Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

γιατί δε γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα !

   Ακούμε τελευταία τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών να καλεί επενδυτές να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται "να βγει και στη γύρα", να επισκεφτεί ξένες χώρες και να τους πείσει να επενδύσουν εδώ.
   Πολύ φοβάμαι ότι τα αποτελέσματα αυτών των ταξιδιών, θα είναι πενιχρά, όχι γιατί η Ελλάδα δεν προσφέρεται για επενδύσεις -ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ- αλλά λόγω του κλίματος και των συνθηκών, που επικρατούν και αντί να προσελκύουν τους επενδυτές, μάλλον τους διώχνουν.
   Οι λόγοι, που δε γίνονται επενδύσεις, στη χώρα μας, είναι βασικά οι εξής :
-Η όποια επένδυση, για να γίνει και να "ανθίσει", χρειάζεται ΣΤΑΘΕΡΟ περιβάλλον, όχι μόνο πολιτικά, αλλά κυρίως νομικά-κανονιστικά. Όταν οι Νόμοι αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο, ο άλλος -δικαιλογημένα- φοβάται τι του ξημερώνει. Ένα πρόσφατο παράδειγμα (προς αποφυγή) είναι η περίπτωση της Ελβετικής εταιρίας Affichage, η οποία επένδυσε εκατομμύρια ευρώ στην υπαίθρια διαφήμιση, στην Ελλάδα και ξαφνικά, μέσα σ΄ένα βράδυ κυριολεκτικά, επειδή ορισμένοι δεν οδηγούσαν σωστά και σκοτώθηκαν πάνω σε διαφημιστικές κατασκευές, η εν λόγω δραστηριότητα κρίθηκε συλλήβδην παράνομη και απαγορεύτηκε (ενώ υπήρχε σχετικός Νόμος σε ισχύ !!!!!!!). Αυτά δεν γίνονται ΟΥΤΕ στην Αφρική και το κορυφαίο είναι ότι έβγαιναν υπουργοί και δήμαρχοι και ξήλωναν-κατέστρεφαν ιδιωτικές περιουσίες (που προστατεύονται από το Σύνταγμα !) και ..καμάρωναν ! Μιλάμε για παράνομες-εγκληματικές πράξεις, οι οποίες παραμένουν -έως σήμερα- ατιμώρητες. Οι εν λόγω Ελβετοί, φαντάζομαι, ότι δικαίως δεν θέλουν καν να ακούνε ή να προφέρουν πλέον τη λέξη "Ελλάδα"... .
-Σε συνέχεια του προηγούμενου, σταθερό, δίκαιο και απλό, οφείλει να είναι και το φορολογικό σύστημα μίας Χώρας, για να μπορεί να έρθει ένας επενδυτής, γνωρίζοντας ακριβώς τι φόρους κλπ θα πληρώσει, το αντίθετο δηλαδή απ' ότι συμβαίνει εδώ, όπου το φορολογικό ράβεται και ξηλώνεται, σαν πουλόβερ, κάθε έξι μήνες περίπου !
-Το κλίμα στην Ελλάδα, κάθε φορά, που πρόκειται να γίνει μια επένδυση μεγάλη, είναι εχθρικό ή και πολεμικό, από οικολόγους και δήθεν οικολόγους, οι οποίοι αντιδρούν σε κάθετί καλό και δημιουργικό, για τους δικούς τους λόγους. Η προστασία του περιβάλλοντος σίγουρα είναι μεγάλη υπόθεση και κανείς δεν ισχυρίζεται ότι στο όνομα της ανάπτυξης, πρέπει να θυσιαστεί το περιβάλλον και να υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής ! Εδώ όμως φτάνουμε στο άλλο άκρο, όπως φανερώνει και η περίπτωση των μεταλλείων Χρυσού της Χαλκιδικής, όπου μία τόσο σημαντική επένδυση, δεν προχωρά, για να μην κοπούν 100 ή 200 δέντρα... !
-Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να εκσυγχρονιστεί η Δημόσια Διοίκηση και να χτυπηθεί η αδράνεια, η κωλυσιεργία, η καθυστέρηση, η διαφθορά και η γραφειοκρατία, οι μεγάλες πληγές του ελληνικού Κράτους, που αποθαρρύνουν κάθε επίδοξο επενδυτή. Η επένδυση είναι κάτι που πρέπει να προχωρά ΓΡΗΓΟΡΑ (πότε συστάθηκε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τι έργο έχει παράγει έως σήμερα ;;) και δεν είναι δυνατόν να προχωρούν μόνον οι επενδύσεις, για τις οποίες έχει καταβληθεί μίζα ή φακελλάκι ή γρηγορόσημο...
-Τέλος και πιο σημαντικό, θα πρέπει επιτέλους το ελληνικό Κράτος να μάθει να τηρεί το λόγο του και να τιμά την υπογραφή του και να μην συμπεριφέρεται ως κοινός απατεώνας, δίνοντας π.χ κίνητρα στην αρχή και μετά να τα αίρει ή να μην τηρεί τα συμφωνηθέντα ! Πόσα και πόσα παραδείγματα, μπορεί να σκεφτεί κανείς : σου λέει το Κράτος, επένδυσε σε φωτοβολταϊκά, με εγγυημένη απόδοση, η οποία εν συνεχεία ..πάει περίπατο και επιπλέον σε τρελαίνει σε φόρους και δασμούς, οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί εξαρχής ! Σου λέει επιτρέπεται το ντίζελ ως καύσιμο στα αυτοκίνητα, παίρνουν όλοι ντίζελ και μετά, αυξάνει την τιμή του καυσίμου, ώστε να μην έχεις όφελος (το ίδιο και με το υγραέριο) !
    Όταν δεν είσαι Κράτος σοβαρό και αξιόπιστο και δεν τηρείς τα συμφωνηθέντα, κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί μαζί σου, εκτός και αν ..έχει λεφτά για πέταμα, οπότε οι μόνοι που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, με το ισχύον καθεστώς, είναι όσοι θέλουν να "ξεπλύνουν" χρήμα, ουδείς σοβαρός επενδυτής δεν μπορεί να εμπιστευτεί το ελληνικό Κράτος, εκτός αν αλλάξει και αποδείξει ότι έχει αλλάξει.
     Η εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις (και όχι μόνον) είναι το ΠΑΝ και είναι κάτι που κερδίζεται, δεν χαρίζεται.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.