Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

τα σεξουαλικά εγκλήματα (μέρος 2ο)

   Σήμερα θα ασχοληθούμε με το αδίκημα, που ονομάζεται "προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας" και ουσιαστικά πρόκειται για την ποινικοποίηση της λεγόμενης "σεξουαλικής παρενόχλησης".
   Είναι ένα σκαλοπάτι πριν το βιασμό και μάλιστα στον Ποινικό Κώδικα, τα δύο εγκλήματα τυποποιούνται σε δύο συνεχόμενα άρθρα (336 ο βιασμός και 337 αυτό).
   Συγκεκριμένα : όποιος με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις, προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια άλλου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής, τιμωρείται με φυλάκιση έως 1 έτος ή με χρηματική ποινή.
   Αν ο παθών είναι νεότερος από 12, τότε η ποινή αυξάνεται, από 3 μήνες έως 2 έτη φυλάκισης.
   Η διαφορά από τον βιασμό είναι ότι εδώ μιλάμε για ασελγείς χειρονομίες και όχι ασελγείς πράξεις, για πιο "ελαφρές" μορφές σωματικής επαφής, όπως θωπείες στο στήθος ή στα γεννητικά όργανα (πάνω ή κάτω από το εσώρουχο), "τριψίματα" του δράστη πάνω στο σώμα του θύματος (είτε με ρούχα είτε χωρίς), ακόμα και φιλιά όμως, παρά τη θέληση του θύματος. Ειδικά αν το θύμα είναι ανήλικο παιδάκι, ακόμα και τα φιλιά στα μάγουλα, με πονηρό όμως σκοπό και σκοπό σεξουαλικής διέγερσης του δράστη, μπορούν να στοιχειοθετήσουν το εν λόγω αδίκημα.
   Ειδικά τώρα για την περίπτωση εισόδου του δακτύλου στον κόλπο ή στον πρωκτό, η Νομολογία είναι μάλλον διχασμένη και άλλες αποφάσεις το θεωρούν βιασμό και άλλες προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας : η γνώμη μου είναι ότι μάλλον για βιασμό πρόκειται.
   Οι "προτάσεις" τώρα δεν προϋποθέτουν σωματική επαφή, αλλά μπορεί να είναι είτε λεκτικές είτε και με χειρονομίες και να αφορούν ευθέως σεξουαλικές πράξεις (όχι δηλαδή προτάσεις του στυλ : τι ωραία που είσαι, πάμε για καφέ ;).
    Οι ανήθικες προτάσεις μπορεί να γίνονται πλέον και εξ αποστάσεως, είτε με κινητά τηλέφωνα, είτε με αλληλογραφία, όταν π.χ ο δράστης στέλνει άσεμνες φωτογραφίες, είτε του ίδιου, είτε άλλων και διατυπώνει ευθέως στο θύμα, πρόταση για σεξουαλική συνεύρεση, χωρίς φυσικά συναίνεση από τον λήπτη.
    Μάλιστα πλέον στο Νόμο, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για όσους ενηλίκους αποκτούν επαφή, μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, με ανήλικο (κάτω των 15) και με ανήθικες προτάσεις, προσβάλλουν την γενετήσια αξιοπρέπεια του ανηλίκου : τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης, που ξεκινούν από 1 έτος, ενώ αν επακολούθησε συνάντηση ή αυτό γίνεται κατά σύστημα, με ποινές τουλάχιστον 2 και 3 ετών !
     Στο σχετικό άρθρο, υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά στη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας (από εργοδότη προς υπάλληλο, νυν ή ..υποψήφιο), η οποία τιμωρείται με φυλάκιση από 6 μήνες έως 3 έτη και χρηματική ποινή από 1.000 έως 15.000 ευρώ !
      Σε αρκετές περιπτώσεις, η κατηγορία του βιασμού ή της αποπλάνησης μετατρέπεται σε κατηγορία προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, όταν κρίνεται ότι δεν υπήρξε συνουσία ή άσκηση ιδιαίτερης σωματικής βίας, αλλά μόνον ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις.
      Περιπτώσεις από τη Νομολογία, όπου κρίθηκε ότι υπάρχει προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, είναι π.χ όταν ο γυναικολόγος, χωρίς ιατρικό λόγο, χαϊδεύει ή φιλάει το αιδοίο της εξεταζόμενης, όταν ο δράστης έχοντας βγάλει τα ρούχα του, "τρίβεται" πάνω στο θύμα, το οποίο όμως φέρει όλα τα ρούχα του και τελικά εκσπερματώνει και όλες οι περιπτώσεις, όπου ο δράστης, παρά τη θέληση του θύματος, το "χουφτώνει" στο στήθος, τους μηρούς, τα γεννητικά όργανα, τους ..γλουτούς, πάνω ή κάτω από τα ρούχα, με σκοπό τη σεξουαλική διέγερση.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.