Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς

   Εκτός από τις "απλές" περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, υπάρχουν και οι λεγόμενες διακεκριμένες, οι οποίες τιμωρούνται αυστηρότερα και είναι οι εξής :
1. Η φθορά ξένης ιδιοκτησίας, που έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα (απρόκλητη φθορά) ! Η περίπτωση αυτή διαφέρει, διότι κατά κανόνα μεταξύ δράστη και θύματος υπάρχουν προηγούμενες σχέσεις και διαφορές, ενώ εδώ δράστης και θύμα είναι παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, ο δράστης επιλέγει "τυφλά" και τυχαία αυτό που καταστρέφει, δείχνοντας έτσι μία αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση προς την έννοια της ιδιοκτησίας εν γένει. Εδώ υπάγονται οι "γνωστοί-άγνωστοι", "χούλιγκανς", "αναρχικοί" κλπ, που καταστρέφουν ό,τι βρουν μπροστά τους, χωρίς ιδιαίτερο προσχεδιασμό ως προς το στόχο και χωρίς φυσικά να τους απασχολεί σε ποιον ανήκει αυτό που καταστρέφουν !! 
   Η ποινή φυλάκισης στην περίπτωση αυτή ξεκινάει από τρεις (3) μήνες και μπορεί να φτάσει τα πέντε (5) έτη.
2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος καταστρέφει : α) πράγμα, που χρησιμεύει για κοινό όφελος και εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί τέτοια πράγματα : π.χ καρτοτηλέφωνα, παγκάκια, στάσεις λεωφορείων, τα ίδια τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ο.κ. β) πράγμα, που έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία και γ) όποιος χρησιμοποιεί ως μέσο φθοράς τη φωτιά ή έκρηξη. Εδώ να πούμε ότι η έκρηξη αποτελεί αυτοτελές, σοβαρότατο, ποινικό αδίκημα και μάλιστα κακούργημα, οπότε η φθορά εν προκειμένω είναι μάλλον το λιγότερο.. .
3. Αν στην απρόκλητη φθορά συμμετείχαν δύο ή περισσότεροι ή μόνο ένας αλλά συντρέχει και μια από τις περιπτώσεις υπ' αριθμ. 2, τότε το κατώτατο όριο ποινής ανεβαίνει στους έξι (6) μήνες !
4. Όποιος καταστρέφει ή προκαλεί βλάβη σε αρχαιολογικό, καλλιτεχνικό ή ιστορικό μνημείο (σκεφτείτε να πάει κανείς και να αρχίσει να γράφει συνθήματα με σπρέϋ στην Ακρόπολη !) ή αντικείμενο εκτεθειμένο σε δημόσιο χώρο (π.χ γκαλερί, μουσεία), τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους (και έως 5, που είναι και το ανώτατο όριο φυλάκισης), αν δεν υπάρχει άλλη διάταξη, που να τιμωρεί το αδίκημα αυτό βαρύτερα !
5. Η ελάχιστη ποινή τέλος ανεβαίνει στα δύο (2) έτη, εάν ο δράστης ενήργησε με ..καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του (κουκούλα, κράνος κλπ) !
   Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από τις βαρύτερες ποινές, ο δράστης διώκεται αυτεπάγγελτα, δεν απαιτείται δηλαδή μήνυση από το θύμα, εκτός από την περίπτωση του αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, όπου και εκεί εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας της υποβολής έγκλησης από το θύμα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.