Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

πως μπορεί ένα πλημμέλημα να γίνει κακούργημα ! (έκθεση)

  Διάβασα στο σάιτ της Espresso την είδηση ότι ένας νεαρός στην Κρήτη καταδικάστηκε σε 17 χρόνια ..φυλάκιση (προφανώς ο δημοσιογράφος εννοεί κάθειρξη), διότι χτύπησε με το αυτοκίνητό του δικυκλιστή (αν θυμάμαι καλά) και τον εγκατέλειψε, με συνέπεια να καταλήξει αργότερα από τα τραύματά του.
   Δίχως να γνωρίζω λεπτομέρειες της δικογραφίας, εικάζω βάσιμα ότι ο δράστης τιμωρήθηκε τόσο βαριά, για το έγκλημα της έκθεσης, που είναι κακούργημα, όταν συμβεί θάνατος !
   Ενώ λοιπόν, η θανάτωση άλλου σε τροχαίο, χαρακτηρίζεται κατά 99% ως ανθρωποκτονία από αμέλεια, η οποία είναι πλημμέλημα, εδώ ο δράστης τιμωρήθηκε έτσι, διότι ακριβώς εγκατέλειψε το θύμα και δεν του παρείχε βοήθεια με συνέπεια να αποβιώσει, ενώ πιθανολογήθηκε φαντάζομαι, ότι εάν δεν είχε φύγει και καλούσε π.χ ασθενοφόρο, δεν θα είχαμε το θάνατο.
   Το άρθρο του ποινικού Κώδικα, που τιμωρεί την έκθεση, έχει επί λέξει ως εξής :

1. Οποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος το τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.



2. Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα: α) βαριά βλάβη στην υγεία του, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών,* β) το θάνατό του, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον έξι ετών.

  Τα αδικήματα της έκθεσης κατά κανόνα έχουν ως δράστες τους γονείς και τραγικά θύματα τα παιδάκια τους, κάθε φορά που τα αφήνουν νηστικά ή δεν τα προσέχουν και χάνουν τη ζωή τους, διότι τα παιδάκια είναι  αδύναμα και απροστάτευτα και εξαρτημένα από τη φροντίδα των γονιών τους.
   Στην προκειμένη περίπτωση, ο ΚΟΚ ορίζει ρητά ότι εάν κανείς εμπλακεί σε τροχαίο, ακόμα και αν υπάρχουν μόνον υλικές ζημιές, οφείλει να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος, να δώσει τα στοιχεία του, να περιμένει την Τροχαία, την ασφάλειά του κλπ και εάν δεν το κάνει, διαπράττει άλλο αυτοτελές αδίκημα !
   Συνεπώς, συνίσταται σε όποιον εμπλέκεται σε τροχαίο ατύχημα και ειδικά με τραυματισμό, να παραμένει εκεί και να δίδει κάθε δυνατή βοήθεια, διότι αφενός διατρέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για κακουργηματική έκθεση και αφετέρου είναι κρίμα να ψυχορραγεί κάποιος αβοήθητος στην άσφαλτο, ενώ θα μπορούσε να είχε σωθεί !


2 σχόλια:

  1. αυτά ας τα προσέξουν οι "υπεύθυνοι" της ΔΕΗ, διότι αν κόψουν το ρεύμα σε ευπαθείς πολίτες, που απλά δεν έχουν να πληρώσουν τα αντισυνταγματικά χαράτσια και αποβιώσει ή πάθει ζημιά κάποιος (π.χ ένας που χρησιμοποιεί συσκευή οξυγόνου), τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες έκθεσης, ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάντα σημαντικότερη από το να πέσει λίγο χρήμα στα τρύπια Ταμεία του Κράτους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θεωρώ ΟΡΘΗ την απόφαση για τη μη προφυλάκιση του υπαξιωματικιού του Π.Ν, ο οποίος παρέσυρε μητέρα και 2 παιδάκια στην Πατησίων με μηχανή. εδώ μιλάμε σίγουρα για εγκληματική αμέλεια εκ μέρους του, ωστόσο για να θεμελιωθεί κακούργημα απαιτείται δόλος, έστω και ενδεχόμενος, δόλος που εν προκειμένω θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Σίγουρα δεν είχε δίπλωμα, δεν είχε ασφάλεια, έτρεχε κλπ. , αλλά δε νομίζω ότι βγήκε για ..να σκοτώσει. όσοι έσπευσαν να τον καταδικάσουν και διαμαρτυρήθηκαν για ανυπαρξία δικαιοσύνης, λάθος απόφαση κ.ο.κ, απλά δε γνωρίζουν νομικά. Στο κάτω-κάτω, όταν γίνει η Δίκη του, εκεί θα κριθούν όλα και μπορεί να πάει τότε μέσα (και πάλι δύσκολα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.