Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η καταδολίευση δανειστών από ποινική και αστική άποψη

   Η δόλια προσπάθεια του οφειλέτη να αποφύγει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του προς τους δανειστές του, μεταβιβάζοντας ή αποκρύπτοντας τα περιουσιακά του στοιχεία, ονομάζεται καταδολίευση δανειστών και έχει ποινικής και αστικής φύσεως συνέπειες.
   Ως ποινικό αδίκημα, η καταδολίευση των δανειστών συνιστά πλημμέλημα, που τιμωρείται με μέγιστη ποινή φυλάκισης τα 2 έτη ή με χρηματική ποινή, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με βάση άλλες διατάξεις (π.χ αν υπάρχουν στη μέση απάτες κλπ).
   Για να ασκηθεί ποινική δίωξη, απαιτείται έγκληση εκ μέρους του δανειστή, η οποία ασκείται εντός 3 μηνών, από τότε που πληροφορήθηκε την καταδολιευτική πράξη (π.χ με έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο).
   Να σημειωθεί ότι τιμωρείται και εκείνος που δέχεται την καταδολιευτική ή εικονική μεταβίβαση, π.χ τα τέκνα, που δέχθηκαν μία δωρεά από τον οφειλέτη-πατέρα τους, γνωρίζοντας ότι γίνεται για λόγους αποφυγής υποχρεώσεων του πατέρα.
   Οι τρόποι τέλεσης της καταδολίευσης είναι, σύμφωνα με το Νόμο : η βλάβη, καταστροφή ή απαξίωση με οιονδήποτε τρόπο περιουσιακού στοιχείου, η απόκρυψη ή απαλλοτρίωση περιουσιακού στοιχείου χωρίς αντάλλαγμα ή με μικρότερο από το εύλογο, αντίτιμο καθώς και η κατασκευή ψεύτικων χρεών.
    Σε αστικό επίπεδο, η καταδολιευτική δικαιοπραξία, μπορεί να κηρυχθεί άκυρη, με αγωγή διάρρηξης, που πρέπει να ασκήσει ο ενδιαφερόμενος δανειστής εντός 5 ετών.
    Τα ζητήματα της καταδολίευσης είναι πολλά και ποικίλα και δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ όλα, παρά μόνο επιγραμματικά να επισημανθούν ορισμένα σημεία :
-Αν κάποιος αγοράσει ένα σπίτι, γνωρίζοντας ότι ο πωλητής το πουλάει για να αποφύγει κατασχέσεις κλπ., υπόκειται σε διάρρηξη και κινδυνεύει να το χάσει, αν δεν το γνώριζε όμως, όχι.
-Αν η μεταβίβαση γίνεται χαριστικά (δωρεά, γονική παροχή), η γνώση του τρίτου τεκμαίρεται από το Νόμο και θα πρέπει ο ίδιος να αποδείξει ότι δεν γνώριζε, αλλά και πάλι θα έχει κάποια ευθύνη.
-προϋπόθεση της διάρρηξης είναι ότι η απολειπόμενη περιουσία δεν επαρκεί για την κάλυψη των χρεών.
-τα χρέη δεν απαιτείται να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, εκκαθαρισμένα και απαιτητά, αρκεί π.χ και το γεγονός ότι έχει ασκηθεί αγωγή εναντίον του "οφειλέτη".
-σε ποινικό επίπεδο, για να καταδικαστεί ο δράστης, θα πρέπει να αποδειχτεί ο δόλος του, ότι δηλ. η μεταβίβαση κλπ. έγινε με σκοπό την αποφυγή των υποχρεώσεών του και δεν έχουν φυσικά εφαρμογή τα τεκμήρια του Αστικού Κώδικα, ακόμα και σε χαριστικές μεταβιβάσεις.

1 σχόλιο:

  1. Τις τελευταίες μέρες, κυκλοφορούν "ρεπορτάζ" από ανίδεους δημοσιογράφους, που τρομοκρατούν τον κόσμο, χωρίς λόγο, σύμφωνα με τα οποία, αν κάποιος αγοράσει ακίνητο, από κάποιον, που οφείλει στο Δημόσιο, κινδυνεύει να το χάσει, να του το κατασχέσει το Δημόσιο κλπ ! Όπως γράφω και παραπάνω, η ακύρωση του συμβολαίου, μπορεί να γίνει, μόνον ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ότι ο αγοραστής ΓΝΩΡΙΖΕ ότι ο πωλητής χρωστάει και ότι το μεταβιβάζει, για αυτό το λόγο, για να αποφύγει την πληρωμή του χρέους, με κατάσχεση κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.