Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

συναινετικό διαζύγιο : διαδικασία και δικαιολογητικά έκδοσης

  Με τις νέες ρυθμίσεις, που ισχύουν ουσιαστικά από προχθές, 2.4.2012, για να εκδοθεί ένα συναινετικό διαζύγιο, απαιτείται :
1. Έγγραφη συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου τους, ένα απλό δηλαδή ιδιωτικό συμφωνητικό, που το υπογράφουν είτε οι ίδιοι και οι δικηγόροι τους, είτε μόνον οι δικηγόροι τους. Στην τελευταία περίπτωση όμως απαιτείται να υπάρχει συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο προς τον/την δικηγόρο, για να το υπογράψει. Το πληρεξούσιο δεν πρέπει να απέχει χρονικά περισσότερο από 30 ημέρες από την υπογραφή του συμφωνητικού της λύσης του γάμου.
2. Ο γάμος να έχει διαρκέσει τουλάχιστον 6 μήνες.
3. Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, απαιτείται επιπλέον και έγγραφη συμφωνία μεταξύ των συζύγων, που να ρυθμίζει ποιος θα έχει την επιμέλειά τους, πως θα επικοινωνεί με αυτά ο άλλος και τι διατροφή τυχόν θα δίνεται.
4. Τα έγγραφα αυτά υποβάλλονται στο αρμόδιο Δικαστήριο, που είναι το μονομελές Πρωτοδικείο * του τόπου κατοικίας του ζεύγους και εκδίδεται έπειτα η (δεσμευτική..) απόφαση του Δικαστηρίου, που επικυρώνει τη συμφωνία και κηρύσσει τη λύση του γάμου.
   Όσον αφορά τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά,  ειδικότερα, έχουν ως εξής : Πρώτα, υπογράφεται το ιδιωτικό συμφωνητικό λύσης του γάμου και το αντίστοιχο, για τα θέματα επιμέλειας κλπ ΑΝ υπάρχουν παιδιά και εν συνεχεία κατατίθεται η αίτηση και παίρνεις δικάσιμο.
    Κατά την ημέρα της Δίκης, θα πρέπει να παρίστανται οι εν διαστάσει σύζυγοι, είτε αυτοπροσώπως, είτε δικηγόρος, με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο και να (ξανά)δηλώσουν τη συμφωνία τους, για τη λύση του γάμου τους.
    Παράλληλα, προσκομίζονται η ληξιαρχική πράξη γάμου και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (κοινή μερίδα) καθώς και ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων των τέκνων, αν υπάρχουν.
    Μετά την έκδοση της απόφασης, πρέπει να γίνει παραίτηση, από ένδικα μέσα (έφεση), για να καταστεί αμετάκλητη η απόφαση, πράγμα, που επίσης μπορεί να γίνει, είτε με αυτοπρόσωπη υπογραφή, του διαδίκου, είτε από δικηγόρο, με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
      Με την απόφαση και την έκθεση παραίτησης, από τα ένδικα μέσα, πηγαίνεις στον Εισαγγελέα, ο οποίος δίνει παραγγελία, για τη λεγόμενη "πνευματική" λύση του γάμου και καταλήγεις στη Μητρόπολη, όπου παντρεύτηκες, με αυτό το χαρτί και εκεί τελειώνεις.
     Αν ο γάμος, ήταν πολιτικός, πηγαίνεις τα ανωτέρω έγγραφα, στο αρμόδιο Ληξιαρχείο.
 * Βλέπε σχόλια από κάτω

3 σχόλια:

  1. σκοπός του Νομοθέτη φαίνεται πως είναι να "τελειώνουν" οι γάμοι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ωστόσο .."ξέχασε" και πάλι να περιλάβει κάποια διάταξη για τα ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ζητήματα των συζύγων, τα οποία -καλώς ή κακώς- είναι εξίσου σημαντικά ! Θα μπορούσε π.χ να προβλέπεται ένα ιδιωτικό συμφωνητικό για την τύχη του ή των ακινήτων, το μοίρασμα της περιουσίας, τη συμμετοχή του ενός στην αύξηση της περιουσίας του άλλου κ.ο.κ, ώστε να μην χρειάζονται νέα Δικαστήρια και λύσεις μετά από ΠΟΛΛΑ χρόνια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το περιεχόμενο του ιδιωτικού συμφωνητικού είναι πολύ απλό : περιέχει τα στοιχεία των συζύγων, πότε και που παντρεύτηκαν και ότι έχουν συναποφασίσει να λύσουν το γάμο τους. Ο συγκεκριμένος λόγος του διαζυγίου δε χρειάζεται να αναφέρεται προφανώς, από τη στιγμή που υπάρχει "συναίνεση"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από την ημέρα, που γράφτηκε το αρχικό κείμενο, έχουν επέλθει αλλαγές και συγκεκριμένα, αρμόδιο για τα συναινετικά διαζύγια έγινε το Ειρηνοδικείο και ήδη, από τα τέλη του 2017, η σχετική αρμοδιότητα, παραχωρήθηκε στους συμβολαιογράφους ! Κατά τα άλλα, δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, μόνον κάποια διαδικαστικά ζητήματα...Αυτό το οποίο, παραμένει κάπως θολό, είναι το κατά πόσον τα δύο μέρη, μπορούν να εκπροσωπούνται από κοινό δικηγόρο ή όχι : με βάση τη διατύπωση του Νόμου, φαίνεται πως χρειάζεται ο κάθε σύζυγος τον δικό του δικηγόρο και αυτό, ούτε λογικό είναι (αφού μιλάμε για συναινετικό) και έρχεται σε αντίθεση, με το προηγούμενο καθεστώς, όπου επιτρεπόταν η κοινή εκπροσώπηση από έναν-κοινό δικηγόρο (οπότε ίσως χρειάζεται κάποια τροπολογία, που να το προβλέπει ρητά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.