξοδά μου, ανέρχονται σε 800 ευρώ τουλάχιστον (όποιος θέλει, μπορώ να του τα πω και αναλυτικά) !! αν υποθέσουμε λοιπόν, ότι βγάζω 1000 ευρώ το μήνα καθαρά (αισιόδοξο σενάριο), μου μένουν λιγότερα από 200 ευρώ, για να περάσω. Τα πάντα αυξάνονται, το κόστος ζωής ακριβαίνει διαρκώς και δουλεύουμε, μόνον για τα έξοδά μας, για τους άλλους, όχι για μας. Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση και θέλει να με φορολογήσει από το πρώτο ευρώ, δηλαδή από τα (200 Χ 12) 2400 ευρώ, να μου πάρει το 20 και το 30% ! Αν αποκρύψω τα 2400, ποιος μπορεί να με πει φοροφυγά ;; Ποιος ζει με 2400 το χρόνο ;; ! Χωρίς τους γονείς, θα ήμασταν στο δρόμο, δεν θα είχαμε να φάμε... Αν ήμουν μισθωτός και τα 1000 ευρώ, μου έμεναν στην τσέπη κάθε μήνα, δεν θα ήταν αλητεία να φοροδιαφεύγω και από πάνω ;; Όποιος είναι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει, δεν επικροτώ τη φοροδιαφυγή, αλλά να ξέρουμε τα μεγέθη και να προσέχουμε τι λέμε, όταν δεν ξέρουμε πως είναι το ελεύθερο επάγγελμα. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, θα ήταν όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, για να φοροδιαφεύγουν, δεν θα κοίταζαν να βολευτούν στο Δημόσιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.