Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

το αυτόφωρο έγκλημα : διαδικασία και δικαιώματα κατηγορούμενου (2ο μέρος)

  Όταν κανείς συλλαμβάνεται στα πλαίσια του αυτοφώρου (για πλημμέλημα), οδηγείται στο Αστυνομικό Τμήμα ή στην Αστυνομική Διεύθυνση για σήμανση, φωτογραφίες κλπ. και εν συνεχεία, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν (την ίδια ή την επόμενη μέρα), να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα ποινικής δίωξης. Μέχρι τότε παραμένει κρατούμενος στην Αστυνομία.
  Ο τελευταίος, δηλ. ο Εισαγγελέας, αποφασίζει εάν ο συλληφθείς θα δικαστεί αμέσως από το αρμόδιο Δικαστήριο (μονομελές ή τριμελές Πλημμελειοδικείο) ή εάν θα οριστεί τακτική δικάσιμος, οπότε και αφήνεται ελεύθερος. Η δίκη θα πρέπει επίσης να γίνει άμεσα, δηλαδή ή αυθημερόν ή την επόμενη μέρα.
   Στη Δίκη καλούνται και οι μάρτυρες προφορικά καθώς και άλλοι τυχόν συμμέτοχοι στο έγκλημα, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν εντός των χρονικών ορίων του αυτοφώρου.
   Τα βασικά δικαιώματα του κατηγορουμένου, στα αυτόφωρα Δικαστήρια, είναι δύο : 1. έχει δικαίωμα να ζητήσει από το Δικαστήριο να του ορίσει συνήγορο υπεράσπισης, σε περίπτωση που δεν έχει και 2. έχει δικαίωμα να ζητήσει να αναβληθεί η Δίκη του για 3 ημέρες, προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του !
   Το κρίσιμο σε αυτό το σημείο, είναι το τι θα αποφασίσει το Δικαστήριο, σχετικά με την κράτηση του κατηγορούμενου, εάν δηλαδή θα αφεθεί ελεύθερος για αυτές τις 3 ημέρες, ώσπου να γίνει η Δίκη ή εάν θα παρεμείνει κρατούμενος στα κρατητήρια της Αστυνομίας.
    Όπως έχουμε τονίσει, η διαδικασία αυτή αφορά σε πλημμελήματα, διότι στα κακουργήματα είναι άλλη η διαδικασία και δεν υπάρχουν αυτόφωρα Δικαστήρια για κακουργήματα ! Εδώ δεν έχει νόημα να κρύβεται ο φερόμενος ως δράστης, διότι στα κακουργήματα διενεργείται πάντοτε ανάκριση, η οποία τελειώνει με την απολογία του κατηγορουμένου και εάν δεν εμφανιστεί ο κατηγορούμενος εκδίδεται ένταλμα σύλληψης. Επίσης, στα κακουργήματα, ως γνωστόν, εκδίδεται ένταλμα προσωρινής κράτησης , εφόσον υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και εφόσον συμφωνούν ανακριτής και εισαγγελέας ή το αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο, κατόπιν διαφωνίας τους. Συνεπώς, εάν δεν θέλει κανείς να ζει ως φυγάς, με το συνεχή φόβο της σύλληψης, καλό είναι να παρουσιαστεί αυτοβούλως, με το δικηγόρο του, στον ανακριτή και να διέλθει τη νόμιμη διαδικασία.
    Να τονίσουμε επίσης, ότι δεν συλλαμβάνονται, με τη διαδικασία του αυτοφώρου τα πρόσωπα εκείνα, που έχουν ειδική μεταχείριση από το Νόμο, όπως -καλή ώρα- οι δικηγόροι, νομάρχες, δικαστές, αρχιερείς κ.α, για πλημμέλημα, αλλά θα πρέπει μετά την εξακρίβωση της ιδιότητας και της ταυτότητάς τους να αφεθούν ελεύθεροι, αφού τα πλημμελήματά τους δικάζονται, σε πρώτο βαθμό, από το Εφετείο !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.