Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

σωματικές βλάβες : διακρίσεις και ποινές (μέρος 1ο)

  Με αφορμή την προφυλάκιση Ρωσίδας ιερόδουλης, με την κατηγορία της βαριάς (σκοπούμενης, δηλ. με πρόθεση) σωματικής βλάβης, σε βαθμό κακουργήματος, επειδή εκδιδόταν παράνομα και σύμφωνα με το κατηγορητήριο έπασχε από AIDS και το μετέδιδε -εν γνώσει της- σε πελάτες, ας πούμε λίγα λόγια για τις σωματικές βλάβες και πως αντιμετωπίζονται ποινικά :
 α)  Η απλή σωματική βλάβη, που τελείται με πρόθεση, συνιστά πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση, από 10 ημέρες έως 3 χρόνια μάξιμουμ. Αν τώρα η βλάβη είναι εντελώς ελαφρά, το μέγιστο της ποινής πέφτει στους 6 μήνες, αλλά μπορεί να επιβληθεί και μόνον χρηματική ποινή, αντί για φυλάκιση. Τέλος, αν η βλάβη είναι "ασήμαντη", επιβάλλεται κράτηση (μία έως 30 ημέρες) ή πρόστιμο (29 έως 590 ευρώ).
  Ο Νόμος ορίζει ότι η πράξη της απλή σωματικής βλάβης δεν είναι άδικη, εάν γίνεται με τη συναίνεση του παθόντος και δεν προσκρούει στα χρηστά ήθη : π.χ αν κάποιος συμμετέχει σε αγώνες μποξ και γενικά πολεμικές τέχνες, προφανώς γνωρίζει και "συναινεί" -εκ των προτέρων- σε τυχόν σωματική του βλάβη, ενώ π.χ αν κάποιοι συν-αποφασίσουν να παίξουν ένα σεξουαλικό παιχνίδι και υπάρξει τραυματισμός, το άδικο θα κριθεί από το κατά πόσον αυτό ήταν σε "λογικά" πλαίσια και όχι κάτι πολύ εξεζητημένο και ακραίο.. .
   Τέλος ο υπαίτιος της απλή σωματικής βλάβης, μπορεί να απαλλαγεί από κάθε ποινή (δυνητικά-στην κρίση του Δικαστηρίου δηλαδή), αν ενήργησε από δικαιολογημένη αγανάκτηση, εξ αιτίας πράξης που το θύμα τέλεσε εναντίον του ή εναντίον τρίτου και ήταν ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση.
   Εννοείται (;) ότι η πράξη του θύματος θα πρέπει να έχει γίνει μπροστά στο δράστη (ενώπιόν του) και χρονικά, αμέσως πριν. Έτσι π.χ μπορεί να κριθεί ατιμώρητος κάποιος που γρονθοκοπεί άλλον, ο οποίος βασανίζει ενώπιόν του ένα ανυπεράσπιστο αδέσποτο ζωάκι !
    Όταν η σωματική βλάβη προκαλείται από αμέλεια του δράστη, επιβάλλεται φυλάκιση επίσης από 10 ημέρες έως 3 χρόνια, ενώ αν η βλάβη είναι εντελώς ελαφρά, η μέγιστη ποινή πέφτει στους 3 μήνες ή μπορεί να επιβληθεί μόνον χρηματική ποινή (150 έως 15.000 ευρώ).
  
-Η απλή σωματική βλάβη, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, διώκεται μόνον κατόπιν έγκλησης του παθόντος (εντός 3 μηνών), εκτός εάν ο υπαίτιος ήταν υπόχρεος λόγω υπηρεσίας ή επαγγέλματος να προσέχει περισσότερο π.χ επαγγελματίας οδηγός (ταξί, φορτηγό κλπ) ή ιατρός κλπ.
-Δεν απαιτείται έγκληση και σε περίπτωση που παθών είναι δημόσιος υπάλληλος και η πράξη τελέστηκε, κατά την υπηρεσία ή για λόγους σχετικούς με αυτήν π.χ κάποιος χτυπάει τον ταχυδρόμο, επειδή θεωρεί ότι αργεί να φέρει τα γράμματα ή ο -αφύλακτος- σκύλος δαγκώνει τον ταχυδρόμο κ.ο.κ.
-Στις πολύ συνηθισμένες περιπτώσεις, όπου η σωματική βλάβη προκαλείται σε τροχαίο ατύχημα και όπου ο υπαίτιος οδηγός δεν είναι επαγγελματίας (οδηγός), η ποινική δίωξη ασκείται μεν αυτεπάγγελτα, ωστόσο η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο, αν το θύμα δηλώσει (στην Αστυνομία κατά κανόνα) ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη. Η δήλωση αυτή βέβαια μπορεί να γίνει και σε μεταγενέστερο στάδιο, π.χ ενώπιον του Δικαστηρίου, οπότε και πάλι ο δράστης απαλλάσσεται.
-Σύμφωνα με ειδική διάταξη, αν δράστης της σωματικής βλάβης από αμέλεια και θύμα είναι οικείοι (σύζυγοι, συγγενείς κλπ), τότε μπορεί το Δικαστήριο να μην επιβάλει ποινή, θεωρώντας ότι η ψυχική δοκιμασία του (εξ αμελείας) δράστη, είναι αρκετή, όπως π.χ όταν ο οδηγός προκαλεί ατύχημα και τραυματίζονται μόνον συνεπιβάτες -οικείοι του. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα απαιτείται έγκληση του παθόντος και δεν αρκεί μεταγενέστερη δήλωση ότι επιθυμεί ή όχι την ποινική δίωξη του υπαιτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.