Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

"έρχου και ίδε" !

  Η φράση αυτή ανήκει στον Απόστολο και μαθητή του Χριστού, Φίλιππο, τη μνήμη του οποίου σήμερα εορτάζουμε !
   Όταν ο Χριστός κάλεσε κοντά Του, το Φίλιππο, εκείνος αμέσως κατάλαβε ότι είναι ο Μεσσίας, αυτός για τον οποίο έγραφαν οι προφήτες και πήγε, γεμάτος χαρά, να το πει στο Ναθαναήλ : έλα, βρήκαμε το Μεσσία, τον Ιησού από Ναζαρέτ !
   Ο τελευταίος, όταν το άκουσε, απάντησε "είναι δυνατόν να προέρχεται κάτι καλό από τη Ναζαρέτ ;", προφανώς η Ναζαρέτ τότε, είχε μία φήμη, όπως έχει π.χ ο Πύργος Ηλείας σήμερα (χαχα).
  Τότε λοιπόν, ο Φίλιππος απάντησε "έρχου και ίδε", έλα να δεις από μόνος σου και φυσικά στη συνέχεια, πείστηκε και ο Ναθαναήλ, όταν ο Χριστός του αποκάλυψε ότι τον είχε δει να κάθεται κάτω από μία συκιά, προτού του μιλήσει ο Φίλιππος, κάτι που κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων και εντυπωσίασε το Ναθαναήλ !
   Οι τρεις αυτές λεξούλες, συμπυκνώνουν πολλά και βαθιά νοήματα : βασικά θίγουν το ζήτημα της προκατάληψης, που έχουμε, απέναντι σε ανθρώπους, λόγω χρώματος, καταγωγής, φυλής κλπ., όταν βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι, χωρίς να έχουμε ιδίαν αντίληψη.
    Δεν μπορείς να ξέρεις τι είναι ο άλλος, αν δεν τον γνωρίσεις, αν δεν τον πλησιάσεις προσωπικά, ώστε να σχηματίσεις τη δική σου αντίληψη και όχι να βασίζεσαι σε ό,τι ακούγεται ή λέγεται.
    Πως θα κρίνεις τον άλλον, αν δεν τον "δοκιμάσεις" ; Αυτό φυσικά ισχύει όχι μόνον για ανθρώπους, αλλά και στα πάντα, σε όλες τις καταστάσεις της ζωής ! Πως να ξέρεις, αν κάτι "σου κάνει" ή όχι, αν δεν το δεις και δεν το ζήσεις, με τις δικές σου αισθήσεις ;;
    Κάποιοι π.χ (και εδώ υπάρχει ο σύνδεσμος με το μπλογκ, που είναι νομικής φύσης και όχι θρησκευτικής) δεν εμπιστεύονται το δικηγόρο, αν δεν έχει άσπρα μαλλιά, αν δεν έχει κάποιο "τίτλο", αν δεν είναι γνωστός κ.ο.κ. Έτσι όμως, μπορεί να αδικούν και το δικηγόρο, αλλά και τον εαυτό τους : μία δοκιμή θα σε πείσει, πήγαινε και δες μόνος σου, μη βασίζεσαι σε προκαταλήψεις και γνώμες άλλων !
    Για να κλείσουμε, πάντως, με θρησκευτικό μήνυμα : ο Χριστός, είναι εκεί, μας περιμένει, για να βιώσουμε την αληθινή Ζωή, όχι μόνον μετά θάνατο, αλλά και εδώ, το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να πάμε και να Τον γνωρίσουμε προσωπικά, μία δοκιμή δεν κοστίζει τίποτα, αντίθετα έχει μόνον οφέλη.
    Δεν έχει νόημα να κρίνεις κάτι, που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά !
    



 

2 σχόλια:

  1. Η παρούσα γράφεται και με αφορμή την αυριανή έναρξη του "σαρανταλείτουργου" και της Νηστείας των Χριστουγέννων ! Η γέννηση του Θεανθρώπου, είναι το ιστορικό εκείνο γεγονός, που τέμνει την Ιστορία στα δύο (π.Χ και μ.Χ), το σημαντικότερο δηλαδή ιστορικό γεγονός (μαζί με τη Σταύρωση και την Ανάσταση φυσικά του Χριστού). Καλή δύναμη σε όλους τους ορθόδοξους Χριστιανούς, ανά τον κόσμο ! Σε όσους νομίζουν ότι τα Χριστούγεννα είναι ψώνια, δεντράκια, γλυκά και μπουζούκια, τι άλλο μπορεί να πει κανείς ;; Περαστικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από το προηγούμενο σχόλιο και μαθαίνουμε σήμερα ότι μία δασκάλα σε σχολείο της Τούμπας, στη θεσ/νικη, σκοτώθηκε, στην προσπάθειά της να στολίσει το σχολείο, για τα Χριστούγεννα ! Ο Χριστός την κάλεσε κοντά Του, θέλοντας έτσι να δείξει, στον κόσμο, σε μας, ότι η γέννησή Του, δεν μπορεί να ευτελίζεται ως Γεγονός με στολίδια και άλλα σκουπίδια, που μπαίνουν για λίγες μέρες και μετά πετιούνται. Αν θέλει ένας δάσκαλος ή γονιός να περάσει στα παιδιά του, το αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων, σίγουρα δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.