Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

μερικές συμβουλές (tips) για την επαγγελματική μίσθωση

   Στις επαγγελματικές μισθώσεις, όπου ο μισθωτής ασκεί στο μισθωμένο ακίνητο εμπορικές πράξεις ή άλλο επάγγελμα (π.χ δικηγόρος, γιατρός, φαρμακείο κλπ), ισχύουν, εκτός από τις γενικές διατάξεις, που ισχύουν και στις λοιπές μισθώσεις και ορισμένες ειδικές διατάξεις.
   Οι πιο ενδιαφέρουσες είναι : 1. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια της μίσθωσης είναι δώδεκα (12) έτη, ακόμα και αν συμφωνήθηκε για μικρότερο χρονικό διάστημα !
2. Η καταγγελία της μίσθωσης από τον εκμισθωτή, πριν συμπληρωθούν δώδεκα έτη, μπορεί να γίνει, μόνον εφόσον ο μισθωτής δεν καταβάλει ή καθυστερεί από δυστροπία το μίσθωμα. Συνεπώς, εάν η καθυστέρηση οφείλεται σε αντικειμενική αδυναμία, κρίση στην αγορά, όπως σήμερα κλπ, το μίσθωμα όχι μόνον επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται να προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες !
3. Ο Νόμος αναφέρει ότι το ετήσιο μίσθωμα, δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
4. Καταγγελία επιτρέπεται επίσης σε περίπτωση που ο εκμισθωτής ή τα τέκνα του, θέλουν να κάνουν ιδιόχρηση ή κατεδάφιση ή ανοικοδόμηση του ακινήτου, με όρους και προϋποθέσεις όμως που δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ, για λόγους συντομίας.
5. Στην περίπτωση αυτή όμως, ο μισθωτής δικαιούται αποζημίωση, που ισούται με δεκάξι (16) μισθώματα στην ιδιόχρηση και δώδεκα (12) στην ανοικοδόμηση. Τα ποσά αυτά μπορούν να αυξηθούν δικαστικά, με αίτηση του μισθωτή, σε τριάντα (30) και δεκαοχτώ (18) μηνιαία μισθώματα, αντίστοιχα.
6. Μερική ή ολική υπομίσθωση σε τρίτο δεν επιτρέπεται, εκτός αν έχει συμφωνηθεί από την αρχή !
7. Αν η μίσθωση συναφθεί από μη δικαιούμενο πρόσωπο πχ άτομο που εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης, χωρίς να είναι ή άτομο, που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη, που διαμένει στο εξωτερικό, αυθαίρετα, τότε ο μισθωτής προστατεύεται, αν είναι καλόπιστος και αν ο αληθινός ιδιοκτήτης δεν αντιλέξει εγγράφως στη μίσθωση, μέσα σε τρεις (3) μήνες, από τότε που έλαβε γνώση της μίσθωσης !
8. Για τους όρους και τις προϋποθέσεις, τους περιορισμούς κλπ της ιδιόχρησης και της ανοικοδόμησης, ο Νόμος έχει αναλυτικές ρυθμίσεις !
9. Λόγο καταγγελίας της μίσθωσης αποτελεί και η πτώχευση του μισθωτή.
10. Ο μισθωτής μπορεί να καταγγείλει εγγράφως τη μίσθωση, αφότου παρέλθει ένα (1) έτος και τα αποτελέσματά της αρχίζουν μετά από τρεις (3) μήνες, ενώ οφείλεται και ένα μίσθωμα ως αποζημίωση.
11. Οι σχετικές αξιώσεις εκατέρωθεν, από την επαγγελματική μίσθωση, παραγράφονται σε πέντε (5) έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.