Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ορισμός και ποινές για υλικό παιδικής πορνογραφίας

  Επειδή κατά καιρούς έρχονται στο φως υποθέσεις κατοχής και διακίνησης πορονογραφικού υλικού με ανήλικους και μάλιστα δημοσιεύονται και τα ονόματα των συλληφθέντων (!), ας δούμε τι προβλέπει το σχετικό άρθρο του ποινικού Κώδικα.
  Στη βασική του μορφή, το αδίκημα αυτό είναι πλημμέλημα, το οποίο τιμωρείται : με ποινή φυλάκισης από ένα (1) έως πέντε (5) έτη και χρηματική ποινή από δέκα έως εκατό (10.000 έως 100.000) χιλιάδες ευρώ, ενώ αν η διακίνηση κλπ. γίνεται μέσω υπολογιστή ή διαδικτύου, οι ποινές αυξάνονται σε φυλάκιση από δύο (2) έως πέντε (5) έτη και χρηματική ποινή από πενήντα έως τριακόσιες (50.000 έως 300.000) χιλιάδες ευρώ !!
  Ο Νόμος προβλέπει ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους τέλεσης του αδικήματος, ήτοι από παραγωγή έως διακίνηση, πώληση, εισαγωγή, εξαγωγή, προμήθεια, απόκτηση, κατοχή, διάδοση πληροφοριών, μεταφορά του πορνογραφικού υλικού.
   Αναφορικά τώρα με τον ορισμό της έννοιας "υλικό παιδικής πορνογραφίας" παραθέτω αυτούσιο το κείμενο του Νόμου : συνιστά η αναπαράσταση ή η πραγματική ή εικονική αποτύπωση σε ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό φορέα του σώματος ή μέρους του σώματος ανηλίκου, κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση, καθώς και πραγματικής ή εικονικής ασελγούς πράξης που διενεργείται από ή με ανήλικο.
    Οι εν λόγω πράξεις αποκτούν χαρακτήρα κακουργήματος, το οποίο τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή από πενήντα έως εκατό (50.000 έως 100.000) χιλιάδες ευρώ, όταν : 1. τελούνται κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια (οι νομικές αυτές έννοιες θα αναλυθούν πιθανόν στο μέλλον) και 2. αν η παραγωγή του υλικού συνδέεται με εκμετάλλευση σωματικής, διανοητικής ή ψυχική ασθένειας του ανηλίκου ή με χρήση βίας εναντίον του ή αν ο ανήλικος είναι κάτω των 15 ετών.
    Η ποινή μάλιστα αυξάνεται έτι περαιτέρω, αν ο ανήλικος έπαθε βαριά σωματική βλάβη από την πράξη, οπότε η κάθειρξη μπορεί να φτάσει από 10 έως 20 έτη και η χρηματική ποινή τα εκατό έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (!!), ενώ τέλος, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη θανάτωση του ανηλίκου, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη !
    Μερικά σχόλια : 1. Χωρίς να είμαι ειδικός ή ψυχίατρος, φαντάζομαι θα συμφωνείτε ότι τα άτομα αυτά είναι ασθενή και χρήζουν βοήθειας και δε βλέπω το λόγο που θα πρέπει να διασύρονται δημόσια, πριν καλά καλά αποκτήσουν την ιδιότητα του κατηγορούμενου ! 2. Δεν νομίζω ότι μπορεί να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι και να τιμωρούνται με τις ίδιες ποινές π.χ αυτός που παράγει το υλικό και εκείνος που απλά το κατέχει για ίδια (αρρωστημένη) χρήση !! 3. Τι νόημα έχουν οι εξωφρενικές αυτές χρηματικές ποινές ; Θεωρεί ο Νομοθέτης ότι τα πρόσωπα αυτά είναι εξ ορισμού πλούσια ή ότι θα πρέπει να χάσουν τα σπίτια τους, εξ αιτίας του άρρωστου αυτού πάθους τους ή ότι έτσι θα γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία ; Ίσως λοιπόν το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα να χρειάζεται μία επανεκτίμηση από το Νομοθέτη σε αυτά τα σημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.