Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

οι ποινικές κυρώσεις για αρχαία (αρχαιοκαπηλία κλπ)

  Τα αδικήματα που σχετίζονται με την παράνομη κατοχή και διακίνηση αρχαίων, είναι δυστυχώς στην Ελλάδα συνεχώς στην επικαιρότητα, ένεκα αφενός της πλούσιας ιστορίας μας και του μεγάλου πλήθους αρχαιολογικών θησαυρών, που βρίσκονται θαμμένοι ανά την επικράτεια και αφετέρου λόγω της μεγάλης οικονομικής αξίας τους, που "προκαλούν" το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων-αρχαιοκάπηλων.
  Ξεκινώντας από την θέση ότι όλα τα αρχαία, που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, ανήκουν, βάσει Νόμου, στο Ελληνικό Κράτος, τα σχετικά εγκλήματα και οι αντίστοιχες ποινές, είναι βασικά τα εξής :
-με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη τιμωρείται η κλοπή μνημείου, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή μνημείου που αφαιρέθηκε από (ευρύτερο) ακίνητο μνημείο, από χώρο ανασκαφής ή μουσείο ή συλλογή ή αποθήκη αρχαίων. Αν η πράξη τελέστηκε από περισσότερους που ενώθηκαν γι' αυτό το σκοπό ή από δράστη που τελεί κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια τέτοιες κλοπές, το ανώτατο όριο ποινής, αυξάνεται στα 20 έτη.
υπεξαίρεση μνημείου τιμωρείται επίσης με την ίδια ποινή (5 έως 10), όταν το μνημείο είναι μεγάλης αξίας ή τελείται κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια η υπεξαίρεση.
-η πράξη της αποδοχής και διάθεσης περαιτέρω αρχαίων μνημείων, τιμωρείται επίσης με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη, αν είναι μεγάλης αξίας και ο δράστης γνωρίζει ότι είναι κλεμμένο, ενώ αν τελείται κατ΄επάγγελμα ή κατά συνήθεια, πάλι αυξάνεται η ποινή έως τα 20 έτη.
φθορά (καταστροφή, βλάβη, ρύπανση, αλλοίωση) μνημείου, που βρίσκεται σε δημόσιο (ανοικτό ή κλειστό) χώρο, τιμωρείται με φυλάκιση από 2 έως 5 έτη, ενώ αν η πράξη έγινε από πολλούς ή οργανωμένα και το μνημείο έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία, επιβάλλεται κάθειρξη από 5 έως 10 έτη. Αν η φθορά έγινε από αμέλεια, τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 χρόνια.
-η χωρίς άδεια ανασκαφή για ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων, τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη, ενώ αν η ανασκαφή γίνεται μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους ή κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια, η κάθειρξη μπορεί να φτάσει τα 20 έτη.
-όποιος χρησιμοποιεί ανιχνευτή μετάλλων ή άλλα όργανα, χωρίς την απαραίτητη άδεια, τιμωρείται με φυλάκιση από 3 μήνες έως 5 χρόνια, ενώ αν ο δράστης ψάχνει μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους ή το επιχειρεί κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια, τιμωρείται με φυλάκιση από 3 έως 5 χρόνια.
-τέλος, όποιος εξάγει ή επιχειρεί να εξάγει στο εξωτερικό, μνημεία και εν γένει πολιτιστικά αγαθά, τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη.
   Αυτά είναι τα κύρια αδικήματα, που σχετίζονται με την αρχαιοκαπηλία και οι αντίστοιχες ποινές, ενώ να σημειωθεί ότι προβλέπεται δήμευση των αρχαίων και χρηματική ποινή, που μπορεί να φτάσει το 1/2 της αξίας τους (!), ενώ τα σχετικά κακουργήματα εκδικάζονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.